Namazın fiziki quruluşumuza təsiri

Müəllif: Meleknur
Şərhlər: 4
Baxılıb: 2 688
Səs ver:
(səs: 2)
Namazın əxlaqımıza olan təsiri 

1. Namazın fiziki quruluşumuza təsiri
a) Göz bullurunun yığılmadan göre bildiyi, belelikle da rahat olub dinceldiyi mesafə texminen 1,5 metrdir. Bu mesafe ise namaz qılan insanın secde etdiyi yere qeder olan mesafeye beraberdir. Melum olduğu kimi, namaz qılarken secde edilen yere baxılır ve belelikle, insan özü de bilmeden onun gözünün bullurları dincelir. Günde 40 rüket hesabı ile bu istirahet 1 saata beraber olur ki, bu nemet de göz üçün böyük bir sağlamlıqdır.

b) Orqanizmin en çox fealiyyet gösteren yerleri oynaqlardır. Namaz qılmaqla oynaqların sertleşmesinin qarşısı alınır, onlar sağlam ve müteherrik olur. Namaz hereketlerinden başqa heç bir hereket orqanizm üçün bu qeder faydalı ola bilmez. Hem de namazın ibadet intizamı esasında davam etdirilmesi oynaqlardakı bu rahatlığı bütün ömür boyu saxlayır.

c) Üreyin fealiyyetinde ve onun duyğu sistemleri ile elaqesinde elektromaqnetik oxlar olduqca ehemiyyetlidir. Namaz hereketleri zamanı bu oxlar en ideal xetler üzre düzülür. Esasen sağlam insanların gündelik elektromaqnetik tesirler neticesinde döş nahiyesinde hiss etdikleri ağrılara namaz qılanlarda demek olar ki, esla rast gelinmir.

2. Namazın ruhumuza tesiri.
a) Gün erzinde birce saatlığa da olsa dünyanın derd-serinden xilas olub namaz vasitesile rahat nefes alırıq.

b) Namazımızı davam etdirsek, ayenin de emr etdiyi kimi, heddi aşmaqdan

ve eyni zamanda bir çox günahlardan uzaqlaşıb nefsden ve buna bağlı olan stresslerden xilas olarıq.

c) Namaz qılanlarda ister-istemez tevekkül hissi inkişaf edir, belelikle de ruhi xesteliklerin yaranmasında mühüm rol oynayan vesveseler (şübheler) aradan qaldırılır.

3. Namazın exlaqımıza olan tesiri.
a) Namaz qılan insan Allah-Tealanın hüzurunda oxuduğu "Fatihə" suresinde verdiyi "Yalnız sene ibadet edir ve yalnız Senden kömek dileyirik" vedini şüuraltı suretde inkişaf etdirerek öz exlaqi seviyyesini tedricen nezerden keçirir. Hemin bu şüuraltı analiz meselesi insana evvelce çetin gelir, sonralar ise öz yerini tutaraq onun exlaqi seviyyesini yükseldir.

b) Namazı hetta formal yerine yetiren adamlar da secde etdikleri zaman öz lovğalıq ve tekebbürlerini itirmiş olurlar. Exlaqi baxımdan en ağır ve tehlükeli xestelik mehz tekebbürdür, eyni zamanda bütün mübahiselerin, nifretin esasında nefsin bu zalım xesteliyi dayanır. Namazı bir ibadet ciddiyyeti içinde qılan adamların qüruru ise onlar her defe secde edende menevi hikmetde zenginleşir. Meseleye hetta sırf bu baxımdan yanaşanda da belli olur ki, namaz exlaqın esasını teşkil eden temel ibadetdir.

c) Namaz imana nezaret eden çox ayıq sayıq bir gözetçidir. İmanda yarana bilen menfi hallar ve zeiflikler namaz qılanlarda müşahide olunmur. Buna göre de imanın xestelikleri ve İslam dininin esas qadağaları olan riya ve yalan xarakterimizden çıxmağa başlayır. Belelikle de Peyğemberimizin (s) "Müselman yalan danışmaz" hökmü reallaşır..
(səs: 2)
Şərhlər: 4
Baxılıb: 2 688
Geriyə
Hörmətli Qonaq, saytda şərhləri oxumaq, şərh yazmaq, xəbər göndərmək üçün QEYDİYYATDAN keçməyiniz lazımdır.

İnformasiya

Qonaq qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
Bölümlü Hekayələr

Müzakirələr

Bürclərlə BİZ

Xəbər lenti

Astrologiya

Qadın testləri