Tesirli hekayə...

Müəllif: Love Angel
Şərhlər: 6
Baxılıb: 6 515
Səs ver:
(səs: 0)
Genc qızın bütün pulu bir ovuc xırdadan ibaret idi. Bu qederini de baqqaldan, qessabdan, meyvesatandan etdiyi alverler esnasında çetin bela bir kenara ata bilmişdi. Pulunu bir defe daha saydı, bir defe daha, bir defe daha… Sabahısı gün yeni il idi. Buna göre, genc qız üçün yatağına atılıb ağlamaqdan başqa edilecek iş yox idi.

Ağlamasını keserek elindeki desmal ile gözlerini sildi. Pencereye yaxınlaşaraq, barmaqlıq üzerinde gezen boz pişiye qemli qemli baxdı. Qız fikirleşirdi. Elindeki bu azca pulla yeni il üçün nişanlısına ne kimi bir hediyye ala bilerdi ki? Halbuki ona qiymetli bir hediyye almaq xeyaliyle ne xoşbext saatlar keçirmişdi.
Sonra, birden-bire pencerenin qarşısından ayrılaraq aynanın qarşısında dayandı. Gözleri parlayırdı, lakin birden üzündeki reng uçdu. Uzun saçlarını süretle açaraq, beline qeder salladı. Saçları heqiqeten çox gözel idi. Onsuz da heyatda qibte ede bilecek başqa da bir şeyi olmadığını düşünürdü.
Bir müddet aynanın qarşısında saçlarını seyr eden genc qız qapını açdı ve qaça qaça nerdivanlardan enerek küçeye atıldı.
Taxma saç eden qadın berberinin qarşısında dayandı. Birden-bire özünü içeride tapdı. Qadına:
"Saçlarımı satın almaq istersinizmi?" deye soruşdu.
"Şapkanızı çıxarın da bir baxım."
Berber saçları elleriyle yoxladıqdan sonra:
"İyirmi dollar eder" dedi.
"Tez pulu verin, qebul edirem." Genc qız, nişanlısına uyğun, eyni zamanda hesablı bir hediyye tapana qeder bir çox mağaza gezdi. Sonunda dükanın birinde ona layiq hediyyeni tapa bildi. Bu, çox zerif şekilde işlenmiş gümüş bir saat zenciri idi.
Genc qızın nişanlısı da kasıb biriydi. Kasıb gencin heyatda sahib olduğu tek qiymetli şey, babasından qalma köhne bir saat idi. Amma onun da zenciri uzun zaman evvel qopduğu üçün, saat her vaxt cibinde dayanardı.
Genc qız eve döndüyünde bir an üçün axmaqlıq etdiyini düşündü. Ya nişanlısı etdiyini beyenmez, onu bu halıyla çirkin tapsa?
Saat yeddide her şey hazır idi. Yemek de ocağın üstünde istilenmekde idi. Nişanlısı heç gecikmezdi. Nece ki uzaqdan ayaq sesleri eşidildi. Yazıq qızın rengi dümağ olmuşdu.
"Allahım! Nişanlım meni bu halımla da gözel tapsın" deye dua etmekde idi.
Qapı açıldı. Nişanlısı içeri girdi. Zeif lakin debdebeli bir kişi idi nişanlısı. Yazıq uşaq hele iyirmi iki yaşında olmasına baxmayaraq dolanma derdi bütün ağırlığıyla çiyinlerine çökmüşdü. Yeni bir paltoya ehtiyacı vardı. Elcekleri de yox idi… Eşikde dayanmış, heyretden fal daşı kimi açılmış gözlerle nişanlısına baxırdı.
Genc qız narahatlıq ile:
"Mene ele pis baxma" deye qışqırdı. "Saçlarımı kesdirdim, onları satdım, çünki yeni il üçün sene bir hediyye almaq isteyirdim. Lakin kederlenme, saçlarım o qeder tez uzanır ki. Hem bir görsense, sene ne gözel bir hediyye aldım!
Cavan udqunaraq:
"Saçlarınımı kesdirtdin?" deye tekrarladı.
"He,kesdirtdim ve satdım. Sene hediyye almaq üçün."
Gözleri buğlanan cavan, cibinden bir paket çıxardı.
"Saçını kesenin ve ya başqa bir şeyin sene olan sevgimi azaldacağını düşünme" dedi. "Amma bu paketi bucağın terefinden niye bu qeder çaşmışa döndüyümü anlayacaqsan."
Ağ barmaqlar heyecanla paketin ipini hell etdi. Paket açıldığı zaman ilk sevinc feryadı az sonra ümidsiz gözyaşlarına döndü. Çünki paketde, xariqülade bir fil dişi saç darağı vardı. Genc qız, bunu bir mağazanın vitrininde uzun zamandan beri seyr etmiş ve hemişe bele bir darağı olsun istemişdi. İndi, darağı sinesinin üzerinde sıxaraq çaşmış ve yazıq bir halda bu sözleri tekrarlayırdı:
"Narahat olma, saçlarım o qeder tez uzanar ki…"
Sonra, birden sıçradı. Hediyyeni masanın üzerinden götürüb heyecanla nişanlısına uzatdı.
"Gözel deyilmi? Saatını çıxar da bax. Bu zencir ona ne gözel yaraşacaq."
Cavan ümidsizlikle cavab verdi:
"Sevgilim, helelik bunu bir kenara buraxaq. Çünki sene bu darağı ala bilmek üçün saatımı satdım.
(səs: 0)
Şərhlər: 6
Baxılıb: 6 515
Geriyə
Hörmətli Qonaq, saytda şərhləri oxumaq, şərh yazmaq, xəbər göndərmək üçün QEYDİYYATDAN keçməyiniz lazımdır.

İnformasiya

Qonaq qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
Bölümlü Hekayələr

Müzakirələr

Bürclərlə BİZ

Xəbər lenti

Astrologiya

Qadın testləri