Gecikmiş bahar (3-cü bölüm)

Müəllif: Sweet Candy
Şərhlər: 3
Baxılıb: 4 057
Səs ver:
(səs: 1)
Seher işlerimi sahmana salıb televizoru açdim . Gözüm televizorda fikirim xeyalım Esmerin yanında qalmışdı . Baharın ailesinin dramı meni bu ailenin içine salmışdı . Özümü Baharın danışdığı bu hekayenin içinde tesevvür edirdim . Cox tesirlenirdim . Beynimde suallar tüğyan edirdi . Ne olacaq , nece olacaq deye . Metbexe kecib çayımı doldurub zala kecdim . Bu saatda Baharı rahatsız etmek istemirdim , ama yene de özümü saxlaya bilmeyib telefonu elime alıb , Baharı yığdım . Telefonun o başından yuxulu ses geldi . Xoş - beşden sonra meni cox gözletmeden hekayesine davam etdi .

... Atlı anasını atın terkine alıb götürdükden sonra İbrahim taqetden düşene qeder atın dalıyca qaçdi . Atlı uzaqlaşıb gözden itmişdi . Öz balaca canıyla , körpe ağlıyla özüne divan tuta tuta mehelleye qayıtdı .
Mahelle bir birine deymişdi . Eli yaba - balta tutan , ağlı kesen her kes Saybalının evine toplaşmışdı . Saybalıya destek üçün gelenler , üç gün sonra Saybalının evini , dükanını daşa basdılar . Saybalının " xalxın arvadını " qacırdığından xeber tutmuşdular . Saybalı kimi " beqeyret " kişinin bu mehellede yaşamasını istemirdiler . Ağzı göycek arvadların da ağzına söz düşmüşdü .
- Ne ekersen onu biçersen . Bilmirdi ki başqasunın namusuna göz dikenin bir gün namusuna göz dikerler ?
- Oğurluqla , q...lik qırx gün sürer deyib atalar . Binamuslar ordan daşqalaq olub bura qaçıb gizlenibmişler . Görürsen , qurban olum Allaha , gec olar güc olar ...
Evin qapılarını bağlayıb özlerini eve hebs etmişdiler . Heyete bacaya da cıxa bilmirdiler . Bayaqdan tek mehelle onlara axışmışdılarsa da indi bütün şeher ayağa qalxıb onlara axışmış , " şerefsiz , namussuz Saybalının " evini daşa başa basaraq onların burdan çıxıb getmesini isteyirdiler . Saybalı düşdüyü veziyyeti , nece evlenib buraya köçdüklerini heç kime deye bilmirdi . Deseydi bele guya onu kim başa düşüb ona ve ya Esmere kim haqq qazandıracaqdı ki ? Bu avam camaatın gözünde gördükleri qadın azadlığı yox , namus adı altında bildikleri qadın köleliyi idi . Onların gözünde qadın arvad oldu olmadı , xoşbext oldu olmadı , eri kişi oldu olmadı ferq etmir . Ata evinden cıxıb er evine gedibse ölende de ordan kefende cıxmalıydı . Qadın başqasın severdise zinaçı , kişi evli qadını severdise oğraş , beqetret olacaqdı. Onların yaşadıqları , duyguları , hissiyyatı bu ölkede keçmezdi , onların şeriet qanunlarına göre kecersiz idi .
Tebriz bazarına od düşdü . Yanan Saybalının dükanı idi . Şeher camaatı dükanın malların dağıtdıqdan sonra dükana od vurmuşlar . Neft ve mazutla , şamla dolu dükanın qara dumanı bütün Tebrizin üstünü almışdı . Üç gün gece gündüz yanan dükan nehayyet küle döndü , Tebrizin qara dumanı çekildi .
Balaca ibrahimin beyninde bir fikir dolanırdı . Onun fikirince Anası birinci erine , ve sonra qaçaq Hemide qacaraq atasına xeyanet etmiş bir zinakar qadın idi . Ele o zamandan qadın tayfası beyninde zinakar ve exlaqsız kimi formalaşmışdı ...

Hemid söz verdiyi kimi Esmeri Saybalıdan alıb , getirib atasına tehvil verdi . Esmergilin kende meydanının ortasına qalaq qalaq daş yığılmışdı . Kend camaatı meydanın ortasına toplanmışdı . Sabah ikindiden sonra Esmer meydana getirilecek , ona Quran bele oxunmadan her kesin gözü qarşıdında daşqalaq olacaqdı . Esmer atasının , qardaşlarının ayaqlarına düşüb yalvarır , ona aman vermelerini isteyirdi . Neçe iller kimseye demediyi deye bilmediyi- Lal Manqıyla hec vaxt er - arvad olmadıqlarını onlara açıqladı . Anasından ve Hemidden başqa heç kim ona inanmırdı . Hemid de Saybalı haqqında pis şeyler eşitmemişdi . Saybalı şeherde sexavetli rehimli bir adam kimi tanınırdı . Esmerin onun yanında ne qeder xoşbext olduğunu da bilirdi . Vicdanına sığınaraq Esmerin bu cıxılmaz veziyyetinde ona nece kömek edeceyi haqqında planlar qururdu . Nece olur olsun Esmeri ölümden qurtarmalıydı . Axı Esmeri sevirdi onun ölmesine razı ola bilmezdi . Buralardan qaçıb getmek mümkünse niye ölmeliydi ki ? Atasının borcları qarşılığında qızını lal Manqıya verdiyini eşitdikden sonra adamın ne qeder şerefsiz olduğunu anladı . Demek ele ata özü qızından istifade edib onu mal yerine vermiş , özü öz eliyle qızının ne çekdiyine , neler yaşadığına baxmadan onu bedbaxt etmişdi . Haqq - edaleti en ümde bir meyar sayan Hemid qaş qaralan kimi Esmerin atasını yanladı . Beline bağladığı qurşaqdan bir kise çıxarıb adamın qoltuğuna basdı .
- Esmer daş qalaq olmayacaq
Kiseni görüb gözleri parlayan kişi etiraz eledi .
- Axı men camaatın içine çıxa bilmerem . Camaat meni daşqalar eder .
- Etmez- ikinci kiseni ona tulladı .- burdan köçersiz .
Kiseni havada qapın qurşağına basan kişi dil - dodağını çeyneye çeyneye ağzın suyunu axıtdı .
- Onda bele eliyek ! - biraz düşündü
- Bu qızı burdan götürüb aparsan camaat bilecek ki , men onu ele vermek istememişem . Bu elin adetidir . Qaşqalaq olan qızı atası ya da qardaşları ilk daşa basar . Ne olur olsun , men onu kendin meydanına aparmalıyam . Orda sen qehremanlıq eledin eledin , elemedinse bextine küs .
Gece sabaha qeder plan cızdılar . Sabaha qarşı Hemid atına atlanıb yola çıxdı.
Seherisi ikindi namazından sonra camaat yavaş yavaş meydana toplanmağa başladı . Meydanın ortasında böyük boşluq yaranmışdı . Kimisinın elinde deyenek , kimisinin elinde daş - kesek var idi . Kendin qara çarşaflı qadınlarının gözlerinde heyret dolu bir nigarancılıq parlayırdı . Budur Lal Manqı eil - gözü bağlı Esmeri lal , anlaşılmaz sesiyle öz aleminde nese deye - deye sürüyüb meydana doğru çekirdi . Meydanın ortasına catar catmaz , ecaib anlaşılmaz sesiyle öz aleminde nese dedi ve ilk zerbeni zopayla başına endirdi . Bundan sonra qızı her bir terefden daşa basaraq ellerindeki taxta parcasıyla harasına geldi vururdular . Esmerin bağırtısı meydandan bir neçe metr aralıdan eşidilirdi . Atasının yanında durmuş 9 yaşlı qardaşi Beşir atasının verdiyi tüfengi üzüne qaldırıb Esmeri nişan aldı . Bir anda her teref toz dumana büründü . Meydandakı çamaat ne olduğunu bilmediler bir azdan bir deste atlı ordan uzaqlaşırdı . Esmer ise meydanda yox idi .
Beşirin açdığı gülle Esmerin çiynini parcalamışdı . Meydanda qızı ölümün pencesinden qurtaran Hemidin destesi dağlara çekilmişdi . Hemid yaxın silahdaşyla birlikde Esmerin yaralı çiynini açıb etine saplanmış mermini çıxardıb yarasını sarıdı . İki hefteden sonra Esmeri de alıb Tebrize yola düşdü . Onu Saybalıya teslim edecekdi .
Başına ne geleceklerini ve inden sonra onu neler gözleyeceyini yaxşı bilen Esmer qara çarşafın üstünden üzüne saldığı örtünün altından tanış gelen yerlere baxır , tanış evlerin arasından kecerken başın aşağı salırdı . Yolda mehellelerde tanış adam görünende onsuzda qapalı olan üzünü daha da gizledirdi . İrelide Hemid , onun arxasıyca Esmer bazara girdiler . Saybalını dükanının yerinde böyük küllük var idi . O olmadığunda burda neler olduğunu Esmer texmin etmişdi . Ailesinin başı böyük beladaydı . Belke de Esmersiz her şey örtülüb qapanacaq , unudulacaqdı . Belke de Saybalı Esmerin yoxluğuna dözmese de balaları alışacaqdı . Teki Esmerle onların başı belaya girmesin . Teki sakit rahat yaşasınlar .
Sesinden tanınmasın deye sesini qısıb arxadan Hemide seslendi . Hemid onu eşitmedi . Addımlarını yeyinledib ona çatdı .
- Gel gedek burdan !
- Hara ?
- Hara deyirsen qulun kölen olaram .
- Ne danışırsan qadın ?! Men seni ailene teslim etmeliyem .
- Yalvarıram nolar ? - el atıb Hemidin qolundan tutdu .
Hemid bir söz demedi ,onların evlerine teref addımladıqca Esmer onun eline ayağına düşüb yalvarırdı .
- Qurban olum . Yalvarıram . Meni onlara verme . Bu haqq hesabdan sonra ne balalarımın , ne de erimin üzüne baxa bilmerem . Ailem meni qebul etse de , camaat onlara dinclik vermeyecek . Yalvarıram nolar !
Heyetilerinin alçaq hasarından evleri görünürdü . Yarı açıq doqqazdan heyete daxil oldular . Qaynanasının evin qabağındakı tutun qoluna yuyulub serilmiş şelesi ( keçmişde büzme etek ) , öz elleriyle ekizlerine tikdiyi qoftalar , ibrahimin keçe papağı asılı qalmışdı . Evin pencereleri qırılmış , qapıları taybatay idi . Hemid qapı pencereni pusa pusa irelileyib içeri kecdi . İceri darmadağın olmuşdu . Heç kim yox idi . Üzünün örtüsünü qaldırıb qorxu ve teecüübden böyümüş gözleriyle etrafa baxdı . Üreyine sanki gağlar cekilmişdi . Elini atıb beşikden ekizlerine parcalardan tikdiyi oyuncağı götürüb qoxladı . Gözlerinden yaş şora verdi . Arxasında dayanıb onu teselli etmek isteyen Hemidin üzüne baxmadan ;
- Meni niye qurtardın ? Niye qoymadın meni öldürsünler ? Axı men onlarsız yaşaya bilmerem .
- Yaşayarsan . Unudacaqsan her şeyi .
- Axı nece ?
- Men sene kömek edecem ! - deyib onun yaralı çiynine toxundu . Bu yaran kimi üreyinin yarasını da sarıyacam , sağaldacam , bütün bunları unudacaqsan - deyib qefilden Esmeri bağrına basdı , alnından öpdü ;
- Gedek !
Esmer onun üzüne baxdı . Qedder , zalım bir adam kimi bildiyi bu zehimli simadan bir cüt merhemetli göz ona baxırdı .
- Men seni Saybalı qeder xoşbext ede bilmesem de , sene sahib cıxacağam . Sene söz verirem . Özün ne zaman seversense ...
- Bu hec zaman olmayacaq ! - Esmerin sert sesi onu susdurdu - heç zaman - deyib yükleri yığdığı taxcaya teref getdi . Dağılmış yorğan döşeyin arasından bir boxca çıxarıb yatağın üstüne qoydu . Saybalının ona hediyye etdiyi bağlama idi . Qara madyanın ve Qaşqanın tükü de arasındaydı . İki atın tükünü de götürüb , bir birine bağlayıb üstüne de çiyninden çixan boş mermini asıb Saybalının cox vaxt keçirdiyi evin ambar hissesine geldi . Saybalı ora Azerbaycanda satmaq üçün alıb saxladığı malları yığırdı . Evin direyindeki mıxcadan tükleri asdı . Etrafa baxdı . Bu anbarın her köşesinde bir sevgi bir mecara gördü . Bezen evin külfetinden daldalalıb Saybalıyla himleşib bura qacardılar ... xatırladıqca üreyi esir gözleri dolurdu . İsti yuvasına su çikeyen hem düşmeni hem onu ölümün pencesinden qurtarmış dostu Hemidin yanına geldı . Boxcanı tekrar bağlayıb qoluna keçirtdi . beşikden aldığı oyuncağı götürdü . Üzünün örtüsünü örtüb bayra çıxdı . Tutun budağına taxılıb qalmış kece papağı ve erinin ketan köyneyin götürıb geri döndü ;
- Bu evden mene qalan ezizlerimin bu yadigarlarıdır . Eger meni bunlarla qebul edirsense gel !
Hemid irelide geden çadralı qadına teslim olub onun arxasıyca addımladı . Ve o günden onları bi daha Cenubi Azerbaycan torpaqlarında gören olmadı . Cox sonralar - 70 il sora İbrahim serhedler açılandan sonra anasının sorağını Türkiyenin Kars vilayetinden almışdı .

Dükanları yanandan sonra onların daha burda qalmaqlarının bir menasını görmeyen Saybalı geceynen olan olmazlarını , Azerbaycana satmaq üçün aldığı malları da toplayıb ulaq ve develerine yüklediler . Atların arxasına araba qoşub anasını ve üşaqları arabaya mindirib Çümüşüdü ve ibrahimi de götürüb Qarabağ torpaqlarına teref yola cıxdılar .
Saybalı Qarabağ seferlerinden coxdandır ermeni divanından qaçıb canını qurtarmiş bir aileyle qardaşlıq edirdi . Başlarına gelen ehvalatı Qenimete danışıb ondan kömek istedi . Heyatın her üzünü görmüş bu merd adam onları öz evinde yerleşdirib Saybalıya yardım elini uzatdi . Saybalı Qenimetle beraber Qarabağda olan olmazlarını satıb burda özlerine bir koma qurdular . Çümüşidü qonşu qızla evlendirib ona yurd yuva düzeltdi . Şeher bazarında dükan açıb yenice özlerini toparlamışdılar ki , anası Asya arvadın halı pisleşdi . Yerinden yurdundan didergin düşen qadın Veten hesretinden catlayırdı . Son günlerinde vetende olmaq , gözünü veten torpağında yummaq , vefalı erinin yanında defn olunmaq isteyirdi . Naelac qalmış Saybalı İbrahimi Qenimete ve Çümüşüde tapşırıb anasını ve ekizlerini götürüb bir araba mal - mülkle Tebrize geldi . Onlar Tebrize dönmekde burda bir müddet sonra serhedler bağlanmaqda . Bir aile ikye ayrıldı . Ailenin yarısı o tayda yarısı bu tayda qaldı . Bu o vaxtlar idi ki artıq bu hadıselerden bir neçe iller kecmiş İbrahimin artıq 16 yaşı var idi .
Esmeri vuran balaca qardaşı Beşir de bu zamanlar cavan oğlan olmuşdu . Atası Hemidden aldığı qızılları sataraq atası Tebriz bazarında saybalının yanmış dükanının yerinde dükan açmışdı . Biraz sonra ölen kimi Beşir dükanın başına kecmişdi . Camaat arasında " bequş " leqebi almışdı . Çamaatın qız -gelinine göz dikir , hettda qadın hamamına qadın geyiminde girib çılpaq qız qadınlara da tamah saldığını da deyirdiler . Ara - bere camaatın da onların kendden bura gelmeyini onun öz doğma qardaşı qızına da göz dikmesiyle elaqelendirenler vardı . Etrafında , cevrasınde onunla heç kim yaxınlıq edib ,onu aile dostu deye evlerine salmırdı .
Kecmişi unudan Tebriz camaatı Saybalını heç ne olmamış kimi qarşıladı . İlk günü dağılmış yuvasına girib köksünü ötürdü , balalarıyla beraber qırılıb dağılmış eşyaları qaldırıb atdı , qonşuların kömekliyiyle evi sehmana salıb hemişeki kimi ambarına çekildi . Künce qoyulmuş taxtın üzerine uzanıb gelecek planlarını düşünerek biraz mürgüledi .
Küren atla qara madyan cütleşir , yaşıl otların üstünde oturub Esmerle söhbet edirdiler . Saybalı Esmerin üzüne baxmağa çalışsa da Esmer ondan üzünü gizledirdi . Qefil Beşir ve atası gelib Esmeri onun elinden alıb apararken Esmer elinde tutduğu bir topa tükü ona atır , tük yatdığı bu anbarın direyinden asılıb qalır .
Yatdığı yerde gözünü açıb tavana baxdı . Beli yuxuda gördüyü ambardaydı . Başın qaldırıb anbarın ortasındakı direye baxdı . Gözüne bir şey sataşdı . Qara madyan ve küren Qaşqanın tükü ve bir boş giliz bir yere bağlanıb direkden asılmışdı . Tükü eline alıb dodaqlarına apardı . Öpdü , hemin günler gözünün qarşısından kecdi . Doluxsundu .
- Demek yaşayırsan , bizden sonra sen bura gelmisen . Burda mene yaşadığını bildirmek üçün nişan buraxmısan . Amma hardasan badam gözlüm , ceyran baxışlım , hardasan ? Elinde tutduğu tükü götürüb bazara geldi . Axtarıb Beşiri tapdı . Esmerin harda olduğunu ondan soruşdusa da Beşir onu öz elleriyle öldürdüyüne and içdi .
- Axı o sağdır , o mene burda işaret goyub gedib , qanlı mermi ve atlarımızın tükünü o yaşayır ...
Saybalı ne illah etse de Beşir atası ile ölünceye qeder bu sirri saxlayacaqlarına and içdiyi üçün bu barede Sayblıya bir şey demedi . Eger bu sirr açılsaydı , qan ve namus davası tekrar alovlanacaqdı . Üstelik bu defe namus davasına Saybalı da qarışacaqdı .
Saybalı yanmış dükanının yerinde yeni dükan dikmiş qaynına biraz pul verib dükanına şerik oldu . Cavan yaşda iki arvad alıb hele de qız qadından gözü doymayan Bequş Beşir Saybalının aliesinin bir üzvü olmuşdu . Tebrize dönenden iki il sonra Asya arvad öldü . Anasının ölümünden sonra Saybalı uşaqlarını başına toplayıb Azerbaycana dönmeyi düşündü . Onları bura bağlayacaq heç kim yox idi . Qardaşı , oğlu Arazın o tayında idi . Ordakı gözel heyetı onun bunun dilinden eşiden Beşir de Azerbaycana keçmeyi planlayırdı . Qarşısına meqsed qoymuşdu ne olur olsun Azerbaycana keçmeliydi . Eşitdiyine göre orda her şey rahat serbest idi . Tüfeyilli heyata can atan Beşir bütün günü xeyalında rus , ermeni qızlarını canlandırır onlarla rahat kef ede bilirdi . Eşitdiyine göre orda zina deyilen şey yoxdur . İstediyi qadınla istediyi zaman görüşüb evine gedeb eylene bilerdi . Qurduğu xeyalları serhedlerin bağlanmağı gözünde qoyurdu . O taya keçmek mümkün deyildi .
Serhedler bağlandığı zaman Cümüşüd ve İbrahim de o taya keçmeyi planlasalar da bu mümkün olmadı . Bu aralar Çümüşüd xalq herakatlarına qoşulmuş , veten torpaqlarının azadlığı uğrunda mübarizeye başlamışdı . Nece defe tutulub hökümete teslim edilse de elinde tutarlı bir şey tapılmayınca serbest buraxılmışdı . Bu o dövurler idi ki , Azerbaycan represiya illerini yaşayırdı . Cümüşüdün sağında solunda olan ziyalıları bir bir aradan götürür onları ve ya ailelerini Sibre sürgün edir ve ya onları gülleleyirdiler .

Serheddi Azerbaycana kece bilmeyen Saybalı qızı Asyanı ve oğlu Azeri başına yığıb onlarla taleyin gerdişine boyun eymeye başladı . Beşirin xanımları növbe ile onlara gelib yemek içmeklerini hazırlar , evlerini temizlerdiler . Saybalıya ne qeder evlenmeyi meslehet görseler de Saybalı Esmerin üzerine gül qoxlamaq istemirdi . Beşirin dilinden eşitdiyine göre Esmer ölmüşdü . Onu elin adetiyle daş qalaq etmişdiler ve canı cıxmayınca Beşir onu öz elleriyle öldürmüşdü . Esmerin ölümünden cox tesirlenen Saybalı heftelerle diline çörek bele vurmamışdı . Kim bilir Beşir ona bir ipucu verseydi belke de Saybalı gözel xanımının o beladan qurtulduğunu bilseydi , onu eliçıraqlı dünyanın her yerinde axtarardı . Hele bilseydi ki , Hemide arvad olmağa razılıq verse de , hele bir defe de olsun onun yatağına girmeyen Esmeri ona bu qeder vefa gösteribse onu axtarıb tapmazdımı ? Hemidle dağlarda silaha sarılıb döyüşen Esmeri bir zaman qehramanlıq salnamesine yükselen Azerbaycan xanımı kimi dillerde dastan olacağı ne Azerbaycanda İbrahim , ne İranda Azerle , Asya bilmeyecekdi .

Hadiseler , olaylar ele qarışmışdı ki , bir birine . Baharı dinledikce hem şimali Azerbaycanda Cümüşüdle , İbrahimin heyatı , hem de Cenubi Azerbaycanda Saybalının analı yetimlerle başlarına qelen oyunlar damarlarımda qanımı durdururdu . Qulağıma tutduğum telefondakı ses beynime işlemişdi . Beynimde hadiselerin teferüatını yaşadıqca beynim kilidlenirdi . Yox bunlar telefon söhbeti deyildi . Baharla üzbe üz görüşüb danışmalıydım .
Onun vaxtı azalır . Bu yaxınlarda Holandiyaya geri dönecekdi . O gedenden sonra onu hardan tapacaqdım ki , bele bir xezine şans meselesiydi . Özü öz ayağıyla ürcahıma gelmişdi . Onu elden buraxa bilmezdim . Qerarımı verdim ve Baharı evime devet etdim .

Yazar: Feride Acarakçay (real hekayə)
(səs: 1)
Şərhlər: 3
Baxılıb: 4 057
Geriyə
Hörmətli Qonaq, saytda şərhləri oxumaq, şərh yazmaq, xəbər göndərmək üçün QEYDİYYATDAN keçməyiniz lazımdır.

İnformasiya

Qonaq qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
Bölümlü Hekayələr

Müzakirələr

Bürclərlə BİZ

Xəbər lenti

Astrologiya

Qadın testləri