Gecikmiş bahar (5-ci bölüm)

Müəllif: Sweet Candy
Şərhlər: 1
Baxılıb: 3 228
Səs ver:
(səs: 0)
Çayımdan içe içe Baharı dinleyirdim . Gözü balkonumdan uzaqlarda bir nöqteye zillenmişdi . Onun gözlerine baxdıqca ailesinin dramını sanki bir mavi ekrandan izleyirdim .

Saybalı özünü hövlank içeri atdı . Qaranlıqda tutdan asılmış qaraltıya sarı gelende dizleri büküldü , yerimeye taqeti qalmadı . Sanki boynunun şah damarından tutub sıxdılar , ezdiler , xıncım xıncım etdiler . Elini ağaca doğru uzadıb inildedi :
- Oğlumm !!!

Oğlunun müammalı ölümünden 7 il kecmişdi . Hemin günüden Azerin ölümüne döze bilmeyen Saybalı ifliç olmuşdu , dili söz tutmur , sol ayağı ve qolu qurumuşdu . Onun her eziyyetini Asya cekirdi . Asya 19 yaşına gelmiş genc gözel bir qız olmuşdu . Heyatın her zerbesi onu berkidib daha güçlü bir qız etmişdi . Atasının dükanını Beşirin qayını - Banuxatının qardaşına kiraye vermiş , ordan gelen gelirle evin ehtiyyacını ödeyirdi . Asya heyetlerinde ekdiyi terevezlerden bağdakı myveden sebetler yığıb heftede bir defe bazara aparıb satar yerine yeyecek alıb getirerdi . Qışdayaşam çetinleşirdi . Dükandan gelen gelir ancaq oduna ve ya kömüre yetirdi . Usanmadan yatalaq atasının altına üstüne baxardı .
Beşir o geden getmişdi ,harda olduğu belli deyildi . İki arvadı ve her arvaddan olan iki üç uşağı ortalıqda qalmışdı . Qadınlar Beşirin hesabına düşdüyü bu acımasız heyatla savaşırdılar . Onun bunun evine , ekininie bir qarın yemeye gedib işleyirdiler . Asya bu zavallı qadınlarla cox gözel anlaşırdı . Onlarla bacı kimi idiler . Qadınlar 19 yaşlı bu gözel qızı ere vermek isteseler de , atasını bele veziyyetde qoyub ere getmeyeceyini demişdi . Sevdalısı var idi , yaxınlıqdakı , zengin bir bey oğluyla sevdanamışdılar . Ama onların bu sevdası üreklerini gizli gizli yandırırdı . Fransaya oxumağa geden Abdulla Asya olmasaydı heç İrana gelmeyi bele düşünmürdü . Onu vetene getiren bir Asyanın sevdası idi . Bu gizli sevdadan ilk olaraq Abdullanın bacısı , sonra ise bütün ailesi xeber tutdu . Ve o günden Asyanın günü göy esgiye burundu . Her deqiqe başı , Asiya teqib edilir ve harda geldi tehqir olunur , mehellenin yeniyetme uşaqları onun evini daşa basırdılar . Bezen evine geldiyinde evinin dağılmış alt üst olduğunu görürdü . Bulaq başında yeni mövzu açılmışdı ." Asyanın exlaqsızlığı " . Di gelki Asyanı daşqalaq etmeye ellerinde ne sübutları vardı ne de şahidleri . Her kes bu "pozğun " ve " exlaqsız " qızdan üz döndermişdi . Hetta en yaxın qonşuları bele . O boyda şeherde onunla danışan tek dayısının birinci xanımı Banuxatın idi. Bezen Asyanı bağrına basar ona ana şefqeti veredi . Abdulla Fransadan gelende ona ilk xeberi de o vererdi . Her kesden gizli onları görüşdürerdi . Abdulla ona ümüd ve teselli vererek biraz sebr etmesini deyerdi . Gelen il mektebini qurtarıb doktor olacaqdı . Ama doktorluğa memleketinde yox ele Fransada edecekdi . O zaman Asyanı da özüyle aparacaqdı . Orda xoşbext olacaqdı . Asya buna heç zaman razı olmurdu . Cünkü o Abdullayla qaçsaydı atasına kim baxardı ? Atasını kime tapşırardı . Çaresiz qalan gencler taleyin bu acımasız oyununa baş eymeli olmuşdular . Abdulla Asyaya ne qeder can atsa da Asya ondan birdefelik ayrılmağa qerar vermişdi . Sevgisi ile Abdullaya ümüd vermek istemirdi . Axu bu iş olmayacaq bir iş idi . Dünyanın harasında olursa olsun onları tapıb öldürecekdiler .

Uzun bir ayrılıqdan sonra Beşir geri döndü . O hadiseden sonra Beşir Bağdada qaçıbmış , orda zengin bir ereb taciriyle ortaq dükan açıb işleyirmiş . Orda evlenib aile uşaq yiyesi olub . İndi gelib burdakı ailesini de yığıb oraya aparacaqdı . Cünki bütün işi güçü ordadır . Beşirin xanımlarının qohum eqrabaları toplandı , meşveret - meslehetden sonra ikinci arvad onunla Bağdada getmeye razılıq verdi . Bir iki hefteye yığışıb Bağdada gedecekdiler .
Beşir gelenden Asiya doqqazı ve qapıları kilidleyib özünü atasıyla berber eve dustaq etmişdi . Saybalı canlı bir ölü idi ,göz görür , qulaq eşidir , diş ciyneyir ama bu heyatda neler baş verir , neler yaşanır hiss etmirdi . Bezen key key baxır , bezen de baxışlarıyla neyise anlayırmış kimi hiss etdirirdi . Bütün günü yatağında yatar , Asya günde bir defe onu arxasına alıb tutun altına çıxardar ona düzeltdiyi yere döşek yastıq qoyub atasını ora söykeyerdi . Atası tutun altında olarken gözünü qırpmadan Bir nöqteye zillerdi . Azerin asıldığı budağa baxardı .
Dörd gündür atasını da eve salıb qapıları kilidlemiş ,heç bir yere de getmirdi . Evde yeyecek ve su da bitmek üzreydı . Havanın qaralmasını gözleyirdi heç olmaya el ayaq cekilenden sonra bulağa gedib su getirecekdi . Bir yandan da Saybalı aclıqdan zarıyırdı . Dörd günde Banuxatundan başqa onların ziyaretine gelen olmamışadı . Beşiırle aralarında yaşanan hadiselerden xeberi olmayan qadın Asyanı dayısı ile görüşmemekde günahlandırır onun üzünü danlayırdı .
- Ne zamandır gedib , indi gelib niye gelib dayınan görüşmürsen ? Bütün şeher onu ziyarete geldi bir sen gelmedin ? Bele saymamazlıq olmaz .
Ne deyeceyini bilmeyen qız atasının veziyyetinin pis olduğunu , onu tek qoya bilmediyini behane getirerek özünü Beşirle üz üze gelmekden qoruyurdu .

Sehengini götürüb bulağa yendi . Su getirib serin sudan doyunca atasına içirtdi . Sebeti götürüb bazara yöneldi . Axşamın qaranlığında gözgüzü görmürdü . Dükanların qabağında qalaqlanmış zibillerin içinden , meyve terevez seçib sebetine yığdıb eve döndü . Heyetdeki ocaq yerinde ocaq çatıb qazanı üstüne asdı . Yemeyi üstüne qoyub axıra girdi . Yegane iki toyuğunun yerinden 1 yumurta götürüb geri dönende qapıda qara kölge gördü . Önce kim olduğunu anlamadı . Böyük çüsseli kölge ona yaxınlaşdıqca , bedeni süstledi , dizleri , elleri esdi . Elinde tutduğu yumurta yere düşdü , gorxudan böyümüş gözleri ile qaranlıqda özünü müdafie edecek bir şey axtardi . Gözüne bir şey deymeyince geri geri addımladı . Addımladıqca kölge ona yaxınlaşır , qapıdan düşen zeif işığında ona "sus" işaresi edirdi . Geri çekile çekile bir şeye ilişdi . Daha burdan geri getmeye yolu yox idi . Kölge onu haqlamışdı . Artıq nefes- nefese idiler . Kesqin tütün qoxusundan bu adamın Beşir olduğunu anladı .
- Qurban olum , dayı eleme , cıx get , nolar ...
- Suusss !!! Sakit ... camaatı bura tökme .
Sesin içine qısıb az qala pıçıltıyla :
- Nolar dayı , qurban olum , deyme mene , başına dönüm , eleme ! Burax gedim ! Yazığam dayı meni bedbext eleme .
- Sakit ol dedim , sakit ol ! Zırlama , camaatı bura tökme , keçen defekı qaraçılığın qardaşını öldürdü , dedeni xeste saldı , bu defeki de seni daş qalaq eliyecek . Sakit ol , bir defe. Tek birdefe ... gedecem , senden doya bilmirem , xoşuma gelirsen ... xoşun gelir daş qalaq olub biyabırçı ölmekden ? Meni boş ver qaçıb gedecem , bes sen ? dedene kim baxacaq ? Hec ona yazığın gelmir ?
Beşir danışdıqca elleri paltarının qızın çılpaq bedeninde gezir vehşi eyni zamanda pıçıltılı sesiyle ehtirasını cuşa qetirirdi . Asiya onun elinde çıxıb qaçmağa calışdı ayağı yerde neyese ilişib büdredi . Yıxılmamaq üçün el qol atdı . Eli yaxınlıqdakı atların yemini yığdıqları yerdeki meheccere ilişdi ozünü ora yetirib ordan hoppanıb qaçmaq isterken beşir onu iteledi . Qız meheccerin üstüden artırmaya serildi . Beşir fürset edib özünü qızın üstüne atdı ...
Asya bu defe de dayısından qurtula bilmedi . Samanın üstünde heysiz hereketsiz qalmışdı . Key kimi donmuşdu . Bütün qüruru , menliyi , şexsiyyeti , qadınlığı tehqır olunmuşdu . Dayısından bele şey cox görmüşdü ama o zaman uşaqdı . Belke de bunun ne demek olduğunu ağlı kesmirdi . Ama bu defe bütün heyatı alt- üst olmuşdu . Az da olsa üreyindeki sevgi şamını bu defe dayısı özü öz eliyle söndürmüşdü . Asya Abdullaya ele bu gun bu samanlıqda veda dedi ...

Ayının gününün içindeydi . Bu sirrı Banuxatundan ve Asyadan başaqa heç kim bilmirdi . Boynunda dayısının uşağını daşıyırdı . Çaresiz qalan qız Beşir getdikden sonra başına gelenleri Banuxatuna danışmışdı . Orda qaldığı müddetce defelerle Beşirin tecavüzüne meruz qalan Asya en son gününde eline keçen ďehreni dayısına tullamış , dehre qolunu yaralamışdı . Harda nece yaralandığını soruşan olanda Beşir :
- Saybalının ağaçların budayırdım . Birden neter oldusa balta sapından çıxıb qolumu götürdü - deyerek özünü sudan quru çıxarmışdı .
Banuxatun ona inanırdı . Erinin ne qeder alçaq olduğunu yaxşı bilirdi hele kendde olarken qardaşı qızına da ağız uzardığının şahidi olmuşdu . Odur ki, erinin belasına qelmiş bu yetim , zavallı qızı qorumaq isteyirdi . Axı nece qoruyaçaqdı . Bele şeyi nece gizli saxlayacaqdı ki , deyek ki , hamileliyini gizletdi bes doğuşunu , bes uşağını ?
Beşirden qalan olan olmazını satıb kende yeni gelmiş köçmen bir qadına verdi . Bu qadın ara berede doğumlarda qadınlara kömek edirdi . Bu sirri gizli saxlamaq şertiyle qadın Asyanın doğumuna kömek edecekdi . Ve doğumdan sonra uşağı götürüb özüyle aparacaqdı . Bu qerar Asiyaya çetin gelse de buna mecbur idi . Cünki bele bir çevrede bic doğan qadını ve bic uşağı yaşatmazdılar .
... Ve gözlenilen an gelib çatdı . Hemin gün , günün günorta çağı Asyanın sancısı tutmuşdu . Qonşular duyuq düşmemesi için sebetini de götürüb Banuxatının yanına geldi . Evde , eve yaxın bir yerde doğuş ede bilmezdi sesi her an eşidile bilerdi . Sirrinin üstü açıla bilerdi . Banuxatın sebetını qoltuğuna vurub pencer toplamaq adıyla Asyanı da götürüb çöle getdi .
Axşamdan yağmış yağış ekinin tozunu torpağını yuyub sanki rengine reng qatmışdı . Güneşin şüasından her teref muncuq kimi parıldayırdı . Başqa zaman Asiya bu gözelliyye baxsaydı dodaqlarına tebessüm , üzüne gülüş gelerdi . Ama indi içine sancı dolmuşdu , yükünü yere qoyacaqdı .
Ekinin ortasında tek ağac vardı .Ağacın altınakeçib evden getirdikleri örtünü ağaçın altına serdiler.
- Sen burda rahatlan men qaçım arvadı çağırım - eyib Banuxatun getdi .
Asya öz hayında idi . Etrafda neler vardı , neler yoxdı heç neyin ferqinde deyildi . Taxıllığın arasında görünmemek üçün yere serdiyi örtünün üstünde qıvrılırdı . Daha dözümü qalmamışdı . Hele Banuxatun da gelib çıxmaq bilmirdi . Sancısı artdıqca qorxusu da coxalırdı . Özünü saxlaya bilmeyib örtünün üstüne uzandı . Eteyinin altından geyindiklerini çetinlikle çekib çıxardı . Ağacların arasından süzen Güneşin şüası gözlerini qamaşdırırdı . Sesini içine salıb inim inim inleyirdi . Dili dodağı qurumuş , yanaqları qızarmışdi .
- Bir qurtum su , su ... - deyib zar - zar zarıyırdı . Gözüne düşen güneşin şüasından üzüne bir serinlik geldi . Üzüne kölge düşdü . Sevincek gözlerini açdi . Başının üstünde silahlı - yaraqlı bir kişinin durduğunu görüb tez eteyini dizlerinin üstüne cekdi . Dikelib qalxmaq istese de özünü toparlayıb qalxa bilmedi . Adam başının üstünde durub onun merhem yerine baxırdı . Asya qollarına , dizlerine güc verib qalxmaq istediyinde betninde neyinse sürüşüb düşdüyünü hiss etdi . Adamın böyümüş gözlerinden nese teccublu bir şey baş verdiyini hiss etdi . Başın qaldırıb aşağı baxdı . Eteyi dizlerin örtmüşdü heçne görünmürdü . Adam tez el ayağa düşüb istindeki silah sursatını yere atdı . Asyanın qarşısında dizlerini yere qoyub eteyini yuxarı çekdi ...
Gözünü açanda balasını gollarının üstünde gördü . Yanında heç kim yox idi . Başın qaldırıb sağına soluna baxdı . Heç kimi görmedi . Sebetinde getirdiyi bir parçaya bükülmüş balasına baxdı . Analıq duyğuları dile geldi . Gözleri yaşla doldu . Uşağın örtusunu açıb balasına baxdı oğlu olmuşdu . Asya sevinc ve keder arasında qalmışdı . Axıtdığı göz yaşları neyi ifade edirdi bilmirdi . Birazdan balasını elinden alacaqdılar , doqquz ay etini ve qanını sümüren bu balasını ondan ayıracaqdılar . Bu gün onun balasıyla , ilk ve son görüşüdür . Bunları düşündükce dodaqları büzülür , çenesi esirdi . Dolmuş gözlerindeki yaşı güneşin şüaları parladıb tekrar gözüne doldururdu . Bu gün ureyindekileri , bütün yaşadıqlarını balasına danışmalıydı . Yoxsa bir daha fürset olmayacaqdı . Yoxsa bu sirr üreyinin şah damarını gemirecekdi . Balasının başını qaldırıb , dua etdi adını qulağına pıçıldadı .
- Adını men qoydum , oğlum , qoy adın Araz olsun . Ailemizi parçalayan çay Araz , bizi bir yere toplayan sen Araz ol !
Asya bütün başlarından keçenleri qolunun üstünde yatan balasına danışırdı . Sanki balası heyatı başa düşüb onu dinleyirdi . Yaxınlıqdan gelen xışıltı ve henirtini eşidib şeklendi . Başını qaLdırıb etrafını dinledi ses arxa terefinden gelirdi . Qurşaqdan aşağısını yerinden terpade bilmirdi bedenin qaldırıb balasın bağrına basdı . Ürkek baxışlarla geri goylanıb hele saralmamış taxılların arasından gelen sesi axtardı . Artıq henirti bele yox idi . Sadece esen meh zemini xışıldadırdı . "Yeqin dovşan zaddır" - deye düşünüb balasına baxdı . Gülümsedi . Uşağının üzündeki mesumluq , nur ana qelbinin qapılarını tıqqıldadırdı . Barmaqların balasının zerif , ince üzüne , burnuna sürtüb dünyanın bu kiçik sakininin sevdi . Sevdikce içine bir mehebbet dolurdu . Sevdikce ona daha cox bağlanırdı . Beyninde bir fikir dolanırdı :
- Vermiyecem , menim balam , men seni heç kime vermiyecem !
Körpesi qucağında qımıldandı . Ağladı . Qorxaq baxışla etrafını dinledi birden yaxında kimse olar , balasının sesin eşider , duyar , balasın ondan alar deye qorxurdu . Döşünü çıxarıb balasının dodaqlarına sürtdü . Hele emmesini bilmeyen körpe çox çetinlikle anasının döşünü aldı . Körpe döşünün emdikce döşlerine axıb dolan südün herareti gilelerini yandırırdı . Küreklerinden , qollarından , vücudundan axan damarlarının qanı üreyinin tellerini terpedirdi . İçine qeribe bir hiss dolmuşdu , bu ne heyecandır , bu ne hisdir ilahi ?Ana olmaq bu qedermi gözel duyğudur ? Ana olmaq bu qedermi gözeldir ? O bu duyğudan sonra balasından nece ayrılacaqdı ?
- Ya Rebbim sen özün balama da , mene de kömek ol , Allahım ! Heç kim bilmese de sen bilirsen bizim nece mesum ve günahsız olduğumuzu , ya Allah sen kömeksizlerin kömeyi olan tek varlıqsan , sen yetimlerin , yazıqların ümüdüsen , ilahi ümüdimle el atıb eteyinden tururam allah , el menden etek zenden , bizi bele veziyyetden özün çıxar , meni balamdan ayırma Allah ! Sen özün bize bir yol göster , her şeyin sebebkarı sensen .Balamdan ayrılmamaq üçün bir sebeb yolla ! - göylere baxaraq hönkürdü . Gözletinin yaşı bulaq olub boğazından aşağı süsürdü . Sünbüllerin arasında gizlenib bütün bunları seyr edib dinleyen Qulamın bu yalvarışlardan üreyinin başına od düşdü .
- Belke meni Allah sene yollayıb , belke sen sebeb axtardığın yerde bu sebeb menem ?
Bir bey zülümünden bezar olan kendlerinin bey alesini öldürerek qaçıb canını qurtarmağa çalışan Qulamın qarşısına tanımadığı bir dünya gözeli , yetim caresiz qadın çıxmışdı . Belke Allah Qulamı onun yalvarışlarına sebeb kimi yolunu bu zemiden salmışdı . Gündüzleri taxıllıqda gizlenib , geceleri yoluna davam eden Qulam bu defe mekan olduğu bu taxıllıqda bu çaresiz qadına rast olmuşdu . Onun doğuşuna kömek edib körpesinin göbeyini kesmiş , balasını onun qucağına verib özü ise kenara çekililerek bütün hadiseleri kenardan müşahide edirdi . Bu genc qadının danışıqlarından , yalvarışlarından bağrının başı şan şan olmuşdu . Eyaletin zülümüne , edaletsizliyine qarşı çıxan Qulamın bir de öz bacısı qızına tecavüz eden bele binamus dayılara , emilere qarşı içinde bir vulkan püskürürdü . Bu ne heyatdır Allah eyalet bu gedişle hara gedirdi . Biraz aralıdan gelen qadın seleri Qulamın tutduğu mövqeni deyişmeye sebeb oldu . Sünbüllerin arasından eyile eyile ordan uzaqlaşdı .
Banuxatın ve qadın gelende Asya döşü balasının ağzında yuxuya getmişdi . Ehmalca körpeni qucağına alıb qadına verende Asya oyandı . Balasını qadının qucağında görende deliye döndü .
- Ver , menim balamı verr !
- Sakit ol Asiya sakit ol ! Eşiden olar .
- Yox men Arazımı heç kime vermirem , ver menim balamı özüm saxlayacam , dayıcanım ,ele burdan da balamı götürüb gedecem , şehere dönmiyecem . Söz verirem . Meni balamdan ayırmayın nolar qurban olum , ayırmayın .
Qadın uşağı götürüb gedir , ağır ve kömeksiz doğuş eden Asya güçle yerinden qalxaraq oğlunu aparan qaDının arxasınca sürünürdi . Süründükce Asyanın qanı yerde ince xet salırdı ...

Neçe günde ölüm qalım savaşı verdi . Axır kefeni yırtıb çıxdı . Banuxatun , uşağını aparan hemin qadının kömekliyiyle Asyanı evlerine getirib , özünün hazırladığı melhemlerle ona kömeklik etdi . Üç günden sonra Asya özüne gelerken ilk diline gelen kelime " oğlum " oldu . Banuxatunun meslehetiyle qadın Asyanın gözüne görünmeden getdi .
- Sen onun gözüne görünme . Seni görse el çekmeyecek . Di get ! Uşaq amanatı .
Doğuşdan sonra ilk defeydi ki , ayağa dururdu . Gözleri qaraldı , başı giceĺlendi . Yatağında oturub biraz özüne geldi , hem doğuş , hem açlıq qızı elden salmışdı . Gözü otağı gezdi . Nece qoyub getmişdi eleydi . Daxalın penceresinden bayıra boylandı . Göyün üzü temiz idi , ama , ay ve ulduzlar görünmürdü . Zülmet alemi bürümüşdü . Ehmalca qalxıb taxcaya yaxınlaşdı .Başı üstünde durmurdu . Qranlıqda heç ne göre bilmirdi . Özünü taxcaya catdırıb nenesinin cehiz cırağını yandırdı . Çırağı götürüb qapıya yaxınlaşıb o biri otağa boylandı .atası yatağında uzanmışdı . Banuxatun atasının yanına su ve yemek qoymuşdu . Sanki atasının eli qolu vardı ki götürüb yeye de bileydi . Çırağı pencerenin qabağına qoyub atasına yaxınlaşdı . Atasına yemek yedirdi . Özü de atasunın yemeyinden birşeyler atışdırdı . Düzlerini yere qoyub , özünü atasının qucağına atdı . Atasının çiyinlerinden tutub hönkürdü .
- Meni bağışla dede , sen menim üzümden bu hala düşdün , meni bağışla nolar . Amma menimki de bura qedermiş , men daha yaşaya bilmerem . Meni bu heyata bağlayan bir oğlum vardı . Onu da menden ayırdılar . Daha yaşaya bilmerem . Menim sonum yoxdur dede . Meni bağışla !
Atasının gözlerinin ucunda yaşlar gilelenmişdi . Eyilmiş dodaqları seyirirdi . Atasının bu halına döze bilmeyen Asya atasının gözlerinden öpüb :
- Haqqını halal et dede . Men de sene neylemişem halal halal xoşun olsun . Seni Allaha emanet edirem . Allah nece meslehet bilir ele de etsin - deyerek ayğa qalxdı . Sol eliyle qarnını tutub ellerini divara sürte sürte qapıdan cıxdı . Peyeye girib ipi götürüb tutun altına geldi ...

Baharın danışdığı bu dehşetli hadiseni daha dinlemeye halım qalmamışdı . Zavallı Asyanın yaşadıqları gözlerimin qarşısında canlandıqca boğazım quruyur , meni soyuq ter basırdı ...

Yazar: Feride Acarakçay (real hekayə)
(səs: 0)
Şərhlər: 1
Baxılıb: 3 228
Geriyə
Hörmətli Qonaq, saytda şərhləri oxumaq, şərh yazmaq, xəbər göndərmək üçün QEYDİYYATDAN keçməyiniz lazımdır.

İnformasiya

Qonaq qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
Bölümlü Hekayələr

Müzakirələr

Bürclərlə BİZ

Xəbər lenti

Astrologiya

Qadın testləri