Gecikmiş bahar (41-ci bölüm)

Müəllif: Sweet Candy
Şərhlər: 0
Baxılıb: 2 664
Səs ver:
(səs: 1)
Bizim dağlara qar düşmüşdü artıq . Allah ömür versin , bizim kişi ambarı odunla doldurmuş , yarım ton da kömür almışdı . Of bee deyme keyfime . Peçimiz çırtıltıyla yanır , üstünde çayımız her zaman qaynayır. Qışdır deye her kes qaxılıb oturmuş evinde . Gelen yox geden yox . İşimin adı nedir? Öz ellerimle saldığım döşekceni salmışam sobanın yanına , oturmuşam üstınde küreklerimi qızdıra qızdıra Baharla yazışıram .
- Daha ne isteyirsen ay bacı ? Keş ke orda olsaydım - deyirdi Bahar . Ne gözel ruhunu dinlendirirsen . Dağların qoynunda , odun peçi , romantik abu - hava ...
- Hee ee eşi , day deme , men heyatımı senin heyatınla yaşayıram , onda da daha romantika qalmayıb .
- Dayan da , hele indi başlamışıq nolub ee...
- Vayy , vayy indi ?

Bahar üçün xestexanada günler keçmirdi . Nece gün idi , ne qeder vaxt idi burdaydı özü de bilmirdi . Canı darlandıqca xestexananın koridoruna çıxıb gezişir tekrar otağına qayıdırdı, canı sıxılır yatağına girib yatırdı
Xestexanada Hecer adında bir sanitar qadınla tanış olmuşdu . Qarayanız , balacaboy , suyu şirin qadın idi . Hecer boş olan kimi gelib onların palatasında oturub qırmızı , mavi , ağ klyonkadan gelin maşinları için gelin kukulaları , çiçek sebetleri , nişan xonçaları hazırlayıb satardı . 40 45 yaşlarında olan bu qadının elave gelir menbeyi ikinci işi idi bu peşe . Yaşının az olmasına baxmayaraq yaşından çox böyük görsenirdi . 4 atalı yetimini böyüdüb oxutmaq, boya başa catdırmaq üçün qadın özünü her işe vururdu . Geceler xestexanada , sanitar işler , gündüzler mehelleler arasında alver eder , öz hazırladığı toyluq eşyalarinı , dükanlardan aldığı süs - bezek şeylerine , alt paltarlarına , corab - naskilere, el desmallarına qatıb satardı. Eve sadece işe gelede çimib üst başını deyişmeye gederdi . Bezen mektebde olduğu üçün uşaqlarının da üzünü göre bilmirdi . Eri balaca oğlu 2 yaşı olanda zavodda baş vermiş partlayışdan mesuliyyetsiz bilinerek tutulmuşdu . Bir müddet sonra , türmede öldürülen bir dustağın müemmalı ölümünü de onun boynuna qoyub , işini 4 ilden 14 ile qaldırmışdılar .
Yazıq qadın 4 uşaqla , bir qoca qaynanayla kiralarda qalmışdı . Eri tutulduqdan sonra Hecerin o biri qayınları gelib analarını aparmaq isteseler de Hecer buna izin vermemişdi, qayınlarına yalvarıb arvadı yanında saxlamışdı . Çünkü uşaqlar balaca idi .Onları yanına qoya bileceyi bir adamı yox idi ki , qoyub işe getsin ...
Bekarçılıqdan canı darlanan Bahar özünü Hecerin dizinin dibine verib onun etdiklerini öyrenib onunla beraber klyonlkadan çiçekler hazırlayaraq stres atırdı .
Ev ehli her günortadan sonra Baharı yoxlamağa gelirdiler . Bahar heç kimle danışmırdısada , yene de ne İlkinin ailesi , ne de öz ailesi onu tek qoymurdu . Xestexanaya zenbil zenbil ehsan payı daşınırdı .
Hele bir defe de olsun Müzeffer Baharın yanına gelmemişdi . Xuraman ya Sevdayla , ya da qohumların biriyle onu ziyarete gelerdi .
Bahar İlkini xeyal kimi xatırlayırdı . Onunla olan münasibetleri yuxu kimi gözlerinin qarşısında canlanırdı . Eyer Xuramangil gelib getmeseydiler, bele bir insanın onun heyatıda olduğunu demeseydiler, Bahar ele bilerdi ki, bu yaşadıqları hamısı yuxudur . Ne qeder özünü toplayıb özünde İlkine qarşı hansısa bir hiss heyecan axtarırdısa da , bu hissin heyecanın ne olduğunu bele bilmirdi .
- A qızım , inşallah balan sağ salamat doğular , alarsan qucağına , heç bilirsen ana olmaq ne gözel duyğudur ? Allah arzusunda olanlara qismet elesin bu adı ...
Hecerin ona bele tesellisi , hele doğulmamış balası ile arasında bir ünsiyyet yaratmışdı . Bahar hamileliyinin ilk heyecanın yaşamadan , analıq hisslerinin ne olduğunu bilmeden bu uşaq betnine yerleşmişdi . İndi indi günü günden böyüyen qarndaki bu terpenişin ne olduğunu qavrayırdı . Bezen betnindeki bebesi terpenende Hecer arvaddan heya edib üzün o terefe çevirerek qarnın ondan gizledirdi . Hecer arvad da uşaq deyildi . Her şeyi başa düşürdü . Baharın gülümseyerek izlediyi bu möcüzeni tebessümle süzerdi .
Evden Bahara gelen yemekden Bahar bir qaşıq da ağzına qoya bilmirdi . Gelen yeyeceklerin ehsan olduğunu bilirdi . Özü yasda iştirak etmese de yasdakıların bütün nezerlerini üzerinde hiss edirdi sanki . Ele bilirdi o yemeklerden bir loxma yese her kes onu qınayacaq ona töhmet edecekdiler . Gelen bütün yeyecekleri Hecere verer, özü ise xestexananın yemekleri ile ve ya hecerin even getirdiyi pendir çörekle medesini aldadardı .
Xuraman bu bir nece günün içinde canlı ölüye ölüye dönmüşdü . Oğul derdi onu yıxmışdı . Hemişe özüne baxımlı olan qadının ağlamaqdan gözleri şişmiş , üzündeki cırmaqlarının izi hele de sağalmamışdı . Oğlunun cenazesi gelende gicgahından qopardığı bir cenge tükün yeri ağappaq ağarırdı . Sevda makiyajından qalsa da , gencliyi ve gözelliyinde bir matem hiss olunsa da yene gözü qaşı oynayırdı . Qardaş itkisi ağır olur deyirler . Qardaş üçün ağı deyib , ermeninini tifağına qarğısa da , Baharın yanına geldiyide bütün içini Bahara boşaldırdı . Nedense bütün bu olanların , hetta qardaşının ölümünü Bahardan bilirdi .
- O qeder uğursuzsan ki , addım atdığın her yerde yas olar . Allah senin belanı versin qardaşımın başını yedin . Ay bedbaxt niye yaşayırsan , kimin üçün ? Kime lazımsan axı ? - deye Baharın başına vurur onu mezemmet edirdi .
Bütün bunları Hecer görür qıza acıyırdı .
- Axı niye bele edirler ki , a qızım ? Ölüm Allahdandır sen öldürmenisen ki , gedib şehid olub . Allah rehmet elesin . Seni yaxşı başa düşürem genç gelinsen , dözülesi derd deyil , keyfindenmi gelib burda yatırsan ? Niye o görmür ki , cavan erin itkisi sene nece tesir edib , gelib düşmüsen bura ? Göresen bu baldızlar niye gelinlerle yola getmiler ? "Baldız çuval duz , yandırıb yaxar " boşuna demeyibler. Bele açı gününde de yandırır adamı .
Bütün xestexananın işçileri , xesteler Baharın xestexanada yatmasının sebebini İlkinin ölümüyle elaqelendirirdiler . Ele bilirdiler ki , Bahar erinin yoxluğuna döze bilmeyib havalanıb .
Baharın xestexanada yatmasının İlkinin ölümüyle heç bir elaqesi yox idi . Bezen özü de niye xestexanada yatıb qaldığına çaşıb qalırdı . Xeste deyildi , ağrısı sızısı yox idi . Hamileliyi de normal idi . Yaddaşı da geri dönmüşdü . Xestexanalıq ne işi vardı onu bilmirdi .
Eslinde neçe gündür beyninde planlaşdırıb Hecerle bu barede danışmaq isteyirdi . Amma Hecer onun haqqında bele düşünmesi ona acıması , onun elini qolunu bağlayırdı .
Bir gün Mahmudla Sevil onun yanına geldi . Mahmud biraz ordan burdan söhbet edib Sevili orda qoyub getdi . İşleri vardı .
Yatağına uzanıb özünü yuxululuğa vurmuşdu Bahar .İçeride Bahardan başqa bir xeste de vardı . Çox keçmedi hemin xeste bayıra cıxdı . İlk defeydi ki , seville ikisi burda tek- be tek qalırdılar . Sevil Baharın yatmadığını bilirdi . Odurki , onun yanına gelib yatağının yanındakı tumbanın üstünde yer açıb oturdu . Ehtiyyatla qızının saçlarına toxundu .
- Qızım ...
- Çek elini toxunma mene - Bahar ilan görmüş kimi yerinden dik atıldı .
- Niye bele eliyirsen axı ?
- Ne gözleyirdin ki ? Öpüb gözümün üstüne qoymlıydım sizi ?
- Yox , amma bele elememelisen . Biz neylemişikse , senin yaxşılığını isteyib etmişik ...
- Yaxşılıq ? He eceb yaxşılıq eliyibler ee mene , aferin size . Başa düşürsen de etdiyin yaxşılığı ? Allah razı olsun 19 yaşımda guya erinin ölümüne havalanmış gelin adıyla xestexanada yatıram , qarnımdakı uşağa xeberim olmadan bele hamile qalmışam , bu halımla inden sonra başıma neler gelecek bilmirem , indi menden yaxşılıqdan danışırsan ? Çıx çöle gözüm görmesin heç birinizi ...
- Bahar, men senin ananam qızım , heç senin pisliyini isteyerem ?
- Sen menim anam deyilsen ...
- Şşş... camaat eşidir , mene yazığın gelmir gelmesin , men cehennem , atanı öldürmek isteyirsen ?
- Men artıq ölmüşem , xeberiniz var ? Doğulduğum günden bütün yalanlarınızla men cismen yaşasam da, ruhumu öldürmüsünüz , men indi yaşasam da men'en bir ölüyem artıq , inden sonra kim öldü qaldı meni maraqlandırmır ...
- Qapı açıldı . Palatadakı xeste qadın içeri girende Sevil söhbeti deyişdi :
- He vallah , inan camaat elinden iyne atsan yere düşmezdi . Allah razı olsun Müzefferin yaxşı adlı sanlı qohum eqrabaları varmış , hamısının altında xariçi maşınlar , allaha and olsun arvadları ele bil toya gelibler , bir süst , püst, eyinlerinde posledni model bahalı şubalar , laykalar ...Hele ayağındakı sopaşkileri göreydin . Allah bilir İtaliyadan getirdibler yoxsa Fransadan . Hamısı importnu .
Bahar anasına yazıq yazıq baxıb başını buladı . Sevil yanlarındakı xesteye baxıb qızına susmasını işare etdi :
- Cox ağır meclis keçir , hem de gelen geden de ele bele adamlar deyil aa... Ay tövbe arvadlarda bir naz eda var ki gel göresen . Agez, adamı yandıran nedir bilirsen ? Oturublar meclisde ehsan gelib ellerin süfreye uzatmırlar . Adama deyerler yemiyesen niye oturursan ee o süfrede . Vallah edaları olmasa gözlerine teperler .
- Ay Sevil bacı , sen Allah ele deme bu edadan deyil ee. Cavan oğlan ölüb kimin boğazından kecer ee cavan oğlanın ehsanı ,
- Yox ee, adama pis gelir dayna , indi yas yiyesi de ele bilir edasından yemir .
Xeste qadın sabun ve desmal götürüb tekrar çıxdı .
Sevil qadının arxasıyca elini yelleye yelleye gedib qapını çekende Bahar yatağından düşüb başmaqlarını ayağına keçirtdi : ele bil gözü açılmışdı . İllerle onu böyüdüb öz doğma balası kimi ona analıq eden qadını tanıya bilmirdi artıq . Qadının her hereketi , her danışdığı söz ona yalan , hiyle üstünde qurulmuş bir oyun kimi gelirdi .
- Bax siz busuz da , şöhretiniz başqalarının heyatını yıxır ...
- Cox haqsızılıq edirsen qızım , bize qarşı . Qapını örtüb tekrar içeri qayıtdı . Yazıq yazıq Bahara baxıb ağlamsındı .
- Biz kimin heyatını yıxmışıq ki ? Bahar qadının üz ifadesine baxıb bir daha ona nifret etdi :
- İki daşın arasında , camaat yasa gelib , siz gelenlerin üst başına baxırsız kimin kim olduğuyla maraqlanırsız , altındakı maşın , eynindeki şuba hardan alınıb kimdi kimin arvadıdır ?... size ne ? Buraxın her kesi heyatına . Meni de öz şöhretinize qurban etdiz . Nişandan sonra neler baş verib , neler olub bilmirem . Amma yüz faiz bilirem ki , siz menim üzerimde bir plan qurmusuz , oyun oynamısız . Meni şöhretinize qurban etmisiz ...
- Deyirem ne qeder safsan . Ağez görmedin iceri adam geldi ? Derdimi problemimi onun yanındamı açaçaydım ? Qarın qazan deyil ki, açıb qoyasan milletin önüne - derinden nefes alıb başın buladı . Ellerini dizine şappıldadıb Bahara baxdı .
- Yox vallah , neylemişikse senin xoşbextliyin üçün . Guya neyleyecekdin ? Habilnen evlenecekdin ?
- Yox evlenmeyecekdim ...amma onlarla gedecekdim .
- Hara ay ağılsız ?
- Bilmirem , belke de anamın yanına , belke de bacılarımın , qar...
- Aley ... kül qoyum başına , yandım töküldüm - sevil iki elli Baharın başına kül atıb onun sözünü kesdi :
- Ağez bu vaxta qeder anan harda ölmüşdü ? Anan seni bic doğub tuvalete atıb ee , işlekleri indi indi çıxır ortaya . İndi gedib deyecekdin ki , salam eleyküm gelmişem , sen allah meni qebul edin ? Hardaydı o qardaş bacıların az , bu vaxta qeder? Eşi o vaxt cehennem , az qala 1 ildir bu haldasan gelib döşlerine döyerdi de anan, qardaşların , bacıların ... o geden getdiler .
Bahar ağlayırdı . Sevil ne deseydi haqlıydı , hec olmasa Meleyke onu itirib axtarsaydı ...
Dediyi sözlerle Bahara tesir etdiyini görüb , Sevil biraz sesini yumuşaltdı . Onun başını sinesine sıxıb saçlarından öpdü . Özü de gözletinin qorasını sıxıb :
- Başıva dönüm a Bahar !- dedi - Yene görürsen de ... yene biz . Ne olur olsun hemişe biz senin yanındayıq qadan alım . Biz seni atardıq da , o zaman nolacaqdın ? Onlar seni ele o nişanda qoyub çıxıb getdiler , biz de seni atardıq da ... indi de uşaqsız deyildik ha ... Valeh var , bilirik ki , gorumuza çıraq tutan olacaq . Amma biz seni atmadıq . Çünkü övladlıq da olsan sen bizim qızımızsan . Heç vaxt sene yad gözle baxmamışıq . Hele de hamı seni bizim qızımız bilir , qoy ele de bilsinler . Heç kim heç ne bilmir bu barede . Heç eşiden olsa da inanmazlar . Çünkü seni gözümüzün yağını yedirdib böyütmüşük , rehmetlik İlkinnen sene " Qismet" in ilk açılışında o cür toy elemişik , en bahalı italiyan mebellerini sene cehiz vermişik , en bahalı xurustalları atan öz eliyle gedib Çexslavakiyadan , madonnalarını Moskvadan getirdi . Qırğızıstandan , Özbekistandan qu tükü , deve yunu ...
-Meni niye başa düşmürsüz ? Men bunların heç birini istemirem , axı sizin o deb debeli bahalı mallarınız meni xoşbext ede bilmezdi . Niye menim sağalmağımı gözlemirdiz ? Niye menim xeberim olmadan meni İlkine verirdiz .
- Ay bala İlkin pis oğlan deyildi axı . Kim bele bir qisneti elinden qaçırdardı ki ? Müzeffer kimi kişinin gelini olmaq be demekdir bilirsen ? Hem de Habilden qabaq sen onu isteyirdin axı . Habil çıxandan sonra ...
- Men onu istememişem ...
- Seni o qeder isteyirdi ki , Allah rehmet elesin , yazıq oğlan seni bu halınla da qebul eledi .
- Neyin qarşılığında ?
- Boy bismillah , nece yanı neyin qarşılığında ? İsteyirdi seni ...
- Heç bir oğlan varlığını, yoxluğunu bilmeyen hissiyyatsız bir qızı sevmezdı . Onnan evlenmezdi .
- Çox naşükürsen ee , qızım çox ... Ne bilim ne tanıyıram bilmirem kimin qanın daşıyırsan ? Ele dediyin dedikdir . Bir de nolar özünü bizim yerimizde qoy da . Bizim yerimize olsaydın neylerdin . Bax ne gözel oldu . Evledirdik seni hem töhmetden , hem lekeden qurtardın . Hem de biz qutrardıq camaatın ağzından . Gör ne yaxşı oldu . Seni seven bir ailen oldu , bu gün sabah uşağın da olacaq . Xuramangil de pis adam deyil , bir Sevdadır o da redd olub çıxıb gedecek birine . İndi neyliyek ki , dünya qarışdı erin öldü . İnşallah bir babat qismetin çıxar gedersen , çıxmaz onlar seni heç vaxt atmaz ...
- Offf besdir dee... - Bahar qışqırıb barmaqlarını saçlarına keçirib , ovcu ile qulaqların yumaraq saçlarını yoldu . Hönkürüb ağladı .
- Ne deyirem ee men yazıq ?
- İndi sabah men burdan cıxanda nece baxacam camaatın üzüne ?
- Nece baxasan ki ? Heç ne olmamış kimi . Normal heyata davam edeceksen . Çünkü biz nişandan sora qonşulara demişik ki , guya sizin nişanınızda Habilin atası ölüb , onlar da yaslı yaslı toy ede bilmedikleri üçün , bizden icaze isteyib seni götürüb aparıblar , başa düşdün ?
- İndi guya men Habilin arvadıyam ?
- Yox ay qız . Dayan da başa salım bir - SeVil qızının yumuşaldığını görüb hevesle sözüne davam etdi .
- Sora dedik ki, guya seni yola vermeyibler atan da gedib seni Almaniyadan onlardan alıb getirib eve . İlkin de seni çoxdan sevirmiş - indi istemesin - seni bele qebul edib alıb . Qeşey edeb erkanla sene toy eledik . Ehh ay bala ...- içini cekib göz altı Bahara baxdı . Deyesen planları Baharın da ağlına batmışdı . Düşünürdü ...
- Bu müharibe olmasaydı , yazıq ölmeseydi uşaq olan kimi sizi yollayacaqdıq ya Saratova ya da Moskvaya , orda alacaqları vardı onların , alıb ordan ev alacaqdılar size .
- Beh, beh - Bahar el caldı - Bravo vallah size . Ne qeşeng planlar qurmusunuz ee .
- Ana qurban olsun sene , sen uşaqsan heyat nedir bilmirsen , camaatın ağzından xeberin yox , berke boşa düşmemisen hele , heyatın zerbesini dadmamısan hele . Ele bilirsen her şey yağ bal kimi rahat gedir ? Ay hay- elini yelledi - sen hele şükür ele ki , senin qarşına Xuraman kimi , Müzeffer kimi adamlar cıxıb . Yoxsa Allah bilir başına neler gelecekdi ...

Ulduzu üç gün idi ki , defn etmişdiler. İsmayıl onun cenazesini Azerbaycana götürmüşdü . El adeti ile ona yas merasimi verirdi . Uşaqlarından Mobil ve Meleyke meclisi idare edirdi . Araz da onlarla beraber Bakıya qayıtmışdı . Üçü yola verib el ayağı toplayırdılar ki , cenaze mağarında eli çomadanlı saqqallı bir genc göründü . İlk onun kim olduğunu tanıyan olmadı :
- Oyy ay qardaş , sen gelen yollara qurban olum - Deye qışqıran Meleykenin sesi camaatı herekete getirdi . Gelen Habil idi ...
Anasının ölüm xeberini Araz Behruzdan ona yollamışdı . Cenaze Moskvadan yola çıxana qeder Habil de işlerini yoluna qoyub , biletini alaraq , ancaq indi gelib çatmışdı .
Moskvada Eliyle danışıb , tanış olmğa fürset tapmamışdı , İsmayıl . Ancaq, onun kim olduğunu texmin etmişdi . Cümüşüdün cenazesini Sibrden getirende deyesen İbrahimle beraber gelen adam idi . Beli aradan uzun iller keçmişdi . O zaman gördüyü genc adam indi çox yaşlanmışdı .
- Uşaqları o adamdan uzaq tutmaq lazımdır . Deyesen o Eli dedikleri senin qardaşın Elidir - İsmayıl Lalanı yanlayıb onu xeberdar etdi .
- Boy sen allah . Ne bilirsen ? - deye sevinc qarışıq çaşqınlık içinde Lalanın gözleri böyüdü .
- Bele texmin edirem ki, bu odur . Eyer o, olursa ne bilim uşaqları ondan uzaqlaşdırmaq lazımdır .
- He düz deyirsen o hara , Ulduzun uşaqları hara ...
İsmayıl ters ters Lalanın üzüne baxdı :
-Ne deyirsen sen , Lala ?
- Heş ne qağa, başına dönüm , sen maa fikir verme !

Lala sevinc içindeydi . Uzun ayrılıqdan sonra atasının cenazesinde gördüyü ve o zamandan elaqeleri kesilen Elinin tekrar tapılması onun üçün toy bayram idi . Odur ki , bu adamın doğurdan da onun qardaşı olmasını deqiqleşdirnek üçün Mobilden bir şeyler soruşur ve Mobilden istediyi cavabı ala bilmirdi . Bu barede o biri bacıları ile de danışıb , söz çekmek üçün kiçik bacısını Meleykenin yanına saldı . Bilirdi ki bacısı Meleyjeyle yaxın idi . Meleyke ondan sirr saxlamazdı .
- Mobilin müdürü Azerbaycanlıdır deyesen , sen gördün onu orda ?
- He , heç Azerbaycanda olmayıb demek olar ki . Cavanlığında gelibmiş buralara . Uşaqlıqdan ordadır .
- Heqqi ? Yeqin anası , atası burda imiş , yoxsa nene - babası ?
- Yox ee , ana atasını görmeyib heç , atasın o vaxt Sibre yollayıblar . Bu da o zaman körpeymiş . Anasın da tutublar . Sora anası hara gedibse yoxa çıxıb . Bunu da veribler detdoma . Detdomda böyüyüb .
- Ay qız bu bizim Eli olmaya ?
- Bizim Eli deyende ?
- Qardaşım dayna ? Sen allah sen onnan soruş gör atasının adı nedir Cümüşüddür ?
- Sen de ozünden fason cıxartma . Ne çox Eli . Bu hardan ağlına geldi .
- Ne bilim vallah . Ureyime damıb bu bizim qardaşımızdır , bu qeder tesadüf ola bilmez . Bizim anamız da atamız da tutulub . Sonra anamız yoxa çıxıb . Eşitdiyimize göre bir ermeniyle gedib . Eli qardaşımızı da dövlet detdoma verib . Vallah bu Eli bizim Eli olacaq . İndi göreresen . Sen bir dene onnan soruş İbrahimi , Lalanı tanıyır ? Bir de soruş görüm , atası Sibrde beraet qazandımı ?
Lalenin bacısı Meleykeden lazım olan melumatları toplayıb Lalenin üstüne qacdi .
Axşam gelen qonaqları yola salıb Lale telefonu getirib Meleykenin qucağına qoydu .
- Ala , zeng ele !
- Hara ?
- Eliye !
- Ne deyecem , ay bibi ? Eli müellimle ne işim var ?
- İndiyecen ne işin var idi ? - bic bic Meleykeye baxıb ona göz vurdu .
- Ey bibi besdir dee - Meleyke incik incik gözlerini süzüb üzünü yana dönderdi .
-Az ele bilirsen xeberim yoxdur , orda bir yerde avariya düşmeyinizden ? Allah üzünüze baxıb ki , yüngül atlatmısız ...

Hemin gün Mobil xestexanadan ikisini de eve yola salmışdı . Güclü yağan yağışlardan göllenmiş yolun bir terefi dağılıb uçqun yaratmışdı . Şiddetili leysan yapışından yolda qalan maşınların arasında Elinin de maşını vardı . Yolda göllenmiş su artıq maşının qapılarına qeder çıxmışdı . Ayaqkarı suyun içinde idi .
- Ayaqlarını qaldır oturacağa
- Yox bele yaxşıdı .
- Neyi yaxşıdı qalx qalx . Xesteleneceksen .
- Sen öz hayına qalmırsan , menim hayıma qalırsan ?
- Hee , indi deyirsen men de ayağımı qaldırım maşının pedallarını da çömçequyruqlar , soxulcanlar idare elesin ? - deye ayağının altındakı suda oynaşan böcekleri gösterdi .
- Ayy... ayyy.. bu neydi - Mekeyke yerinden dik atılıb oturacağın üstüne çıxdı. Qızın bele celd hereketi Elinin gülüşüne sebeb oldu . Meleyke elindeki çantayla kapron kalqodqasına yapışmış böceyi vurmağa başladı . Böcek ise yuxarı dırmanmaya can atırdı . Meleykenin heyecanlı qışqırtısı maşını bürümüşdü . Ayağındakı böcek hereket etdikce qışqıraraq çantasını ayağına daha da möhkem vurur oturacağın üstünde ayaqüste ikiqat qalaraq ayaqların oturacağa çırpırdı .
- Dayan görüm! - Hereketde olan maşını sağa dönderen Eli bir eli ile qızın ayağına yapışmış canlını qoparmağa çalışırdı . Eli qızın ayaqlarına deydikce qız daha da qışqırır, sanki ayağında gezen Elinin eli yox böçekdir .
- Aha ... bu idi seni narahat eden ? Ay şarlatan tfu sene ! - Eli elinde tutduğu qurdu ona gösterdi .
Qurdu Elinin elinde görüb :
- Iıyyy... elini nece vurursan ona murdar ... at onu, at ... ayy eleme . İyrenirem... ayyy eleme , deyirem !!!
Eli elindeki ölmüş heşaratı Meleykeye yaxınlaşdıraraq onu qışqırdırdı . Deyesen bu kübar qızı cırnatmaq xoşuna gelirdi . Eli heşaratı qıza yaxınlaşdırdıqca bu defe Meleyke elindeki çantanı Elinin başına gözüne vurur , var sesi ile qışqırırdı . Eli ise bir eli rolda bir eli qurdda Meleykeyle zarafatlaşa zarafatlaşa maşını idare edirdi . Birden ne oldusa oldu . Maşın sağ böyrü üste eyilende Meleyke söykeneceye tutunsa da Elinin üstüne aşdığını gördü . Eli ise qızı tutmaq üçün elini roldan çekib oturacağın üstüne çıxmış qızın qıçlarını qucaqlamışdı .
Gözün açanda Tecili Tibbi Yardım menteqesindeydi. Eli de başını onun yatağna qoyub oturaraq yuxuya getmişdi . Eli tehlükesizlik kemerinde olduğu üçün ona bir şey olmamışdı . Ama Meyeyke yaxşıca ezilmiş , başından bir neçe yerden yaralanmışdı ...

- Bıy bissimillah , az eşitmirsen ?
- Nolub ee bibi ?
- Bayaqdan bir quranlıq söz danışmışam, eşitmirsen ?
- Ne ee ne ? He neye zeng eliyim ? Zeng edim ne deyim ?
- Bes bayaqdan ne danışıram ? Quşlara söyürem ?
- Ne bilim , fikirim dağınıqdır .
- Men bilirem senin fikirin hardadır a kopakqızı . Zeng ele, dile tut , Aynuru da götürüb 40 a - can götürüb gelsin . Aynur onun sözün yere salmaz özü gelse Aynur da geler . Eli atası yerindedir . O kişi onlara orda atalıq edib ...

Habil arada bir bekarlaşıb şeheri gezmeye cıxmışdı . Canı darıxırdı . Şeherin harasına gedirdi, orda Baharı görürdi . Şeherin her addımında Baharla gezdiyi , görüşdüyü yerlerin xatıreleri canlanırdı xeyallarında .
Ezizveyov metrosunun cıxısında avtobus dayanacağına geldi . Avtobuslara baxdı .
- Budur onlara geden avtobus ... derin duyğular içerisinde avtobusun arxa qapısından yandakı oturacağa baxdı . Yaşlı bir qadın oturmuşdu .
- Bu onun yeri idi . Hemişe orda otururdu . Ah Bahar , keş ke bele olmasaydı ...
Avtobus herekete keçdi . Avtobusla beraber o da addımladı , gözünü Baharın yerinden cekmedi . Sanki orda oturan qadın başqası yox Bahar idi , Avtobus yavaş yavaş uzaqlaşdıqca Habil onu addım addım yola salırdı . Habilin ona baxdığını zenn eden qadın iceriden ona el qolla nese deyir , şehadet barmağını gicqahına qoyub sanki " başın xarabdır ?" sualı verirdi . Habil gülümsünüb başını silkeleyerek geri döndü .
- He başım xarab olub artıq ...
Dairede yaranmış tıxacdakı maşınlara baxaraq metroya teref addımladı . Birden gözü Mahmudun maşınına sataşdı . Gözlerine inanmadı . Dönüb birde maşınların arasından hemin maşını axtardı . Beli bu Mahmudun maşını idi . Özünden asılı olmayaraq maşınların arasından Mahmudun maşınına teref telesdi . İreliledikce arxa terefde oturmuş Bahar ve Sevili gördü . Adımların yeyinledib maşına yaxınlaşanda maşın yerinden terpendi.
- Dayan ! - maşının arxasınca qaçıb eli ile arxadan maşının baqajına çırpdı . Maşın bir anlıq dayandı ve tekrar herekete keçdi .
- Dayan ! Bahar !!!
Maşınların siqnalları ve sesi onun sesini batırırdı ...
Yas evine hay düşdü , Habili polis bölmesine aparıblar ...

Yazdıqca heyecandan elim ayağım esir , bir yandan Habile hirslensem de , bir yandan da acıyırdım . Hirslenirdim ona göre ki ,aradan 1 ile qeder vaxt keçmesine baxmayaraq , bile bile ki , Bahar onun bacısıdır , Habil niye onu - bu mehebbeti unutmur , unuda bilmir ? Acıyırdım onun cavanlığına , temiz mehebbetine . Axı bu sevgi dum duru göz yaşı kimi pak idi , axı onların arasına gire bilecek bir şey ola bilmezdi ... hanı bazen deyirler ya seni menden ölüm bele ayıra bilmez ...ölüm bele ayırmazdı onları , amma taleh , alın yazısı ayırdı ...

Yazar: Feride Acarakçay (real hekayə)
(səs: 1)
Şərhlər: 0
Baxılıb: 2 664
Geriyə
Hörmətli Qonaq, saytda şərhləri oxumaq, şərh yazmaq, xəbər göndərmək üçün QEYDİYYATDAN keçməyiniz lazımdır.

İnformasiya

Qonaq qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
Bölümlü Hekayələr

Müzakirələr

Bürclərlə BİZ

Xəbər lenti

Astrologiya

Qadın testləri