Gecikmiş bahar (6-cı bölüm)

Müəllif: Sweet Candy
Şərhlər: 0
Baxılıb: 3 499
Səs ver:
(səs: 0)
Bahar halımın yaxşı olmadığını görüb söhbeti kesmek istedise de men elimle ona " davam et " işaresi verib qrafinden su töküb qurtumladım . Bahar Asyanın yaşadıqlarından tesirlendiyimi görüb bu defe söhbeti İbrahime yönlendirdi .

Asya Arazın o tayında yatalaq atayla mücadile ederken , İbrahim de du tayda ölüm qalım savaşında idi . Üzünü yaralayan mermi hele de sümüyüne ilişib qalmışdı . Yarası sağalmaq bilmirdi . Cümüşüd üzv olduğu teşkilatların eliyle onu Tiflise, ordan Petrbuğa gönderdi. Petrbuqda üzünden mermi çıxarılsa da yarasının sağalmaması İbrahimde qorxulu bir xesteliyin olduğunun göstericisi idi . Petrbuqdan onu Moskvaya yolladılar . İbrahime hele o zamanlar cox nadir tanınan şeker diyaqnozu qoyuldu .
Nehayyet uzun süren yaradan İbrahim qurtuldu . İbrahim vetene qayıtdıqda çox şey deyişmişdi . Emisi Cümüşüd ve Qenimet kişi represiya . qurbanı olmuşdu Qenimet edam olunmuş Cümüşüd ise Sibre sürgün olmuşdu .
Ölkede veziyyet heqiqeten acınacaqlı ve gergin idi . Az qala ağzını açıb " men türkem " deyeni hebs edirdiler . Yeni hökümet türkün düşmanı idi . Bu represiyayla türkcülüyü aradan qaldırmağa calışırdı . Ölkenin onsuz da az olan savadlı nesilini bir bir ortadan qaldırır onları müdafie edenleri gizli - gizli geceynen ortadan götürürdüler .
Gümüşündün arvadını da bir müddet sıxma - boğmaya saldıqdan sonra hebs etdiler . Bir müddet Cümüşüdün arvadı hebsxana heyatı yaşadıqdan sonra azad olundu . Amma evine gelmedi . Ona dövlet terefinden vezife verildi . Ve oxumağa gönderildi . Nedense İsmayıl da , Cümüşüdün arvadı da yeni hökümete işleyenden bu yana onlarla elaqeni kesmişdi . Sanki bu aile onların ailesi deyildi . Sanki rus hökümeti bunları doğub böyürmüşdü . Onlar atalarından , qardaşlarından cavabdeh bele deyildiler . Represiya dövrü bitenden sonra onlar özleri bu aileni axtarıb tapmış , özlerine beraet qazandıraq bele lazım olduğunu söylemişdiler . Hetta hemin dövürlerde İsmayıl gizlice eve gelib evde kim var , kim yox hamının senedlerin almaq istemiş , onlara yeni hökümet pasportu vereceyini ved etmişdi .
- Başa düşmürsüz ee . Artıq sizin dövrünüz bitib . İndi yeni dövür başlayıb . Artıq alışın , alışmasaz burnunuz sürtünecek . Camaat nece , siz de ele ... Eğer kimliklerinizi deyişmesez türk adıyla hamınız içeri doldurulacaqsız .
İsmayı ne qeder onları başa salmağa calışsa da heç kim senedlerini onlara vermirdi . İsmayılı dönük olması ile qınayanda İsmayıl onlara başa salırdı ki , o da , Cümüşüdün arvadı da bu yolu seçmeseydiler , onlar da represiya qurbanı olacaqdılar .
Qenimet ve Cümüşüd tutulandan sonra iki ailenin bütün qadınları ve uşaqları tek Mikayılın üstünde qalmışdı . Yazıq Mikayıl sabah gedib axşam gelir ,hörgü işinde işleyirdi. Ele yorğun olurdu ki , bezen ağzına bir loxma çörek bele apara bilmirdi . İbrahim Moskvadan dönenden sonra dağılıb xaraba qalmış dükanı bağlayıb Mikayıla qoşulub bennalıq etmeye başladı . Elinde sermayesi olsa da qorxusundan dükanına mal ala bilmirdi . Hökümet qapısını basıb, malını , pulunu dövlete tehvil vermesini teleb edecekdi . Evi ayrı olsa da yemek içmeyi onlarl beraber idi . Qenimet kişinin ailesi , emisinin beş qızı , ve bir oğlunun yükü Mikayılın ciyinlerinde qalmışdı .İlk defe Bakıya gelib Axtarıb emisi arvadını tapdı . Qarabağa dönüb uşaqlarına sahib cıxmasına yalvarsa da qadın bundan imtina etdi . Bu qadına qarşı İbrahim üreyinde o qeder kin ve nifret yığmışdı ki . Qadın o qeder etinasız ,o qeder özünden razı idi ki , beş yetişkin qızlarını ve 2 yaşlı oğlunu tamamile unutmuşdu . Hele her şey bir yana dursun . Eşidende ki , vezifede olan bir ermeni dığasıyla evlenib , az qala ele orda onu öz elleriyle boğacaqdı . Bakıdan suyu süzülmüş geri dönüb emisi uşaqlarını başına yığdı . Onlara sahib çıxdı . Bir gece evini basdılar . Olan olmazların dövlet yığıb yığışdırıb , evlerinde ve dükanlarında ne qeder qiymetli eşya varsa dövlet müsadire etdi . Bir neçe günden sonra tekrar geldiler bir şey tapmayınca , üçünçü defe geldiler . Bu defe gelenlerin içinde emisinin arvadı da vardı . Özü öz eliyle heyetdeki inçilin altını qazdırdı . Ordan bir küpe çıxartdı . Küpe yarıya qeder yağ dolu idi , yarıdan aşağısında ise qızıl var idi . Qızılları alıb İbrahimi de hebs etdiler , 8 ay hebxana heyatından sonra bu qızılların İbrahimle heç bir elaqesinin olmadığını bilib onu azad etdiler . Qızıllar Cümüşüdün imiş . İbrahim geri dönende emisinin 2 yaşlı Eli yox idi . Uşağı hökumet götürüb aparmışdı . Uşağı uşaq evine yerleşdirmişdiler .
İbrahim artıq burda yaşaya bilmeyeceyini görüb ordan köçmeyi planlaşdırdı . Çünkü orda qaldığı müddetce hökümet orqanlarının ve camaatın nezeri üstünde idi. Odur ki , qızları da götürüb Ağstafaya geldi . Gelince evinin bünövresinde basdıraraq saxladığı az qisim qızıl ve pulları da götürdü . Pullar bir işe yaramırdı . Yeni hökümet pulları deyişmişdi . Ağstafa kenarında xaraba bir evde yerleşdiler . Qızlarla birleşib bu evi seliqeye saldılar . İbrahim hebsxanada Ağstafalı bir oğlanla tanış olmuşdu . Canlara deyen oğlan idi . Onun da atası bababsı represiya qurbanı idi . Ele ona sebeb buraya gelmişdi . Oturub meslehetleşdiler . Bele qerara geldiler ki , ibrahimin yerleşdiyi bu evi yandırsınlar ve şehere gelerek hökümete müraciet etsinler , hökümetden sığınacaq , iş istesinler . Axı bu hökümet kasıbların hökümeti idi . Belelikle dostunun dediyi kimi edib hökümetden sığınacaq ve iş istediler . Dövlet onlardan kimlik - pasport istediyinde onlar senetlerinin evde yandığını deyerek hökümetden başqa ad soyadda senet aldılar . Adlar ve soyadlar tamami ile deyişmişdi . Bir ibrahimin adı ele İbrahim idi .
Veziyyetleri yaxşılaşmışdı . Dövlet onlara yaxşı baxırdı . Qızlar ve özü kalxozda işleyir hem de oxuyurdular . Özüynen getirdiyi qızıllar da bir işe yaramırdı . Çünkü bu hökümetde varlı kasıb söhbeti yox idi . Hamı eyni beraber hüquqa malık idi . Ama bu hökümet ne qeder kasıbın dostu olsa da İbrahim bu hökümetle barışa bilmirdi . O tayda qalmış ailesinden heç cür xeber tuta bilmirdi . Ölüblermi , qalıblarmı , başlarına ne gelib - heç melumatı yox idi . Yeni hökümet emisini elinden almışdı . Ömürlük sürgün olunmuşdu . Emisinin 5 qızının yükü onun üzerinde idi . Gencliyini heyatını yaşaya bilmeyen İbrahim canından bezmişdi . Özü öz heyatını yaşaya bilmirdi . Yaşı da keçırdı . Başı açılıb yuvasını qura bilmirdi . Bir terefden de irandaki veziyyetin gerginliyini eşidende burdakı heyatlarına şükür edirdi. Çox isteyirdi ki , ailesini ordakı zülümden qaçırıb burya getirsin .amma elinden gelen bir iş yox idi. Bu mümkün deyildi .
Ve günlerin bir günü Mikayıl ile Lale Qarabağdan onlara qonaq gelende İbrahime bir mektub verdi . Mektub Bağdaddan dayısı Beşirden gelmişdi . Cox qısa bir şey yazmışdı SSR - e ailesine qovuşmaq üçün dövlete teslim olması barede müraciet etmişdi . Guya ki, o Azerbaycandan Bağdada qaçan bey ailelerinden biridir . Veteninden ayrı yaşaya bilmediyi üçün geri dönmek isteyir . Ailesi Qarabağda yaşadığını deyib . Mektubda üstü örtülü başa salıb ki , bu barede onun yalanın cıxarmasınlar , onu müdafie etsinler .
Laleden balaca qızın toyu olacaqdı . İbrahimin içeride dostlaşdığı oğlanla evlenirdi . Qarabağdan bütün aile toplanıb gelmişdi . Sanki Mikayılın tek bacısı olan Ulduzu ilk defeydi görürdü . Orda balaca qoyub geldiyi qız nece de böyüyüb gözelleşmişdi . Yetişkin , dolğun bir qız olmuşdu . Yeni hökümetin qanunlarına göre her kes oxumalı idi . Evveller Tağıyevin açdığı qız mektebinde tehsil alan qız, bu defe tibb bacısı kursuna girmiş orda oxuyurdu . Qızın gözelliyi İbrahiminr genc , deliqanlı oğlan olmagını bir daha xatırlatdı . Zemanesinin ve ailesinin problemlerinden sevginin ne olduğunu bilmeyen İbrahimin üreyine odlar düşdü . Qıza bir könülden min könüle aşiq oldu . Özü - öz heyatına baxmağı , unutmuş İbrahim bu qızla evleneceyini qerara aldı ve bu barede Laleye danışdı . Lalenin de üreyinden bele bir fikir kecirdi . Odur ki , bu iş çox lengimeden İbrahimle Ulduz evlendiler . Bu evlilikden 3 oğlu 3 qızı oldu . Sonuncu qızın atası İbrahim yazılsa da esil atası başqası idi ... bu qız ise Bahar idi .
Artıq bir müddet sonra Beşir Azerbaycana keçmişdi . O, Azerbaycanda " qalan mallarını ve servetini " dövlete tehvil vererek yeni hökümeteden vetendaşlıq istemişdi . Bu servet onun eline hardan keçmişdi ? Şura hökümeti yeni qurulan vaxtı , qolcomaq davaları zamanı ölkeni terk etmiş bey ailesinden biri Bağdadda yerleşmiş , orda Beşirle möhkem dost olmuşdu. Bu beyzadeden öz xeyri namine o ki, var istifade eden Beşir el altından beyden özüne lazım olan melumatı toplayaraq , orda gizletdiyi servetin yerini öyrenmişdi . Beşir onu arxayın salmışdı ki , qızılların yerini söylese Azerbaycanda qalan bacısı oğlu İbrahim , beyin qızıllarını gizli yolla keçirib ona teslim ede bilecekdi . Bey ilk tereddüt etmiş , sonra Beşirle razılaşıb qızılların yerini ona söylemişdi . Bütün bunların qarşılığında Beşir ondan senedini istemiş ve o taya keçmesi üçün ona kömek etmesini xahiş etmişdi . Beşirin " sen öl " - ünü kişi sözü bilerek pasportunu ona vererek lazımı yerlere müraciet etmiş , mühacir bey kimi Azerbaycana keçmek üçün yeni hökümete mektub yollamışdır .
Budur , gözledikleri zaman geldi . Artıq Beşir mühacir bey kimi Moskvada idi . Moskvada bir müddet nezaretde qalandan , sonra Azerbaycana getirilecek ve ordaki malları müsadire edilecekdi . Moskvada müveqqeti nezaretde ve sınanması üçün bezi tapşırıqlarla yaşasa da ordakı heyatından memun idi . Orda İran ve İraqdakı kimi qapalı qadınlar yox idi . Her kesin üzü gülür , qadınlar serbestdir , oların qadınları kimi , heç neden utanıb çekinmirler , kişilerle bir meclisde otururlar . Yeyib ,içib , reqs edir , zarafatlaşırdılar . Bu heyat onun istediyi heyat idi . Gözü cadralı qadınlardan yorulmuşdu . Öz arvadlarından da bu qadınlar kimi serbestçilik görmürdü . Bir evin altında iki arvad bir birini qısqanır , Beşir onların arasında qalırdı . Burda ise qısqanclıq yoxdur . Ona da bele ehli- keyf heyat lazım idi , hara getdi hardan geldi , ne iş gördü heç kim ondan haqq hesab etmesin .
Vetilen tapşırıqları layiqince yerine yetiren Beşir dövletin etibar ve etiqadını qazandıqdan sonra Azerbaycana geldi. Hemin beyin malikanesi müsadire olunmuş hemin malikane mekteb binası edilmişdi . İbrahim sifahi olaraq öyrendiyi qızılları tapıb bir hissesini özünün rahatlığını ve hökümet qarşısında güvenini elde etmek üçün dövlete teslim etdi . Belelikle Beşir Azerbaycanda her kese nümune göstereilecek bir şöhrete sahib oldu . Beşir ibrahimi axtarıb tapsada onun ordakı heyat terzi onu qane etmediyinden onunla beraber qalmadı . Beyin onda qalan bir qisim qızılların gizli gizli pula çevirib İsmayılın eliyle Qarabağda yeni salınmış ermeni qesebelerinden biride kolxoz sedri olmuşdu .
Belelikle Beşirin Azerbaycanda yalan - dolanla qurduğu taxt tacında hökmüranlığı başladı . Beli Beşir istediyi heyata qovuşmuşdu . Ermeni qızlarıyla istediyi kefi çeke bilirdi . İstediyi adamı özüne qul edib , istediyi adamı aradan qaldıra bilirdi . Dövletin qoyun quzusu , malı serveti onun elide idi , istediyi qadını , qızı elde etmek üçün dövletin malını onlara peşkeş ede bilirdi . Mahalda da pul hesabına tanınıb seçilmiş kişi kimi ad qazanmışdı . Beşir ermeni tereftarı idi . Bölgede yaşayan Azerbaycanlılara gün verib işıq vermitdi . Bir qesebede ermeni ile Azerbaycanlı arasına seçkilik salan Beşiri defelerle şikayyet eden xalqın şikayyeti cavabsız qalınca , mecburen taleleriyle barışmalı olmuşdular . O bölgede axtarsan bir iki azerbaycanlı tekem- seyrek vezife başında göre bilerdin . Onlar da Beşirin tereftarları . Rayonu ermeniler idare edirdi . Reiet özü öz yurdunda ermeniye köle olmuşdu .
Uzun ayrılıqdan sonra bu qurbet elde dayısına qovuşan İbrahim Beşirden ailesini soruşduqda Beşir olanları öz xeyrine onlara danıimişdi . Guya Esmeri başqa kişiyle qaçdığına göre atası onu axtarıb tapmış , onu kendde zina etdiyine göre daşqalaq edib öldürmüşdüler . Bacısı Asya da anasının yolundaymış , atası ve qardaşı Azer onu evde ve samanlıqda başqa başqa kişiyle zina ederken görmüş , bacısının daşqalaq olmasını gözüyle görüb döze bilmeyeceyini anlayan Azer özünü tutdan asıbmış . Atası ise bu derde dözmeyib üreyi partlayıb ölüb . Guya Asyanı ise daha artıq zina etmekden qorumaq üçün özü öz eliyle bogub öldürerek Bağdada qaçıbmış . Bir Esmerin ve Asyanın üzünden guya bütün aile dağılmış .Ata ve qardaş ölmüş , beşir ailesinden ve uşaqlarından ayrılıb Bağdadda qacaq heyatı yaşayıbmış .
Onsuzda gözünün qabağında qacırılan anasına uşaqlıqdan kin düyan İbrahimin üreyie qadına qarşı daha da nifret toxumu sepildi . Heyatında olan , tanıdığı qadınlar niye bu qeder dönük oldular ki bir onu başa düşmürdü . Anasından sonra yuvalarını dağıdıb atasının ve qardaşının ölümüne sebeb olan Asyaya , 5 uşagını ortalıqda qoyub vezifeye ve ermeniye qacan Cümüşüdün timsalındakı yaxşı qaman bütün qadınlara da üreyinde nifret başlamışdı . Ele bilirdi ki bütün qadınlar hamısı beledir . Yazıq Ulduzu ev dustağı etmişdi . Ne işlemeye qoyurdu ne cöle bayra . Ölkenin savadlı bir nesile ehtiyyacı olduğu bu dönemde Ulduzun elinde gül kimi seneti ola ola erinin qısqanclığı ucbatından heç kime bir fayda vere bilmirdi . İbrahim qaraqabaq biri olmuşdu . Uzun muddet uşaqlarının olmaması da İbrahimi bir terefden qorxuzurdu . Ele bilirdi ki , Uduz ana olmaq üçün bir gün ona xeyanet edecekdi

*********

Asya ipi götürüb tutun altına gelib ipi tutdan asdı . Ağrıyan canı onu qan tere basmışdı . Ayaq üste durmağa halı yox idi. Etrafa baxdi evin yanında gözü bir kötüye deydi . Qarnını tuta tuta kötüyün yanına getdi . Kötüyü sürüyüb tutun altına getirmek istedi , ama gücü catmadı , başqa zaman olsaydı bu kötüyü bir cöp kimi atıb tutardı . Ama bu doğuş onu yarımcan etmişdi . Kötüyün üstüne çöküb , ağrıdan burulan qarnını qucaqladı . Derinden nefes aldı . Başını qaldırıb tutdan asdığı ipe , sonra dönüb daxmalarına baxdı . İki heyat arasında qalmışdı . Bir terefden atasının bir terefden özünün caresizliyi onu üzürdü . Daha yaşaya bilmirdi her şeyini itirmişdi , menliyini , qürurunu , sevdiyini , ailesini , canından can ayırdığı övladını ... Gözüne kölge deydi. Kölge evin arxasına keçdi . Divara söykenmiş yabanı götürüb evin arxasına geldi .
- Kimsen ?
Kölge cavab vermedi , qaranlıqda yoxa cıxdı .
- Eeyyy , kimsen ? Ortaya cıx !
Etrafı dinşedi heç bir şey ne görmedi ne de , bir henirti hiss etmedi .
- Zahyam , yeqin qara basır meni -deye düşündü ve tekrar kötüyün yanına geldi . Kötüyü çetinlikle tutun altına çekib üstüne oturdu . Biraz dincelib kötüyün üstüne çıxdı . İpi boynuna asmaq istedi ama ip yerinde yox idi .
- Bismillah ... - deyib etrafa boylandi . Tekrar yuxarı baxdı . Heqiqeten ip yox idi .
- Booyy , bu ip nece oldu ? Bismillah , bismillah , bismillah , yoxsa meni heqiqeten qara basır ? Yoxsa burda cin var ,hal var ?
Ürpendi , kötüyün üstünde oturub elini yaxasına cekdi . Eli üstündeki sancağa deyende teselli tapdı .
- Yox hal meni aparmaz , cin de gözüme görünmez , üstümde sancaq var , cin , hal sancaqdan qorxar .
Qalxıb peyeye kecdi . Yeni bir ip götürüb tutdan asdı . Kötüyün üstüne çıxıb ipi boğazına keçirtdi . Dua edib kelmeyi şehadetin oxudu . Özünü toparlayıb , ertafına baxdı . Evin arxasından uşaq sesi gelirdi . Qulaqların şekledi , ses gelen yere diqqet kesildi . Beli uşaq ağlayırdı . İpi boynundan çıxarıb ses gelen yere teref qaçdı . Evin arxasında bir kişi , qucağında da çağa vardı . Qaranlıqda kişinin üzü görünmürdü . Onsuzda üzü bağlıydı . Elini uzadıb ona teref getdi . Uşağı ondan alacaqdı . Amma Asya ona yaxınlaşdıqca adam geri - geri çekilirdi .
- Bismillah - deyib ayaq saxladı .
- He vallah bu haldır insan cildinde uşağımı mene gösterir . Özü de geri çekilir ki ,men onun arxasıyca gedim . Meni çay kenarına aparıb ciyerlerimi suya cekib yeyecek . Bismillah , Bismillah - deyerek ayaq saxladı .
- Geri dön Asya ! - deyerek nas ve Ayetilkürsül oxuya oxuya eve girdi . Atasının yanına geldi . Atası yatmamışdı hele de dodaqları esirdi . Gözü dolanıb qızına baxdı . Gözlerinde bayaqki kimi qorxu yox , sevinc vardı . Atasını qucaqlayıb ağladı :
- Bacarmadım , dede , bacarmadım . İnden sonra men nece yaşayacam bunu bilmirem . Bir onu bilirem ki , men yaşaya yaşaya ölmüşem . Senin kimi . Bir ferqimiz var sen nefes alıb verirsen . Men ise ayaqüstü ölüyem - deyib atasını öpdü . Başını atasının dizine qoyub yuxuya getdi ...

Bu defe qapının zengi söhbetimizi yarım qoydu . Evin külfeti yavaş yavaş eve toplanırdı . Külfetin eve toplaşdığını görüb , Bahar da artıq oturmaq istemirdi .
- Ama bu ehvalatı tamamlamadın .
- Olsun canım . Bu bir günün söhbeti deyil hele danışmadığım cox şeyler var. Bu gün seninle burda son günümüz olsa da , görüşmesekde telefonla elaqe saxlayıb seninle danışacam . İndi maşallah ele bir dövurde yaşayırıq ki , internet dövrüdür . Dünyanın o başında üzünü bele tanımadığın adamı tapıb elaqe saxlaya bilirsen . İndi ise men gedim . Evinde çörek kesdim , yedim içdim . Haqqını halal et .
- Halal xoşun olsun . Yene gel . Ne zaman istersen .
- İki gün sonra Hollandiyaya yola çıxıram . Yavaş yavaş hazırlaşmağım lazımdır .
- Bes burda neçe gündür harda qalırdın ki ? Kime qonaq gelmisen ? Yeqin qohumunuz var buralarda ?
- Asyanın ve Beşirin oğlunun evinde ...
- Hee demek Araz yaşayır ?
- Yaşayır .
- Bes o buraya nece gelib çıxıb ki ? İrandan bura ? - Caşdım qaldım .
- Sebret danışacam hamısını . Amma indi getmeliyem ...

Yazar: Feride Acarakçay (real hekayə)
(səs: 0)
Şərhlər: 0
Baxılıb: 3 499
Geriyə
Hörmətli Qonaq, saytda şərhləri oxumaq, şərh yazmaq, xəbər göndərmək üçün QEYDİYYATDAN keçməyiniz lazımdır.

İnformasiya

Qonaq qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
Bölümlü Hekayələr

Müzakirələr

Bürclərlə BİZ

Xəbər lenti

Astrologiya

Qadın testləri