Yumurtaliqlarin bezi xusisiyyetleri

Müəllif: Mr. OffiCeR
Şərhlər: 0
Baxılıb: 34 437
Səs ver:
(səs: 4)

Yumurtaliqlarin bezi xusisiyyetleri

Yumurtalıqların bezi funksiyaları pozulduqda selikli qişada qlikogenin miqdarı azaldığından uşaqlıq yolunun mühitideyişerek mikrobların inkişafı üçün elverişli (qelevi) mühit yaranır ki, bunun da neticesinde uşaqlıq yoluna düşen müxtelif mikroblar artıb çoxalır ve oradan keçib uşaqlıqda, hetta uşaqlıq borularında ve qarın boşluğunda da müxtelif iltihablar emele getire bilirler.
Uşaqlıq yolunun temizliyinin 4 derecesini ayırd edirler: 1) uşaqlıq yolunun selikli qişasında yalnız Dederleyn çöpleri, epitel hüceyreleri ve turş reaksiya olur; 2) uşaqlıq yolunda tek-tük leykositler” (ağ qan kürecikleri) ve ayn-ayn saprofit (xestelik töretmeyen) mikroorqanizmler, çox miqdarda Dederleyn çöpleri olur; 3) tek-tük Dederleyn çöpleri, çoxlu leykositler ve müeyyen qeder saprofit mikroblar olur, ifrazatın reaksiyası zeif qelevidir; 4) Dederleyn çöpleri olmur, leykositler ve patogen mikroblar çoxdur, reaksiyası qelevidir. 3 ve 4-cü derecenin göstericileri qadının cinsiyyet üzvlerinde xestelik ve iltihab proseri olmasını gösterir.
Uşaqlıq yolunun normal veziyyetinde orada az miqdarda ağ rengde ifrazat görünür. Şexsi gigiyena qanunlarına riayet eden sağlam qadın-bu mehteviyyatın olmasını heç hiss etmir. Uşaqlıq yolunun xesteliyinde mehteviyyat ifrazatı artır, rengi sarıyaşıl, köpüklü ve üfunetli olur, narahatlıq, sancı, gicişme, deride qıcıq hissi emele getirir. Bele halda ginekoloqa müraciet etmek vacibdir. Bezen yeni doğulmuş qızlarda heyatın birinci iki. heftesinde sarımtıl-ağ rengli ifrazat olur. Bu qısa müddetde keçib gedir ve valideynleri narahat istemelidir. Amma her halda hekime müraciet etmek meslehetdir.
Qızların 80—90 faizlide cinsi yetişme dövründe hemçinin mehteviyyat tekrar olunur. Bu normal hal olsa da, yene de cinsiyyet orqanların temizliyine xüsusi diqqet yetirmek ve mütexessis hekimin meslehetini almaq lazımdır.

Uşaqlıq sidik kisesile düz bağırsağın arasında Yerleşmiş, içerisi boş ezelelerden teşkil olunmuş orqandır. hamilelikde onun daxilinde döl inkişafedib böyüyür. Uşaqlığın boynu uşaqlıq yolunun yuxan hissesine açılır. Uşaqlığın geniş yuxan hissesi gövde, ensiz aşağı hissesi boyun adlanır. Uşaqlıq gövdesinin daxili yarıqşekilli boşluq olub aşağıya — boyun hissesine çatdıqda dar kanal şeklini alır. Bu kanal uşaqlıq yoluna açılır. Uşaqlığın yuxarı hissesine iki terefden Fallopi boruları birleşmişdir. Onun daxili boşluğu qan damarları ile zengin olan selikli qişa ile örtülüdür. Sağlam halda uşaqlığın daxilinde heç bir mikrob olmur. Yaşlı qadınlarda uşaqlığın adi uzunluğu 7-8sm, eni 4-bsl», qalınlığı 3sm, çekisi 50 qrama beraberdir. hamilelik zamanı uşaqlığın uzunluğu 24-25sm-e, çekisi 50q-a çatır.


Uşaqlığa uşaqlığı (Fallopi boruları) açılır. Onların her birinin uzunluğu 10-12 sm, daxili boşluqlarının diametri bir neçe mm-e çatır. Borunun bir ucu uşaqlığa, ikinci qıfşekilli ucu ise serbest olaraq qarın boşluğuna açılir. Qıfın kenarları saçaq şekilli çıxıntılarla örtülüdür. Yumurtalıqda inkişaf etmiş yumurta hüceyre qarın boşluğuna düşür. Öz xüsusi formalı hereketile saçaqlar yumurta hüceyreni borunun ucundakı qıf hissesine ötürür, oradan yumurta uşaqlıq borusunun içerisine keçir, yumurtalıqdan çıxmış yumurta hüceyrenin mayalanmaq qabiliyyeti 12-48 saat müddetinde saxlanılır. Spermatozoidlerin mayalandırmaq qabiliyyetini saxlanma müddeti de teqriben ele bu qederdir. Bunları hesablayaraq qadınlar özlerini fizioloji üsulla hamilelikden qoruya bilerler. Mayalanma baş verdikde (yumurtahüceyre ile kişinin spermatozoidlerinin görüşüb birleşmesi) yumurtahüceyre: uşaqlıq borularının ezelelerinin yığılıb açılması hesabına uşaqlığın içerisine doğru hereket edir. Uşaqlığın daxilinde o, uşaqlıq divarına yapışır ve qısa müddetde çoxlu qan damarları ne müxtelif toxumalarla ehate olunur, yetkin dölün inkişafında olan bütün maddeler ananın qan dövranı vasitesile döle çatdırılır.

 Uşaqlıq borularının vezifesi bir de ona göre çox ehemiyyetlidir ki, yumurtahüceyre onun daxilinden keçen zaman burada mqflanmışyumurtahüceyrenin heyat fealiyyetini temin eden xüsusi madde hasil olunur. Eks teqdirde qidasızlıq neticesinde yumurtahüceyrenin telesy) olması hamileliyin baş vermemesine sebeb olardı. Boruların daxili quruluşunun funksiya pozğunluqları neticesinde mayalanmış yumurtahüceyre uşaqlığa çatmayaraq, borunun daxilinde inkişaf etmeye başladıqda qadının heyatı üçün tehlügeli olan uşaqlıqdankenar hamilelik meydana çıxır ki, bunu da yalnız cerrahi müdaxile ile aradan qaldırmaq mümkündür. Uşaqlıqdankenar hamileliyin sebebleri boruların anadangelme qeyri-normallığı, abort (hamileliyin süni pozulması), uşaqlığın ve boruların yoluxması ve s.-dir

(səs: 4)
Şərhlər: 0
Baxılıb: 34 437
Geriyə
Hörmətli Qonaq, saytda şərhləri oxumaq, şərh yazmaq, xəbər göndərmək üçün QEYDİYYATDAN keçməyiniz lazımdır.

İnformasiya

Qonaq qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
Bölümlü Hekayələr

Müzakirələr

Bürclərlə BİZ

Xəbər lenti

Astrologiya

Qadın testləri