Gecikmiş bahar (4-cü bölüm)

Müəllif: Sweet Candy
Şərhlər: 1
Baxılıb: 4 438
Səs ver:
(səs: 1)
Ev ehlini bir behaneyle heresin bir yere yollamışdım . Evde tek idim . Bu gün bizim günümüz olacaqdır . Baharla menim . Bu gün onunla söhbet edib meni maraqlandıran xezineni onda axdaracaqdım . Budur , qapının zengi çaldı .
Qürbet elde Azerbaycandan getirdiyim uzun düyüyle qeşeng aş bişirib , deme qoydum , axşamdan hazırladığım aşqarasını isidib , allah verenden süfremize düzdüm , iki qadın baş başa teamlardan dadaraq söhbete başladıq . Hec sıxılmadan , çekinmeden . Tam serbest ve semimi reftarı bu qadını daha yaxşı anlamağa mene kömek edirdi .

... Qenimet kişi kecmiş bey nesilinden idi . Birinci dünya savaşı zamanı kendlerini ermeniler basmışdı . Ermeniler bütün kendin camaatını kend meydanında derin quyu qazaraq diri diri oraya bastıraraq üstüne yağ töküb od vurmuşdular . Diri yanan camaatın sesi Allahın qatına cıxmışdısa da , sankı Allah onları ne görür , ne de eşidirdi . Kenardan baxanlar ne qeder arzulamışdılar bele vay - nöysede Allahın bir möcuzesin ? Heç olmasa bir yağış yağaydı sel su daşıb bu alışıb yanan camaatın odunu söndüreydi . Hec olmasa bir zelzele olaydı , kafirlerin canına bir vel- vele düşeydi , heç olmaya Nuhun gemisi geleydi bu yanan camaatı qurtarardı , Mehdinin zühuru çalınaydı , belke qiyamet qopardı , belke dünya boşalardı ...
Gözden yayınan çox az kend camaatı ora bura qaçıb canını bu ermeni quldurlarından qurtarmışdılar . Bele qaçaqınlardan biri de Qenimet kişinin ailesi idi . Evlerin arasında bir deste kend camaatı ile beraber olan , olmazlarını qoyub qizlene , gizlene qonşu eyaletlere üz tutmuşdular. Körpe uşaqların bele yaddaşlarına bu qanlı hadıse bir tarix kimi yazılmışdı .
Sabah o başdan qonuşu eyalete çatanda şeher girişinde böyük bir orduyla rastlaşdılar . Qaçqınlar yaxınlıqdkı meşeye cekilib , düşmene yaxalanmamaq üçün axşamın düşmesini gözlediler . Uzaqdan bu ordunun kimler oldugunu anlamaq çetin idi . Odur ki , Qenimet ile başqa kişiler gizli yollarla orudıya yaxınlaşanda bu ordunun düşmen ordusunun olmadığını anlamışdılar . Bu qoşun dost qoşunu idi. Onların hayına yetişmişdiler . Yerinden yurdundan didergin düşen camaat qoşuna penah apararaq başlarına gelenleri onlara nağıl etdi. Destenin başında duran Qenimet qoşun paşasına eyaletdeki veziyetle bağlı melumat vererek kende ancaq gizli yolla girebileceklerini bildirdi . Bu işde onlara Qenimetgil beledçilik edecekdiler. Amma ilk önce qız qadını etibarlı ellere teslim etmeli idiler . Qosundan bir deste atli ayrılıb , qaçqın qadın ve yaşlıları Qarabağ torpaqlarına getirib ordakı xalq herakatına teslim etdi . Qenimet bey ailesini Qarabağ torpaqlarında yerleşdirib özü ise Qafqaz türk ordusuna qoşuldu .
Qenimetin xanımı Nazlı xanım iki oğlu ve bir qızı qardaşı Cebrayılın ailesiyle beraber kiçik bir daxalda yerleşdiler . Gözün açıb ceh celalda , bey ailesinde yaşamış Nazlı xanım üçün bu daxal bir meşeqqete yarı idi . Amma ne etmeli , bele heyata artıq alışmalı idiler . İnanırdı ki , bele bir böyük bey nesili birden bire çöke bilmez , hele ki ara qarışıb mezheb itib , birazdan dünya düzelecek , evli evine , kendli kendine gedecek .
Qenimet öz destesiyle beraber Qafqaz türk ordusunda daşnaq ve bolşeviklere qarşı döyüşürdü . Defelerle yaralanmasına baxmayaraq sağaldıqdan sonra tekrar döyüşlere qalxır , Veteni yadellilerden qorumağa can atırdı . Sen saydığını say , gör felek ne sayır . Daha bilmezdi ki bir gün düşmen elinden götürüb qaçdığı öz yuvasındakı ilan onu "veten xaini " adı altında yeni hökumete tehvil verecek .
Uşaqlıq illerini qaçqınlıq heyatında buraxıb , genclik illerini Qarabağ torpaqlarında davam eden bu ailenin böyük oğlu Mikayıl deli dolu , asan kesen , vurub tutan bir oğlan olsa da el arsında bameze , zarafatcıl , eyni zamanda qeyretli oğlan kimi tanınırdı . Qonuşu olduğu atasının aile dostu Cümüşüdün böyük qızı Lalaya ( Lale , lehce terziyle keçmiş Qarabağ ve etraf yerlerin lehcesiyle Laleye Lala deyermişler) sevdalanmışdı . Evinde çörek kesmiş olduğu bir adamın qızını sevmek ona ağır gelirdi . Hele ona bir şey demese de her şeyi zamanın axınına buraxmışdı . Gece gündüz Lalanın hesretiyle alışıb yansa da çaresiz veziyyetde boynunu büküb qalmışdı . Daha xeberi yox idi ki , Lale de bu deli dolu oğlanın derdinden sinsi - sinsi alışıb yanır.
İkinci oğlu İsmayıl .
İsmayıl Mikayıldan ferqlı olaraq arıq sısqa bir genç idi . İçine qapanıq ve bütün günü özü öz aleminde olan biri idi . Kitab elinden yere düşmezdi . Bütün günü oxuyar yazardı . İntahası onun yazdıqlarından heç kim heç ne başa düşmürdü . Çünkü onun oxuyub yazdığı herifler sağdan sola yox , soldan sağa yazılırdı . Camaatın oxuyb yaza bileceyi bir yazı deyildi , oxuduqca temiz azerbaycan dilinde oxunsa da yazı olaraq ne dilinde yazılırdı onu da bilmirdiler . Atası Qenimet ereb ve fars dillerini mükemmel bilirdi . Temiz türk dilinde de danışırdı . Hetta türk qoşunlarına qoşulandan sonra bu dilde de mikemmel yazıb oxuyurdu . Oğlunun yazdığı ise ne elifbasıydı onu anlaya bilmirdi . Bir gün onun kitablarını götürüb qezadakı mirzenin yanına aparmışdı . Mirze onun oxuduğu kitablara baxıb ;

- Yuvanda İlan besleyirsen haa Qenimet , Xeberin olsun .

İlin Novruzu keçdi . Veziyyet günü günden pisleşirdi . Her gün bir şeherden , bir eyaletden qara xeber gelirdi . Lenkaran , Qubada qiyam xeberleri bütün Azerbaycanı silkelemişdi . Bakını ruslar ele keçirtmişdi . Bir terefden de serhedde parcalanmış şeher bölgüsü , ayrı düşüb parçalanmış ailelerin müsibeti ,bir terefden yeni demokratik hökümetin süqutu , ölkenin varının yoxunun talanıb yeni şura hökümetine verilmesi her yeri silkelediyi kimi Qarabağa da tesirsiz keçinmemişdi .
Artıq türk qoşunları da bu savaşda böyük itki vererek geri çekilmişdiler . Elinden , memleketinden didergin düşmüş Qenimet ve onun kimi diger bey nesilleri yeni hökümetle qolçomaq savaşlarına qalxmışdılar . Dede babadan qalan torpaqlarını , sürülerini yeni hökumete teslim ermek istemirdiler . Bu mübarizeye şeherde Cümüşüd kimi tacirler de qoşulmuşdu . Günaşırı dükanlarını talan eden hökümet adamlarına qarşı iç savaşlar başlamışdı . Heç kim dişiyle dırnağıyla qazandıqlarını rus hökumetine teslim etmek istemirdi .
Bütün bu veziyyete her kesden ferqli olaraq sakit tamaşa eden İsmayıl ne olur olsun bu savaşı ruslar qazanacağını deyirdi . İsmayıl evdeki ve meydanlardakı çıxışlarında ruslara haqq qazandıraraq yeni hökumetin bu xalqı avamçılıqdan qurtara bileceyini israr edirdi . Oğlunun xalqa teref yox iqtidara teref olduğunu gören Qenimet oğlunu evden qovmuşdu . Coxdandır oglunun harda olduğundan bele xeberi yox idi . Özü türk ordusundan ayrılıb keçmiş hökümetin gizli xefiyyesine kecmişdi . Bunu heç kim bilmirdi . Bu gizli bir tapşırıq idi . Harda , nece öleceyi belli deyildi . Bildiyi bir şey vardi , tek canını , olan qalan malını veteni yolunda qoymuşdu . Özü evde cox az tapılırdı . İsmayıldan gözü qorxan Qenimet Mikayılı evlendirib eve bağlamağa qerar verdi ve bu Meqsedle Cümüşüde ağız açdı .
Lalenın Mikayıla nişanlanma xeberi iki aşiq sevdalıların yanar oduna su sepdi , çox keçmedi ki , Nazlının qardaşı hacı Cebrayılı cağırıb onların kebinini oxutdurdu . Heyvanlar kesilib manqallar quruldu , qazanlar asıb , şenlikler quruldu . Toyda iştirak ede bilmeyen yaşlılara pay - püşk gönderildi . Toy başladı .
El adetiyle toyun birinci günü oldu , toya teşrif buyurmuş şeher camaatı yediler içdiler . Teşkil olunmuş şenliklerde ipler asıldı , kendirbazlar öz meharetini gösterdi , pehlevanlar qurşaq tutdu . Mahalı musiqi sesi bürüdü . Telli sazın döşüne sıxan kim , oxuyan kim , oynayan kim ... Bu toy ele bele toy deyildi . Mahalın nesil necabetli bir beyi oğluna toy edirdi . Uzaq yaxından qonaqları gelmişdi . Yarışlarda gencler at çapdılar , elin sevdiyi en gözel oyunlardan bırı olan papaqqapma oyunu en cox genç qızların maraq dairesi idi . Sevdalı qızlar kimin sevgilisinin birinçi olacağından merce girerdiler . Her kesin üzü gülürdü .
Adete göre oğlan evinin xanımları toyun birinci gecesi toplanıb qız evine xınaya geder , seheri gelini çall çağırnan bey evine getirerdiler . Bu defe de toy bele davam edirdi .Qadınlar xınadayken şehere hay düşdü .
- Şura gelir ...
Qenimeti malını varını dövlete teslim etmediyine göre tutub apardılar . Ölkenin bu kasıb vaxtında bele böyük debdebeli toy etmek Qenimetin ve ya başqa bey nesilin neyine yaraşırdı ki, yeni hökümetin kitabında ölkede varlı , kasıb söhbeti olmamalıydı , hamı bir qazanıb bir yaşamalıydı . Coxdandır bele şeylerle tez tez rastlaşan camaata bu tecüblü gelmedi, olacağı bu idi . Tecüblü olan gelen bu destenin içinde İsmayılın olması idi .

... Saybalının sesini eşiden Asya atasının qabağına qaçar , elindeki sebeti alıb aldıqları şeyleri yerbeyer ederdi . 12 yaşı vardı . O devirde 12 yaşlı qızlar yetkinlik yaşına dolmuş qız sayılırdı . Odur ki , artıq ordan - burdan bu qıza elçi düşmeye başlamışdılar . Erken evliliyin belasın hem özünden , hem Esmerden gören Saybalı qızını hele ere vermeyi düşünmürdü de . Mehelle arvadları o cümleden Beşirin arvadları artıq Asyanın yaşının keçdiyini tez tez Saybalıya xatıladır , biraz da gecikse ya dula qısmet olacağını ya da kiminse günüsü olacağını deyirdiler . Bütün bunlar Saybalının vecibe deyildi .
Beşirin Saybalının yemek içmesini hazırlayan arvadlarına etirazından sonra qadınlar ayaqlarını Saybalının evinden kesmişdiler . Evin bütün yükü Asiyanın üzerinde idi . Qardaşı Azer atası ile beraber sabah gedir , axşam eve dönürdü . Saybalı uşaqlarını yiyesiz qoymamaq üçün karvan başına Beşiri qoyub onu mala yollayardı . Özü ise dükanda qalardı .
Saybalı bir nece defe lazımı yere müraciet edib Azerbaycandan İbrahimi ve qardaşının vetene dönmesini teleb etmişdise de hele de telebi cavabsız qalmışdı . Nehayyet bir gün cavab geldi ki , serhedde yalnız görüşe icaze verilecek buna da şükür edib balaların da götürüb Araz kenarına geldi . Geldiyi yolun yorğunluğu ve isti canında hal qoymamışdı . Xudaferin körpüsünde iyne atsan yere düşmezdi . Sadece görüş körpüde baş tuturdu . Her aileye sadece görüşüb danışmaq üçün on deqiqe vaxt verilirdi . Körpünü iki yere bölmiş tikanlı meftiller görüşe gelib ele meftilden bir birini qucaqlayan adamları qanına boyamışdı .
Eline kecenden pay püşk edib zenbil tutan Saybalı arabasının arxasında oturub qanına bulaşmış camaata baxırdı . Asya eli qoynunda arasın o tayına boylanır , Azer ise yaşıdlarıyla söhbet edirdi . Birden Asyanın cingiltili sesi Saybalını yerinden atdı ;
- Dede İbiişşş !
Gözü zeyifleyib elden düşmüş Saybalı elin gözünün üstüne qoyub ha Arazın o tayına boylandıysa da İbrahimi göre bilmedi . Arazın o tayından ailesini görerek özünü saxlaya bilmeyen İbrahim suya baş vurub Arazı keçmek istedi . Alem bir birine deydi . Suya atılan ateş camaatın qezebine sebeb oldu . Vay - nöyse erşe qalxdı . Arazın suları qana boyandı . Körpünün üstündeki ki tikanlı meftillerden bir birine sarılmış ana qız , oğul uşaq , yaşlı cavan ele bir birine sarılmış olaraq güllelendler . Asya İbrahimin suya baş vurduğunu görmişdi . Azer de Asyanın
- İbişş , ibiş deyib bağırmasına qaçıb gelerek onun barmağıyla gösterdiyi semtde suların arasında İbrahimin başını gördü . Deyesen İbrahim vurulmuşdu . Hereketsiz idi .
İbrahimin vurulduğunu gören Cümüşüd sulara baş vurub onu sudan cıxartdı .
Başından ağır yaralanmışdı . Gülle ilişib üz sümüyünde qalmışdı .
Bu hadiseden bir nece ay sonra Saybalı Cümüşüdle mektublaşsa da sonra bu mektubların dA arası kesildi . Oğlun ağır yaralanması xeberini cümüşüdüñyazdığı mektublardan öyrenen ata günü günden eriyirdi . Derdinin üstüne derd gelmişdi . Bayaqdan oğlunun sağ canının derdini çeken ata , indi ise yaralı oğlunun derdini çekirdi .üstelik de mektubların arası kesmişdi . Eli eline , sesi sesine yetmirdi . Bir istediyi şey vardi , kaş ke bir defe balasına sarıla bileydi . Derd belini bükmüş , onu vaxtından evvel qocaltmışdı .
Elden ayaqdan düşmüş ata neçe defe idi ki , eve geldiyinde Asya onun qabağına qaçmırdı . İçeri girende ise Asiyanu ya yatmış görerdi ya da gözü yaşlı . Onun deyişdiyini hiss edirdi . Asiya evvelki kimi şen , xoşbext deyildi . Üz- gözünden qüsse yağırdı . Bir müddet Saybalı kişi bunu qardaşının yaralanmasıyla elaqelendirdi . Qızının başını bağrına basıb ona teselli etmekden başqa çaresi qalmamışdı . Yox deyesen mesele başqa idi . Bir derdi olub olmadığını soruşanda ise qorxu ve heyecandan böyümüş gözlerini atasından yayındırıb özünü bayıra atırdı . Bülbül kimi ceh ceh vuran qız , indi indi heyva kimi saralır , gül kimi solurdu . Saybalı uşaq deyildi , hiss edirdi ki , qızı ondan nese gizledir .
Günlerin bir günü , seferden yeni gelmiş Beşir eve gedib bir az dinceleceyini dedi . Aradan biraz keçmiş Beşirin birinci xanımı elinde yemek içeri girdi . Erini soruşdu . Azer dayısının eve getdiyini söyledi .
- Boy ? Yox eve gelmeyib axı ?
- Bilmirem dayıdostu . Dayım dedi eve gedirem , belke Kerbela Memişin qızına gedib ? - Azer dayısının ikinci xanıma bele deyerdi .
- Yox ay bala, men ele onlardaydım . Yemeyimizi bir yerde yedik ,bir qab da çekib getirdim ki, ele bir yerde yeyesiz .
Bütün bu danışıqları ambarından Saybalı eşidirdi . Ağır ağır ayağa qalxıb dükanı ambarla ikiye bölen perdeni açdı . Ağır addımlarla irelileyib elini Azerin çiynine qoydu .
- Oğul , bala , dükan sana amanat ...
- Hara gedirsen dede ?
Saybalı el atıb biraz önce kesib yedikleri qarpızın üstündeki bıcağı götürüb sol elini yuxarı qaldırıb yelledi . Sanki sağollaşırdı .
Sesiz semirsiz evine geldi . Günün günorta cağı heyetin taxta qapısı kilidli idi . Qapını döymek istedise de fikirinden daşındı . Hasarın uçuq yerine qoydupğu çırpı kolunu deyenekle yana edib ,ordan içeri adladı . İçinde bir heyecan ve sıxontı ve telaş dolu bir hiss var idi . Ele bil ki , bu saat xoşagelmez bir hadiseyle rastlaşacaqdı . Qapının desteyinden tutub iteledi . Qapı açılanda rahatlandı , dodaqları qaçdı . Şükür etdi . Bayaqdan bazardan eve gelene qeder ağlına yüz fikir gelmişdi . Alaqapını bağlı görünce ağlına gelenin başına geleceyinden qorxurdu . Ayağını soyunub içeri girdi ;
- Asya , evdesen qızım ?
İçerini dinşedi ses gelmirdi . Otağın içi boş idi .
- Asya ?
- Burdayam dede ! - evin anbar bolümünden - perdenin arxasından ses gelirdi .
- Burdayıq yezne mal götürmeye gelmişdim , bir top ketan isteyen vardı . Dükana qayıtmağa fürset olmadı , dedim ele ambardakını alım .
Heyecandan üreyi ağzına gelirdi , perdenin arxasına keçince Beşirle burun buruna geldi . Çiynine bir top parça alıb cıxırdı . Yumuruqlarını düydü , ağlının dediklerini ureyi qebul etmirdi .
- Yatanı da ayıltma Saybalı , belke bir şey yoxdu ? Belke erk eliyib gelib - deye özüne ürek direk verib ona yol verdi . Boylanıb ortadan üst üste yığdığı taxıl kisesinin arxasında esim esim esen qızına baxdı . Nolub qızım , yaxşısan ? Etrafına baxdı , qızının donunun altından geydiyi tumanı taxtın ayağına atılmış , donunun üstünden geyindiyi arxalıq taxtın üstünden aşağı sallanırdı . Taxtın örtüsü dağılmışdı . Sanki burda kimse süpürleşmişdi . Sacı - başı perişan idi . Her şey gün kimi ortada idi . Beşir qızına tecavüz etmişdi . " Ahhh Saybalı ahh... gerek ses salaydın ? Biye sesiz gelib öz gözünle görmedin ? " Elindeki bıcağa baxdı ,dönüb bıcağı qapıdan çıxıb gözden itmiş Beşirin arxasıyca fırıldatdı " allah menim belamı versin " - deyib özü özünü söydü " soxaydın da bıçağı göbeyinden çırıb ağzından cıxaraydın " ...
Asya qorxudan berelmiş gözlerini qapıya zilledi , heyecan ve havasızlıqdan terlemiş üzünün ve alnının terini silib atasının yanından keçmek isteyerken Saybalı onu tutub üzüne baxdı . Qız atasının üzüne baxa bilmirdi . Saybalı onun başın qaldırıb qızının gözlerine baxmaq isteyirdi . Qız gözlerini ondan qaçırınca Saybalının üreyini telaş bürüyürdü .
- Üzüme bax !
Atasının hökümlü sesinden çiyinleri Saybalının elleri altında esim esim esirdi . Qızının qorxduğunu gören Saybalı sesin mülayimleşdirib ;
- Qızım , sakit ol , üzüme bax , ne olub danış , qorxma , eşidirsen ? Burda ikimizden başqa hec kim yoxdu . De görüm o qurumsax sene sataşdı ? Qorxma de !
Atasının elinin altında olan qız heç bir şey demeden ağlayırdı , heç ne demirdi .
- Niye ağlayırsan gözel balam ? Men senin dedenem qızım , sen derdini demesen...
- Dede , meni bağışla . Men özümü ondan gözleye bilmirem , siz evde olmayanda gelir , qorxumdan evde tek qala bilmirem , onlara dedirem ki , belkem arvadlarının yanında mene bir şey elemesin . Gelib ordan da meni cağırır . Mal götürmek behanesiyle meni bura getirir . Qorxumdan dayıdostularıma da bır şey deye bilmirem ki , meni daşqalaq eliyecekler . Dede, bından sonra qardaşım ne de sen camaat içine çıxa bilmiyesiz . Dede , men ölmek istemirem nolar , meni anam kimi öldürmesinler - deyib hönkürerek atasının dizlerine sarıldı .
Yer ayağının altından qacdı , durduq yerde qızı niye bele şeyler desin ki ?Ağlına gelen başına gelmişdi . Bu defe Bequş Beşirin güdazına onun öz doğma bacısı qızı gelmişdi . Asyanın dediklerini qebul ede bilmirdi , qulaqlarına inanmırdı . Bele şerefsizliyi heç bir yere yazmaq kimseye demek mümkün deyildi .
- Ne danışırsan qızım ? Deli olmusan ? O alcaq sene ...
Atasının sözün ağzında qoyub heyete qaçdi ...
Hemin gün haranı axtardısa Beşiri tapa bilmedi , kimden soruşdusa Beşiri gördüm deyen olmadı . Gece külfet eve toplandı qızı gerdeyin arxasına çekilmişdi . Azer bir neçe defe Asyaya seslense de Saybalı onu rahatsız etmedi .
- Xestedi halı yoxdur , rahat burax .
Qalxıb Beşirin evine üz tutdu . Qapı pencereni dinşedi Beşirin sesi küyü gelmirdi . Eyni heyetin içinde olan iki xanımının qapısını da döydü Beşiri gördüm deyen olmadı . Saybalı onlardan bir top parcanı soruşduğunda balaca oğlu ;
- Qağam parcanı getirmişdi verdi mene men de cıxartım evin üstüne .
SAybalı barmağını dişledi . Demek parca behaneymiş o parca adıyla özünü saybalıdan qurtarıb . Ne olur olsun Beşiri tapmalıydı . Hirsinden dili dodağını gemirirdi
Evine döndü , qaranlıqda alcaq daş hasarın arxasındakı tut ağacında bir kölge qaralırdı .
- O nedi hele ? - öz özüne düşündü Yeqin Asya nese yuyub asıb .
Hefif rüzgar esirdi . Saybalı başını qaldırıb diqqetle tuta tetef baxdı
- Yox paltar olsaydı terpenerdi , bu paltar deyil , üreyini heyecan basdı , dizleri esdı , telesib özünü alaqapıdan içeri atdı ...
Bu yere çatanda yeyib bitirmişdik . Süfre ortalıqda qalmışdı , ayağa qalxdım . Maraq bir terefden , heyecan bir terefden meni silkeleyırdi . Bu qarışıq heyatın içinde Baharın nece dünyaya geleceyini sebirsizlikle gözleyırdim . Ümumiyyetle Bahar kim idi , heyatını beynime yazdığım bu romanımın hansı qehremanının qızı idi ? Çözmeye çalışırdım . Ama bir türlu bu qarışıb düyün düşmüş heyatı açıb cöze bilmirdim .
- Qalxım bir çay qoyum , sen davam et , men de yavaş yavaş işimi görüm . Qulağım sendedir danış ...
Bahar da menimle beraber ayağa qalxdı ...

Yazar: Feride Acarakçay (real hekayə)
(səs: 1)
Şərhlər: 1
Baxılıb: 4 438
Geriyə
Hörmətli Qonaq, saytda şərhləri oxumaq, şərh yazmaq, xəbər göndərmək üçün QEYDİYYATDAN keçməyiniz lazımdır.

İnformasiya

Qonaq qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
Bölümlü Hekayələr

Müzakirələr

Bürclərlə BİZ

Xəbər lenti

Astrologiya

Qadın testləri