Gecikmiş bahar (7-ci bölüm)

Müəllif: Sweet Candy
Şərhlər: 0
Baxılıb: 3 098
Səs ver:
(səs: 0)
Bahar getdikden sonra onun danışdıqları beynımde dövr edirdi . suallar beynimi sağa dartır , sola dartır , aşağı yuxarı çek çevir edirdi . O yanımda olanda sözünü kesmemek üçün ona vere bilmediyim sullar beynimde dolaşırdı . Göresen Asiya balasına qovuşdumu ? Asyanın doğumuna kömeklik eden o qacaq göresen sonra hara getdi , Asyanın gözüne görünen o qarabasmalar neyidi , doğurdan da cinler onun gözüne görsenmişdi ? Nece ola biler ki , 5 uşaqdan sonra Ulduz İbrahime xeyanet eder ? Qeyri qanuni uşağı ola biler ki ? Bu hekayenin içinde istediyim suallara anında cavab tapmaq isteyirdim , ama bu suallara telesik cavab isteyerdimse Baharı fikirlerinden yayındıra bilerdim . Odur ki, dillenmirdim ki ,her şey axarında getsin . Arada bir telefonuma uzun mesajlar gelir onları kopyalayıb notlarıma alırdım .

TEBRİZ

Qolunun üstünde neyinse terpendiyini hiss etdi . Yuxulu ve yorğun olduğundan gözün açıb baxmadı da , qolunun üstündeki şeyin pişik olduğunu zenn etdi . Qolunu qaldırıb pişiyi qovmaq istedise de qolunun üstündeki ağırlıqdan bunun pişik olmadığını hiss etdi . Başın qaldırıb qolunun üstüne baxdı . Çırağın zeif işığında qucağındakı uşağı gördü . Gözüne inanmadı .
- Bismillah, deyesen yene şeytan meni aldadır - deyib salavat getirdi . Yoo bu ne yuxu idi, ne qarabasma . Ehmalca dönüb atasına baxdı .atasının gözü penceredeydi . Gözlerinde böyük bir heyecan ve qorxu var idi . Yerinden dikelib qalxdı . Pencerenin qabağındaki ketilde oturmuş kölge ona " sus " işaresi verdi . Qorxu ve heyecanla balasın bağrına basıb ayağa qalxdı . Bir gözü balasında bir gözü kölgede ireli getdi . Tanımadığı , ilk defe gördüyü bu 34 - 35 yaşlarında kişi ayağa qalxıb tekrar " sus " işaresi vererek o biri otağa geçdi ve ordan Asyaya gel dedi . Adamın onun evinde bele rahat ve serbest gezmesi Asyanı çaşdırsa da ayaqları onun arxasıyca gedirdi . Bir gözü atasında idi . Bele bir zamanda atasına ne qeder ehtiyyacı var idi . Atasının sesi ona bes ederdi . Ürkek ve qorxaq addımlarla İceri girer girmez :
- Sen kimsen ? - deye soruşdu ,verdiyi sualı adam onun ağzında qoydu . Gülümseyerek pıçıldadı .
- Allahın sene ve oğluna gönderdiyi xilaskar . Hele uşağının qarnın doyuzdur ...- deyib uzun qaba barmağını körpenin yanağına toxundurub gülümseyerek uşağı heyranlıqla seyretdi ve elini cekib , özünü toparladı . Asyaya baxdı , başıyla bayırı gösterib :
- Bebeni yedirt , sonra gelersen çöle , gözleyirem ! Deyib qapıdan cıxdı . Qucağında inildeyen körpesini bağrına basıb adamın dalıyca boylandı . Çırağın işığında aralı qapıdan atasının parıldayan gözlerini gördü . Saybalı nigaran -nigaran evdeki yad kişiye baxırdı . Adam onun yanına kecib, elinden tutdu :
- Narahat olma emi , dostam , düşmen deyilem, mene e 'tibar ede bilersen . İnan mene - deyib qapıdan çıxdı . Asya başındakı örtünü düzeldib atasının yanına geldi . Atasının qolun açıb balasını kişinin qoluna qoydu . Gözünden axan yaşlar, içindeki sesin qarşısını almışdı . Atasına ne deyeceyini bilmirdi . Sevinc ve heyecan dolu göz yaşları Asyanın gözlerinden axdıqca Saybalının dodaqları esirdi . Gözünü dönderib qolunun üstündeki körpeye baxırdı . Uşaq ağlamaga başlamışdı . Asya atasını öpüb başın sığalladı .
- Bax dede ,tanış ol , bu menim oğlum Arazdır ...
Sözünün davamını getire bilmedi . Sesi titredi .
- Menim ve senin qayınının oğlu...
Hıcqırıqlar onu boğdu . Körpesini alıb başının kalayağısını alnına qeder cekib yan otağa kecdi. Körpesini sanki kelayağının altında gizledirdi . Yerden salınmış yatağına oturub, üzünü divara tutdu . Südden aşıb daşan döşünü çıxarıb balasına verdi . Pencereden evin arxasında gezişen kölge görsenirdi . Arada pencereye yaxınlaşıb içeri boylanıb tekrar geri cekilirdi .
Balasın emdirib ,beleyini açıb rahatladı . Sandıgını açıb ordakı parcalardan kesdi . Güyümde qalmış ilıq sudan getirib balasını yuyub, temizledi . Bütün bunları aralı qapıdan Saybalı gözleriyle izleyirdi .Asya yatağında ağır ağır hereket eden bu zeif , celimsiz uşağı sevib qoxladı . Bextsiz taleyine doyunca ağladı . Uşağı beleyib ,yanına uzandı . Bir gözü penceredeydi .körpesinin mesum üzüne diqqetle baxdi . Qaranlıqda üzü aydın görünmeyen balasının üzünün her cizgisini yadında saxlamaq isteyirdi sanki . Körpesiyle böyük adamlar kimi danışırdı . Uşaq her qımıldanıb ses cıxardıqca döşünü ona verirdi . Bayırdakı kölge arada pencereye yaxınlaşır amma balasına doya bilmeyen ananı ondan ayırmağa qıymırdı .
Danışmalıydılar , gecenin bu cağında gören olsa da , sef de olsa ,düz de olsa danışmalıydı . Bu uşaq burda qalmamalıdır . Qulam hele de heyetde var - gel edir , arada pencereye yaxınlaşırdı . Özünü toparlayıb Asyanı cağırmaq istese de , tekrar ağacların altına çekilirdi .
Çox gec idi , getmeliydi .Mehellelerdeki xoruzlar ağız - ağıza vermişdiler . Danışmağa zamanı qalmamışdı . Şeher mescidinde müezzinin helim , ruhu oxşayan sesi havanın qaranlığına etrafa yayılmışdı . Evlerde tekem - seyrek zeif işıqlar közermeye başlamışdı . Camaat namaza hazırlaşırdı . Qonşuların gözüne deymemek üçün ağaclıga cekilib ordan etrafa nezer saldı . Uzaqda gündoğarda göyün üzü qızarmağa başlamışdı . Dan yeri sökülürdü Birazdan seher açılacaqdı .
Pencerenın taxtası taqqıldadı . Asya ürkek addımlarla pencereye yaxınlaşdı .
- İşin qurtardısa uşağı ver gedim !
- Niye ? Sen kimsen ? Men uşağımı sene niye vermeliyem ki ?
- Vermelisen ! Vermesen uşağını yene o qaraçıya verecekler . Eyer bu körpeni özün öz elinle o qaraçıya vermese balanı da seni de öldürecekler . Yaxşısı budur ver mene . Menden zerer gelmez .
- Qoy öldürsünler . Onsuz da men onsuz yaşaya bilmerem .
- Bilirem .
- Onda çıx get , men balamı tanımadığım adama etibar eliye bilmerem .
- Dayını ki , tanıyırdın . Görürsen ne etibarlı çıxdı ...
- Sen kimsen axı ? - Asyanın üreyi esdi .
- Senin xilaskarın dedim axı .
- Menim xilaskarım Allahdır .
- Sebebi salan da Allahdır . Allah sesini eşidib , üzüne baxıb hemin vaxt meni sene yetirib . Eger hemin gün men orda olmasaydım, sen o taxıllıqda indi can vermişdin . Men orda olmasaydım o qaraçının izine düşüb bu balanı sene kim getirecekdi ? İki gündür ac qalan balan bu gunde , sabah da ac qalacaqdı . Acından ölecekdi .
Qulamın dediklerini eşidib Asyanı xecalet teri bürüdü . Demek doğumda ona kömek eden cinler deyilmiş , ele bu kişiymiş . Yaxşı bes tanımadığı bu adam onun sirrini hardan bilir ki ? Ona güvensinmi , güvenmedinmi ? İçi içini yeyirdi . Bu yad adama yene teslim olmaq istemirdi .
- Menden ne isteyirsen axı ?
- Ver uşağı gedim , sabah açılır ! Gec olmasın yoxsa bextine küsersen .
- Vere bilmerem - deyib pencereni örtmek istedi - çıx get !
- Sonra peşiman olma haa . O uşaq burda qalsa ya yene götürüb başqasına verecekler ya da seni daşqalaq edecekler .
- Olsun . Onsuz menim yaşamamın heç bir menası yoxdur . Onsuz qalmaqdansa ölerem .
- Gel terslik eleme ! Adını da bilmirem ... Niye yaşamağı düşünmürsen , ölmeyi düşünürsen . Men de ölüme mehkum olmuşam . Menim de ölüm hökmümü oxuyublar . Ama ölüm son deyil . Men ölüme teslim olmuram . Sen de olma . Heyatnan savaşıram . Sen de savaş . Yaşamağa çalışıram . Sen de menim kimi ol. Ölmek acizlerin işidir .
- Axı men neyleye bilererm ki ? Menim başqa şansım var ki ? Menim elimden ne gelir ki ? Ölümü men seçmemişem . Secdiribler ...
- Allahın yaratdığı heç bir bende özüne pis şeyler - ölüm arzulamaz . Hamının üreyi arzularla doludur . Her kes yaşamaq , yaratmaq oğul uşaq yiyesi olmaq isteyir .
Baharın elleri pencereden asılı qalmışdı . Tanımadığı , hetta adını bele bilmediyi bu adamın sözleri ona derman kimi gelirdi . Oturub saatlarla onu dinleseydi yene yorulmazdı . Ama sabah açılırdı . Çeperden , qonum qonuşudan gören olsaydı .onsuzda pis veziyyet qalmış Asyayla Qulam üçün acınacaqlı ve cetin bir hal yaranacaqdı . Özünü toparlayıb pencereni çekmek isterken Qulam el atıp pencereni tutdu .
- Getir uşağı ! O uşağı o qaraçıdan menim qaçırıb getirdiyimi heç kim bilmir . Bunu senin üçün etdim , balana qovuşmağın üçün etdim . Senin o taxıllıqda ne cekdiyini men gördüm . Bütün sirrini bilirem ...
Qulam derinden nefes aldı . Eseble dodağın çeyneyib , yumuruğunu düydü.
- O oğraş dayını da... üreyimin başı ağrıdı senin o veziyyetinde .
Asya başını aşağı saldı :
- Sen yaşayacaqsan . Sen başını aşağı salıb utanmayacaqsan . Sen başını dik tutub günahsız olduğunu sübut edeceksen .
- Bacarmıyacam
- Bacaracaqsan !
- Axı men ölecem ...
- Qaçacaqsan , ölümden qaçaçaqsan , yaşıyacaqsan , buralardan qaçaraq yaşayacaqsan ... oğlun üçün yaşayacaqsan . Eşidirsen .meni ? Men sene kömek edecem qaçmağına . Ona geder biraz özüne gel .yaraların sağalasan . Getir uşağı , mene güven ! Men sene xayın niyyetde olsaydım heç o körpeni sene getirmezdim . Şeherin cıxışındakı deyirmanın yanındakı axurda olacam istersen gelib orda emdirersen . Gece men getirecem yene bura .
- Axurda ? Senin evin yoxdurmu ? Haralısan ? Buralarda ne işin var ? Harda qalırsan .
- Uzun söhbetdi danışmağa zamanımız yoxdur . Sen dediyimi ele . Şeher oyanmadan gizlenmeyim lazımdır . Men burda qaçağam . Gedecem buralardan . Gedecekdim , taxıllıqda sen el ayağımı bağladın .
Asya ixtiyarsız uşağı yatağından götürüb pencereden adama uzatdi . Qulam qolların açıb uşağı almaq isteyende Asya balasını bağrına basdı .duz kimi yalayıb için - için ağladı :
- Qara baxtın gözü kor olsun ! Etimden qanımdan olan balamı da qorxa qorxa sevirem - deye ah cekdi .
Qulam bu gedişle ananı baladan ayıra bilmeyeceyini görüb , el - ayaq eledi . Bu sehneden gözleri yaşarmışdı . İçinden balası qarışıq Asyanı bağrına basıb teselli etmek keçirdi . Amma arada maneler vardı , ilk zina , sonra aradaki pencere...
Başından açılıb çiynine düşmüş kalayağısını Asyanın qumral saçlarına qaldırdı . Başını balasının sinesine basıb titreyen qızın başını qaldırıb gözlerine baxdı . İki yaşarmış gözler baxışdı , bir saniye içerisinde danışdı, derdleşdi . Sanki bir birini illerdir tanıyırdılar . Bir birlerine teselli edib gülümsediler . Uşağıını ona uzatdı .
- Balamı sene , seni de Allaha emanet edirem . Gedin , Allah amanında !
Bir göz qırpımında Qulam boynundakı qara örtünü üzüne cekib , uşağı bağrına basaraq çininden asdığı ebasının altında gizletdi . Bir göz qırpımında hasarın üstünden atlanıb evlerin arasında yoxa cıxdı .

ŞİMALİ AZERBAYCAN

Qarabağda her kes toplanmışdı . Mikayılgilin evinde toy ehval ruhiyyesi vardı . Gece Ulduzun xınası olacaqdı . Sübh namazından sonra toy karvanı Agstafaya - bey evine yola düşecekdi . El adetine göre bey xınada iştirak etmezdi . Odurki, İbrahim dostlarıyla Ağstafada qalmışdı , emisi qızları ise xınaya getmişdi . O vaxt Azerbaycanda maşını dövlet adamları sürerdi . Şura hökümeti qurulmadan evvel maşın ancaq Bakı milyoncularında idi . Represiya zamanı bezi milyoncuların malları ile maşınları da müsadire olundu . Ve dövlete kecdi . Ulduzun qardaşı İsmayıl qonşu rayonun raykomu vezifesinde işleyirdi .dövletin ona ayırdığı " Horç 853A" maşınıyla Qarabağa ilk geldiyinde uşaqlar ve qadınlar maşını daşa basmışdılar . Qarabağdakı molla ve ruhaniler İsmayılın mindiyi şeyi "şeytan arabası " , özünü ise kafir adlandırmışdılar . Atasının ve Cümüşüdün represiya qurbanı olmasının sebebini İsmayılın kafir olaraq ruslara işlemesinde görürdüler . İsmayıl ve İsmayılla beraber yeni hökümet eyaletlere mekteb getirmişdi . Uşaqlar ruhanilerin ders verdiyi medreselerden alınıb , mekteblere gönderilmişdi . Hele bu azmış kimi eyaletin cavanları kafirlerin içine - Qoriye , Tiflise , Moskvaya , Petrbuqa oxumağa gedir . Oxumaqları bir yana , oxuyub geri qayıdan cavanlar da İsmayılın yolun gedirdiler . Artıq qızlar oxumaq adıyla mekteblere celb edilmiş , yaşlı qadınlar ise kolxozda işleyib pul qazanırdılar . Daha heç bir qadının qızın heç bir kişinin puluna ehtiyyacı yox idi . Qadınlar özleri öz pullarını qazanır , kişi eline baxmırdılar . Oxumağa geden qızların başları açılmışdı . Evde atalar qardaşlar qızları ne qeder sıxsalar da evden başı örtülü çıxan qızlar mektebin heyetinden içeri girende yaylıqların açıb çantalarına basardılar . Bu ruhanilerin gözünde resmen qadın tecavüzü idi , zina idi . Qesebe ve kendlerde mescidler ve medreseler camaatın elinden alınmış ictimai binalara kecrilmişdi . Kend meydanlarında ve mescidlerde bütün bunlara qarşı etiraz eden kütleni tutub qazamata yollayırdılar . Aradan bir neçe il kecdikden, o cümleden represiya dövründen sonra camaat artıq yeni hökümetin qanunlarına boyun eymeye başlamışdılar . Köhne nesil bu qanunlarla barışmasalar da , yeni nesil bu heyatdan razı idiler . ..
İndi camaatın qebul etmediyi İsmayıl ve onun " şeytan arabasında " bacısı Ulduz İbrahime gelin köcürdü . Arxasıyca da Nazlı ananın qızına tutduğu çehizler , xonçalar arabalara yüklenmiş , qız gelinler arabalarda , cavanlar ise Qarabağ atlarında maşını ve cehiz arabaların müşayyet edirdiler . Kendleri ve şeherleri kecdikce düzengahlığa çıxan kimi arabalar eylenir , camaat deye güle yere tökülüşer , zurnacılar , davulçular cengi çalar , cavanlar at yarışdırardılar . Qız gelinlerin şen qeh qehesi ve zurnanın sesi mahala yayılardı . Cavanlar yarışlardan qayıdandan sonra qızlar sehenglerdeki sulardan oğlanların ellerine toker , onlara su vererdi . Gizli aşiqlerin üstüne gün doğmuşdu sanki , bu toy karvanında gözler danışır , ürekler sevişirdi . Davulçuların çaldıqları yallıda qız oğlan bir birine qarışmışdı . Her kes öz sevdiyiyle el ele tutub yallı gedir gözler süzülerdi ...
Bunlar burda gelin getirmekde İbrahim orda yol gözlemekde . Dayısı Beşir de İbrahimin yanında idi . Beşirle beraber Beşirin dostları da toya gelmişdi . Kolxozun fermasından bacısı oğlunun toyu üçün saz cöngelerden birini ve 5- 6 erkeyi qabağına qatıb hediyye ona getirmişdi . Ele gelen kimi qoyunlardan birini de götürüb dağa çıxdılar , kesib kababa vurdu . Onunla gelen ermeni qızlarının süzdüyü çaxırdan içib şellenirdiler . İbrahim dayısının bele hereketlerinden özünü kenar tutsa da bir iki stekan şerabdan sonra artıq özünü ermeni qızlarının ağuşunda gördü . Ömründe qadın sefası görmeyen İbrahim indi ele bil sona gölüne düşmüşü . Sağında solunda qehqehe çeken , yarıçılpaq qadınlar mollaların cennetdeki meleklerini xatırladırdı .
Ondan utanıb çekindiyini gören dayısı elini bacısı oğlunun cüynine vurub ,
- Oğul dayısına oxşayar keyf ele bacıoğlu . Bax dayına nümune götür . Arvad dediyin nedir . Başıbağlı köle . Bunların elediyini arvad eder sene ? Arvadın vezifesi ev, aile uşaq , bunların vezifesi keyf - işret . Evlenmeden qabaq bax bunların dadına , onda göresen arvadla bunların ferqini . Arvad bayat çörek , bunlar yağlı eppek . Hele birazda quyruqlu , etdi budlu ola balıq kimi - deyib qehqehe cekerek yanındaki qadının yancaqların şapıldatdı ...
Toy karvanı axşamüstü menzil başına çatanda hamı içeride serxoş olub yatmışdı . Hay küynen içeri giren cavanlar içeride exlaqsız bir menzere ile qarşılaşmışdılar . İçi İbrahim qarışıq qadın kişi içki süfresinin arxasında leş kimi qoxuyurdular . Mikayıl esebleşse de İsmayilin sakit soyuq hereketiyle özünü dost tanışın içinde temkinli edirdi . Ses küy salmaq lazım deyildi . Sabah danışmaq lazım idi . İndi yeri deyil . En azı bacısının xetrine sakit olmalıydi . Bayra cıxıb zurnacılara gözel bir hava çalmağı tapşırdı . Qızlar gelinn qarşısında oynamaga başladılar . Qadınlar içeride olanlardan xeberileri yox idi . Hele maşında oturub beyini gözleyen Ulduzun içini qurd yeyirdi . Göresen , İbrahim niye onu qarşılamamışdı ? Mikayıl oyun havasıyla qadınların başını oynamağa qatdıqdan sonra İsmayılnan ve yaxınlarıyla içeri girib yatanları oyandırdılar . Qayınlarının onu bu veziyyetde gören İbrahım xecaletinden yerden yere girdi . Bele bir veziyyetde onların bele sakit dayanması xeyre elamet olmadığını da yaxşı başa düşürdü . Mikayıl İbrahime yaxınlaşıb Hülqumundan tutdu .
- Götür bu itini de ...

- Saatdan xeberin yoxdur deyesen . Seher acılacaq hardasa - qızımın sesi elimi saxlamağa mecbur etdi . Elimi saxlayıb , yazdıqlarımı yaddaşa vurub kampüteri söndürüb ayağa qalxdım . Sabah davam edecekdim ...

Yazar: Feride Acarakçay (real hekayə)
(səs: 0)
Şərhlər: 0
Baxılıb: 3 098
Geriyə
Hörmətli Qonaq, saytda şərhləri oxumaq, şərh yazmaq, xəbər göndərmək üçün QEYDİYYATDAN keçməyiniz lazımdır.

İnformasiya

Qonaq qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
Bölümlü Hekayələr

Müzakirələr

Bürclərlə BİZ

Xəbər lenti

Astrologiya

Qadın testləri