Hamilə qadın necə qidalanmalıdır?

Müəllif: Mr. OffiCeR
Şərhlər: 5
Baxılıb: 6 027
Səs ver:
(səs: 0)
Hamilə qadın nece qidalanmalıdır?
Hamiləlik dövründe qidalanmanın keyfiyyəti körpənin sağlam doğulmasına,onun beyin hüceyrelərinin müsbət inkişafına öz təsirini gösterir.Müşahidələr zamanı məlum olmuşdur ki, hamilə qadınların bir çoxunda qan hüceyrələrinin yaranmasında lazımlı olan folikasit,körpenin fiziki ve zehni inkişafında tesirli olan yod ve sümüklerin inkişafında zeruri olan kalsium diqqete alınmalı meselelerdendir.Eyni zamanda her il dünyada doğulan altı körpeden birinin 2500qr-dan az ve vaxtından evvel doğulduğu qeyde alınmışdır.
Hamiləlik dövründe qadınların enerji ve qidaya olan telebatları artır.Bu ehtiyac ödenilmediyi teqdirde körpenin inkişafı üşün lazım olan qida maddeleri,ananın bedeninde olan vitamin ve proteinlerle evez olunur.Yeni döl özüne lazım olan maddeleri anadan alır.Bunun neticesinde anada müxtelif növ xestelikler emele gelir ve bedenin infeksiyalara qarşı müqavimeti azalır.Bele hallar doğum riskini artıraraq,hamilelik zeherlenmesi ve ananın ölümü kimi hallara sebeb ola biler.Körpelerde ise ölü doğulma ve fiziki,zehni inkişafın gerilemesine,xesteliklere qarşı bedenin müqavimetinin azalmasına getirib çıxarır.
Gördüyünüz kimi, qidalanma hem ana , hem de körpe üçün çox ehemiyyetli meseledir.Melum olsun ki, hamileliyin hansı ayında olmasından asılı olmayaraq qidalanma meselesine riayet etmek gec deyildir. Hetda axır aylarda olsa bele ana öz qidalanmasına diqqet yetirer vitaminlerden demi ve kalisiumdan istifade ederse bu yene de körpenin geleceyi üçün çox önemli olacaqdı. Buna görede analar aşagıdakı töfsiyyelere qarşı çox diqqetli olmalıdı.
Eziz xanımlar gündelik yediklerinize her gün azı 2stekan süd ve ya qatıq elave etmelisiniz.Bundan elave bir-iki kibrit qutusu ölçüsündependir yemeyiniz meslehetdir.Çiy süd ve ondan hazırlanan pendirlerde zererli mikroblar mövcud olduğundan pastorize edilmiş,yeni qablaşdırılmış süd ve pendirden istifade edin.Eyni zamanda gündelik yemeyinizden elave,bir eded yumurta ve ya heç olmazsa yumurta böyüklüyünde et,toyuq,balıq,merci ve ya noxudlu suplardan istifadeye diqqet etmek lazımdır.Vitaminlerle zengin olan teze göy-göyerti ve meyvelerden her gün davamlı olaraq istifade etmeyin.Çalışın ki,az-az,amma tez-tez yeyesiniz.Bele olduqda yemek tez hezm olunur ve neticede bağırsaqlarda tıxanma yaratmır.
Müqeddes İslam dini bu meselenin de üzerinden sadelikle ötüb keçmemişananın nelerle ve nece qidalanması barede öz qiymetli tövsiyelerini vermişdir..Hetda oruc tutmağın vacib olduğu bir ayda-mübarek Ramazan ayında hamile ve süd veren qadınlara oruc tutmağın zerer vereceyi teqdirde onlara oruc tutmaq vacib edilmemiş,sonrakı illerde hemin orucun qezaları vacib bilinmişdir.İndi ise gelin mesumların(e)tövsiyyelerine qulaq asaq. 
 
BAL:
Peyğemberimiz(s) buyurub:”Size iki şefa veren şeyi tövsiyye edirem:Quran,bir de bal”.”Kim öz yaddaşını güclendirmek isteyirse bal yesin ".
Bal haqqında bele hedisler çoxdur.Balın faydaları demek olar ki,heç kese gizli deyil.Balın terkibinde çoxlu vitaminler,duz ve mineral maddeler var.Hamile qadınlar yaxşı olar ki,balı süde qarışdırıb içsınler.Bunun hem onlara,hem de körpelerine hedden çox faydası var.

XURMA:
Xurma Allah-tealanın Qurani –kerimde adını çekdiyi meyvelerdendir.Eli (e) buyurur: ”Xurma yeyin.Onda çox derdlerin şefası var.Hamile qadının doğum ayında ona xurma verseniz dünyaya getirdiyi uşaq dözümlü ve teqvalı olar”.
Hamileliyin birinci ayında her gün iki eded xurmaya”Qedr "suresini oxuyub ac qarnına yeyin.Her gün bir neçe xurmanı süd ile beraber yeyin.

İNNAB:
İnnab yemek çox faydalıdır.Buna göre de ikinci ayda her gün iki eded innaba "Töhid”suresini oxuyub acqarına yemek meslehetdir

ALMA:
İmam Sadiqden (e) bele revayet olunub:”Eger camaat almada gizlenmiş xüsusiyyetlerden xeberdar olsaydı,xestelerini ondan başqa şeyle müalice etmezdi”.
Alma ürek xesteliyi üçün en yaxşı dermandır. 
Hamile qadınlar 9 ay müddetinde 40 eded almaya 40 defe "Yusif” suresini oxuyub yesinler.
Hamileliyin üçüncü ayında her gün bir almaya "Ayetül-kürsü”oxuyub acqarına yemek lazımdır.
Almanın terkibinde demir,S vitamini ve mineral maddeler mövcuddur.

ƏNCİR:
Hamile qadınlara faydalı olan meyvelerden biri de encirdir.Qış aylarında hamilelik keçiren xanımlar onun qurusundan istifade ede bilerler.İmam Rza(e) buyurub:”Encir ağızdan gelen pis iyi aparır,sümüyü berkidir ve ağrıları aparır.Artıq hemin xestelikleri müalice etmeye ehtiyac qalmır”.
Eli (e) buyurub:”Encir yeyin ki,(burun xesteliyi olanlarda)burunu yumşaldır.O,qulunc xesteliyine qarşı xeyirlidir.Gündüzler onu çoxlu,geceler ise az yeyin”.
Dördüncü ayda her güniki eded quru encire ”Tin” suresini oxuyub yeyin.

NAR:
Peyğemberimiz (e) buyurub:”Nar meyvelerin başıdır”.
İmam Sadiq (e) buyurub:”Her kes narı yatmazdan evvel yeyerse sehere qeder narahatedici şeylerden amanda qalar”.
Hamile qadın 9ay boyu 40 gün 40 eded nara "Yasin”suresini oxuyub yesin.
Narı yeyerken içindeki perdeni de yemek meslehetdir.Bele ki,bir nefer İmam Sadiqin (e) yanına gelerek ürek ve medesinden şikayet ederken İmam ona buyurmuşdur:”Şirin narı içindeki perde ile beraber ye. Çünki nar medeni güclendirir,hezmi yaxşılaşdırır,qarnı rahatlayır”.
Altıncı ayda hamile qadın her gün bir eded nara "Feth” suresini oxuyub yesin.
Sekkizinci ayda cüme günleri şirin nar yemek meslehetdir.

YUMURTA:
Yumurta çoxlu vitaminlerle zengin olan qida mehsuludur.Onda B6,E ve D vitaminleri mövcuddur ki,bu da inkişaf etmekde olan körpe üçün çox zeruridir.Buna göre de hamileliyin beşinci ayından etibaren her gün bir eded yumurtaya”Fatihe” suresini oxuyub acqarına yemek lazımdır.

HEYVA:
Peyğemberimiz (e) buyurub:”Hamile qadınlarınıza heyva yedirdin.Çünki heyva dünyaya geelcek övladınızın exlaqını gözelleşdirir”.”Size heyva yemeyi tövsiyye edirem,çünki heyva ağlı artırır”.
İmam Sadiq(e) buyurub:”Hamile qadın heyva yemelidir ki,uşağı xoş etirli ve açıq rengli olsun”.
Yeddinci aydan etibaren her gün bir eded heyvaya "Yasin"suresini oxuyaraq acqarına yemekmeslehetdir.

SÜD:
Mesumların tekid etdiyi qida mehsullarından biri de süddür.İmam Hesen(e) buyurub ki,babası hezret Mehemmed(e) südü çox xoşlayırmış ve hemişe süd içende buyururmuş:”Ey menim Allahım,onu bize mübarek qıl ve onu bize artır”.
Hezreti Eli(e) buyurub:”Üç şey vardır ki,yaddaşı artırar ve belğemi aparar;Quran oxumaq,bal ve süd”
Südün terkibinde B ve D vitaminleri,kalsium,protein ve bir çox faydalı maddeler mövcuddur.Hamile xanım körpesinin sağlamlığı,sümük ve sinir sisteminin düzgün formalaşmasını temin etmek üçün südden çox istifade etmelidir.
Hamile qadın bilmelidir ki,Allah-tealanın yaratdığı bütün nümetler gözeldir ve bu yaradılmış qida növlerinin her birinde körpeye lazım olan vitaminler,zülallar ve minerallar mövcuddur.Mesumlardan terevez,zeytun,merci,fındıq,qoz,püste,badam ve bir çox qida növleri haqqında hedisler gelib bize çatmışdır ve elm de sonralar bu qida maddelerinde olan vitaminleri ve onların faydalarını aşkarlamışdır.Her bir qidanın özüne xas vitaminleri var.Buna göre de eziz xanımlar imkan heddinde yediklerinin rengarengliyi ve keyfiyyetine diqqet etmelidirler.
Doqquzuncu aydan etibarenher gün süd ve xurmaya "İnsan” suresini oxuyub acqarnına içmelidirler.

ARMUD:
Armud bir çox vitaminlerle zengindir.Armud hamile qadınlara çox faydalıdır.
Eli(e) buyurur:”Armud yeyin,armud qelbi cilalayır”.”Armud qelbe saflıq getirir,daxilde olan ağrıları Allahın iznile sakitleşdirir...
(səs: 0)
Şərhlər: 5
Baxılıb: 6 027
Geriyə
Hörmətli Qonaq, saytda şərhləri oxumaq, şərh yazmaq, xəbər göndərmək üçün QEYDİYYATDAN keçməyiniz lazımdır.

İnformasiya

Qonaq qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
Bölümlü Hekayələr

Müzakirələr

Bürclərlə BİZ

Xəbər lenti

Astrologiya

Qadın testləri