Şəkər xəstəliyi və qidalanma qaydaları

Müəllif: Mr. OffiCeR
Şərhlər: 1
Baxılıb: 298 930
Səs ver:
(səs: 45)

]

Şəkər xəstəliyi

Orta esr tebabetine göre bu xesteliyin esas sebeblerinden biri yemek rejiminin ve böyreyin funksiyasının pozulmasıdır. Çoxlu et, et mehsulları ve heyvan yağları işledilen ölkelerde şeker xesteliyine tutulurlar. Ağır yağlar, xörekler işledilen adamlara bu xestelik tez tesir gösterir. Keçmiş hekimler bu xesteliyin sebebini böyrek funksiyasının pozulmasında gördüklerinden, onlar müaliceni de böyreyin qüvvetlenmesi ve onun funksiyasının normallaşması istiqametinde aparmışlar. Eger xestelerin (xüsusile cavan yaşlıların) ümumi veziyyeti imkan verirse, onlardan hecemet qoymaq yolu ile qan alırlar. Susuzluq zamanı xesteleri soyuq su içmeye qoymur, onları serin yerde yatızdırır, böyrek nahiyesine serin kompres qoyur, xüsusile turş meyveler verirler. Şeker xesteliyi olan şexslerde böyreyin tenzimlenmesi üçün, soyuq ve qebizlik xüsusiyyeti olan yemekler, turp yemekler, qora, zirinc, limon, keşniş, düyü işletmek, serin havada olmaq tövsiye olunur. Qedim tebabetde xesteleri şekerli maddeler, o cümleden bal yemekden çekindirmemiş, yalnız xesteliyin şiddetli dövründe onlara hemin qidaları işletmeyi qadağan etmişler. Keçmiş tebiblerin eqidesince, xesteler yağlı yemeklerin üzerine darçın sepseler, onun zererini xeyli azaltmış olarlar. Darçın yağların hell olunmasına yaxşı kömek gösterir. Bu xesteliye tutulanlara paxla, lobya ve denli bitkiler işletmek meslehet görülür. Onlar pehriz meqsedile çöl dovşanı ve keçi eti yemelidirler. Meyvelerden çiyelek, böyürtken, ezgil, nar (narı içerisinin tumları ile birlikde yemek lazımdır), zirinc, zoğal axtası, qarağat, alma ve armud daha faydalıdır. Bu xesteliyi olanlar üçün en yaxşı qida maddelerinden biri yeralmasıdır. Onlar kartofu kabab kimi ve ya buxarda bişirib yeye bilerler. Vezeri, xiyar işletmek de faydalı vasitelerdir. Qoz, fındıq ve püste şeker xesteleri üçün xeyirli hesab edilir. Xestelerin şekere olan ehtiyacını temin etmek üçün, şeker evezine tebii bal işletmek daha münasibdir. Bele xesteler seherler acqarına 40 gün erzinde günde 30q abqora içseler, onların şekeri aşağı düşer. Onlara çayı tut qurusu ile içmek, qatıq, qurut kimi qida maddeleri işletmek meslehet görülür. Şeker xesteleri şabalıd, çuğundur, kök, şalğam, banan, yemiş, xurma işletmekden çekinmelidirler.

Terevezler: Lifle dolu olan terevezlerde tebii olaraq az kalori var. Qabınızı terevezle doldursanız daha az karbonhidrat (qan şekerini artırır) ve doymuş yağ (insilin müqavimetini artırır) istehlak edersiniz. Günde 4-5 boşqab terevez yemeye çalışın. (1 boşqab yarım kasa konserv ya da bişmiş terevez ya da 1 kasa çiy terevez menasını verer.) Ancaq kartof, qarğıdalı ve göy noxud kimi nişastalı terevezlerde digerlerinden daha çox kalori olduğunu ağılınızdan çıxarmayın.
 
Meyve: Yağı ve kalorisi az olan meyvelerde de bol miqdarda lif vardır. Ayrıca, meyveler sinirlerinizi, gözlerinizi ve üreyinizi qorumağa kömekçi antioksidanlarla doludur. Meyvede daha çox tebii şeker ve bir çox terevezden daha çox kalori var. Günde 3-4 boşqab yeye bilersiniz. (1 boşqab bir bütün meyve, yarım kasa bişmiş ya da konserv meyve ya da 1 çiy meyvedir) Suyunu sıxmaq yerine meyvenin özünü istehlak edin. Çünki bir çox qida maddesi ve lif meyvenin qabığında, özünde ve nüvesindedir. Meyveni sıxarken bunları itirersiniz ve geriye daha çox kalori ve şeker qalar.
 
Paxla: En yaxşı lif qaynaqlarından biri olan paxlalar sizi daha uzun müddet tox mebleğ, hezmi yavaşladar ve yemekden sonra qan şekerinin ani yükselmesini önleyer. Bu tesirler ele güclüdür ki bütün qan şekeri seviyyenizi sala biler. Konserv paxlaları durulaydıqdan sonra etdiyiniz her salata elave edin. Quru paxla ya da merci şorbası günorta yemeyi üçün yaxşı bir variantdır.
 
Taxıl: Naharlıq taxıllar güne daha çox lif yığaraq başlama imkanı teqdim eder. Axtarışlar, güne bol lifli taxıl deneleri başlayanların daha sonrakı paylarında daha az yediklerini gösterir.
 
Balıq: Hazırlanması asan ve süretli olan balıq yaxşı bir zülal qaynağıdır. Ayrıca çox yağlı etlerin yerini ala biler. Eyni zamanda, yağlı balıq en yaxşı omeqa-3 yağ turşusu qaynağıdır. Bu yağlar damarlarınızın temiz qalmasını temin edir. Şeker xesteliyi olanlarda trigliserid seviyyesi daha yüksekdir, yaxşı xolesterol seviyyesi ise aşağıdır. Omeqa 3 yağ turşuları her iki ededin de teşkil edilmesine kömekçi olar. Heftede en az 2 defe balıq istehlak edin. Xüsusile somon, uskumru ve ton balığında daha çox omeqa-3 vardır.
 
Ev heyvanları: Son derece yağsız, kalorisi az olan toyuq sinesi, şeker xesteleri üçün çox yaxşıdır. Bifşteks ve etli fastfood qidalara benzemeyen toyuq sinesinde pis xolesterolu artıran ve insilin müqavimetini yükselden doymuş yağ nisbeti azdır. 85 qram derisiz toyuq sinesi, yalnız 142 kalori ve 3 qram yağ ehtiva edir. Hind toyuğu sinesi ise daha az yağlıdır ve kalorisi daha aşağıdır.
 
Qabıqlı yemişler: Yaxşı yağlarla dolu olan qabıqlı yemişler, ürek xesteliyini destekler. Bunlar eyni zamanda insilin müqavimetini salmağa kömek eder ve qan şekerinin daha asan nezaret edilmesini temin eder. Hetda E vitamini baxımından zengin olan qabıqlı yemişler hüceyreleri qoruyar ve sinir ile göz ziyanını önlemeye kömek eder. Lif ve maqnezium baxımından zengin olan bu qida, qan şekerini tenzimlemeye kömek eder. Nizamlı ve mülayim olaraq istehlak edilse kilo vermeye kömekçi olar, ancaq bol miqdarda kalori ehtiva etdiyinden çox istehlak etmeyin.
 
Zeytun yağı: İnfarkt riskini azaltmağa kömek eden, Aralıq denizi beslenmesinde ehemiyyetli yeri olan zeytunyağı, insilin müqavimetini salaraq qan şekerini nizamlı tutmağa kömek eder. Evde ve restoranlarda çöreyinizi zeytun yağına salın. Ancaq ne qeder zeytun yağı yediyinize diqqet yetirin, çünki 1 yemek qaşığı zeytunyağında 119 kalori var.
 
Qatıq: Zülal ve kalsium baxımından zengin olan qatıq, kilo vermeye kömekçi. Müxtelif araşdırmalar bol miqdarda kalsium baxımından zengin qidalarla beslenen insanların daha asan kilo verdiyini gösterir. Bu sebeble teze meyvelerinize qatıq elave ede biler ya da qatığınıza az yağlı granola kimi taxıllar qatıb yeye bilersiniz.
 
Darçın: Yemeklerinize darçın sepmek qan şekerinizi sala biler. Darçındakı komponentler bedene insilini tesirli şekilde istifade etmesine kömek edir. Bu sebeble daha çox qikoz hüceyrelere gire bilir. Son edilen araşdırma günde yalnız yarım çay qaşığı darçının qan şekeri seviyyesini ehemiyyetli derecede saldığını gösterir. Tam taxıllı edviytınıza, sobada bişmiş almalarınıza ve hetta toyuq yemeklerinize toz darçın sepin. Ya da darçın çubuğunu isti suya batırın ve bir fincan sakitleşdirici ve şefalı darçın çayı hazırlayın.
(səs: 45)
Şərhlər: 1
Baxılıb: 298 930
Geriyə
Hörmətli Qonaq, saytda şərhləri oxumaq, şərh yazmaq, xəbər göndərmək üçün QEYDİYYATDAN keçməyiniz lazımdır.

İnformasiya

Qonaq qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
Bölümlü Hekayələr

Müzakirələr

Bürclərlə BİZ

Xəbər lenti

Astrologiya

Qadın testləri