Gecikmiş bahar (8-ci bölüm)

Müəllif: Sweet Candy
Şərhlər: 0
Baxılıb: 3 971
Səs ver:
(səs: 0)
İşlerimi sahmana salıb bilgisayarı açıb qarşısında oturdum . Lap başdan oxumağa başladım . Deyesen kiçik sandığım bu heyat hekayesi normanı aşıb poveste doğru gedirdi . Yoo bu gedişle qalın bir roman olacaqdı . Neyse ...
Hee harda qalmışdım ?

- Götür bu itini de , Haxçiklerini de redd ele burdan gözüm görmesin !- deye Mikayıl İbrahimin üstüne bozardı . Qayınının sayılıb seçilen dayısına ve onun qonaqlarına onların qulaqları eşide eşide bele söz demesi İdrahime çox pis tesir eledi . Özünü dayısının yanında eskilmiş , alçalmış kimi gördü . Mikayılla qayın yezne olmadan qabaq da qohum idi , emisi qızının eri idi . O kim olurdu ki , ona bele bir söz deyirdi ?
- Ne danışırsan əə sen ? - ibrahim Mikayılnan burun buruna geldi .
- Bilmirsen ne danışıram ? Deyirem götür bu itini de q... lerinde redd ele burdan .
- Sen bilirsen bu sözü küme deyirsen ? - deyib Mikayılın hülqumundan yapışdı . İçeride alem bir birine deydi . Dayı bacı oğlu bir oldu Mikayıl tek . İçeride yumuruq savaşı çıxmışdı . İçeride baş verenlerden çöldekilerin xeberi yox idi . Çöldeki davul zurnanın sesine qız gelin oynamağında idiler. Gelin hele de maşında beyini gözleyirdi . Tesadüfen qapıdan içerideki ab - havanı gören İsmayıl özünü içeri atıb onları sakitleşdirdi .
- Nolub əə , yeke kişisiz , alemi qatmısız bir birine . Heç utanıb ölmürsüz ? Ele çöldeki camaatdan ayıbdır . Şeherler , kendler basa -basa Qarabağdan vurub guya toya gelibler . Hanı ə toy ? Bele qonaq qarşılayırsız ? Gelinin qalıb maşında kim qabağına cıxacaq onun , evine kim getirecek .
İbrahim de Mikayil da esebden qıp qırmızı qızarmışdı . Beşir üstün başın düzeldib onunla gelmiş qonaqlara :
- Hazırlaşın gedirik !
- Eşiii... Sen de otur oturduğun yerde . Bunlar cavandı saa nolub ? Seni böyük bilirik , nesilin ağsaqqalı bilirik , sen de bele edirsen ? - İsmayıl onun qabağına kecdi - Camaat adama ne deyer , ayıbdır . Ne söz - söhbetiniz var sora eliyersiniz dee , bir dene bu gün sebr edin . Gedib Qarabağda demesinler ki, İsmayılın bayısının toyunda , Beşirin bayıssı oğlunun toyunda qan düşdü .
- Biz gedirik ! - Mikayıl ayağa qalxdı- Gel İsmayıl bizim eyyasa , alçağa verilesi bacımız yoxdur .
- Ə, otur yerine , pahhh, ağsaqqal çıxıb burda . Veresi bayıssı yoxuymuş . Elin obanın içinde ordan bura qız köcürtmuşuk , çölde millet calıb oynayır , bu yatıb indi ayılıb ki, verilesi bajım yoxdu . Harda yatmışdın ə , bu vaxta qeder ? Tanımırdın ? Senin arvadının emisi oğludu , menim yox aa... bir bu qalıb , özün avamsan , bizi de sey yerine qoyma , menim de ,bu kişinin de Azerbaycannan bir adı var , indi deyecekler İsmayılın bayıssın qaytardılar , Beşirin de g..tü catmadı böyüklük eliye ?
İsmayılın sözleri odun üstüne su çilemişdi . Mikayıl qanlı qanlı Beşire ve İbrahime baxıb , bayra çıxdı . Qız qadının arasından Laleni tapıb tapşırıq verdi .
- Qızları da cağır , keçin içerini yığışdırın , ele ele bacılarından başqa heç kim içerini ele görmesin .
Özünü evin arxasındakı arxa vurub yuyundu ...

ARAZIN O TAYI

Ele bil Asya yeniden doğulmuşdu . Eli ayağı yere deymirdi . Heyetdeki küreni qalayıb üstüne su qoydu . Xemir yoğurub yuxa , yağlı feseli bişirdi .Kürede bayaqdan qızdırdığı suyu hazırlayıb İçeri keçdi . Atasını soyundurub leyene oturtdu . "Bismillah " deyib suyu başından tökdü . Atasını çimizdirib temiz paltarlarından geyindirdi . Bişirib suladığı lavaşdan isti fetirden mis siniye qoyub bostanlarında ekdiyi şamamanı kesib doğradı . Yanına pendir qoyub atasının yanına geldi . Atasının üzüne baxdı . Onun gözlerinde çaşqınlıq qarışıq sevinc vardı . Yeqin geceki adam onun maraqlandırırdı . Diliyle demediyini gözüyle soruşurdu. Yuxanın arasına pendir ve nehre yağı qoyub dürümledi . Atasına yedirtdi .
- Bilirem , dede , geceki adamı deyirsen , he ? - Atanın gözlerinin ifdesi deyişdi - O menim xilaskarımdır , dede - deyib söze başladı . Doğuş vaxtı o adamın ona kömek etdiyini ve bu gece onunla danışdıqlarını atasına danışdı .
- Ne deyirsen dede , men balamı da götürüb burdan qaçsam, ölümden qurtularıq helemi ? - birden üzünün ifadesi deyişdi - bes sen ? Seni neyleyim ay dede ? Seni hara qoyub gedim ? Senin derdin meni oldürüb ee dede ,öldürüb ...
Atasının baxışları deyişmişdi . Sanki , menden nigaran qalma , "al balanı da çıx get " deyirdi . Sinini kenara qoyub atasının boynuna sarıldı .
- Sene qurban olum , ay dede . Men seni qoyub gede bilmerem . Olursa balamı burda saxlayacam olmazsa ele burda da ölerem ama seni atmaram .
Saybalının baxışlarından qezeb yağırdı . Üzünü yana çekib Asyanın onu öpmesine izin vermirdi . Bele veziyyetde ağzı daha da eyilir , gözleri heqdesinden az qala cıxırdı . Saybalı da qızını getmesini , qacıb bu qara zindandan qurtarmasını isteyirdi . Danışa bilmediyi sözleri gözleriyle hiss etdirirdi . Asiya onu gözel başa dülürdü . Atasının elinden tutub senin istediyini edecem ata amma mene biraz zaman ver ...

ARAZIN BU TAYI

Seher tezden dan yeri sökülennen toya gelenler ayaqdaydı . Kişiler heyet bacaya el atır toyxananın yerin rahatlayırdılar , axşamnan heyvanlar kesilmiş , içalat - çiyerleri bişirilmişdi . Yoldan gelen qonaqlara davullu - zurnalı ciyer axşamı meclisi qurulmuşdu. Axşamnan tökülüb qalmış qab qaşığı qızlar külnen sürtüb ocaqlarda asılmış isti suyla yuyub parıldadırdılar . Yemek yerinde orta yaşlıların başları yemek bişirmeye qarışmışdı . Bir terefde mis qazanlarda et qaynayır , bir terefde aş qarası hazırlanır . Zeferenlı plovun qoxusu etrafı bürümüşdü . Toy başlayana qeder yemekler hazır olmalı idi . Daha yaşlı qadınların vezifesi ise iş gören qadınların uşaqlarını gözleyib onlara baxmaq idi . Bir sözle her kesin işi bölüşdürülmüşdü . Dünenden bu güne hele Ulduz İbrahimin üzünü görmemişdi . İbrahimi qızlardan soruşsa da qızlar ona " İbrahim qardaşlarından ar edib içeri gelmir " deye onu sakitleşdirirdiler . Ama eslinde ise İbrahim mehellenin yamacındakı dike cekilib xecaletinden özü özünü danlayırdı . Nece olmuşdu ki, şeytan onu yoldan cıxarmışdı . Nece olmuşdu ki , sevdiyi gülü qoxlamamış ona xeyanet etmişdi . Hem de bele bir günde . Özü özüne nifrin tökürdü . Dünen ermeni qızlarıyla cekdiyi eyş - işretden hele başının dumanı cekilmemişdi . Vicdanı üreyini sızlatsa da beyni dünen yaşadıqlarını gözünün qarşısına çekir , şeytan dodaqlarını qaçırırdı . İlk defe kişiliyini Ulduzunda yox ,ermeni qızlarında sınamışdı . İndi aile olmaq üçün onun qapısını döyen Ulduzunun üzüne nece baxacaqdı .
- Ayə , ay İbiş neynirsen burda ? - Beşirin sesi onu fikirlerinden ayırdı .
- Heşne dayı , başım çatlayır .
- Kopoğlunun ermeni çaxırınandı . Eşii keçib geder . Gel gedek , bir tike çörek yeyek . Axşamnan xaş üstünde qaynayir . İnan allaha and olsun , pile kimi olub . Yüz yüz vurarıq xaşnan ceyran südünün lezzeti başqadı .
- Yox dayı , taa qelet eliyerem .
Beşir elin eline vurub gurultulu sesle qeh qehe çekdi .
- Deyir , yememisen qaz etin , bilmeyirsen lezetin - İbrahimin qoluna girib qaldırdı :
- Ayə , di dur dayna , lezetin qaçirma , bir qaşıq keyfimiz var axşamnan içine qayınların iki qaşıq zeher qoydu . Sen de bele elesen taa noldu ? Qalx ! Xaş soyyur .
- Vallah dayı başım çatlayır . Gede bilmerem. Hem de ...
- Ə , sen öl yüz qram başının ağrısın ele kesecek ki , bıçaq pendiri kesen kimi . Di dur , dayna dur ! - qolunnan tutub dartışdırdı .
- Utanıram ...
- Neden əə, mennen ? Ə qırışmal geje haxçixlerin m ...esin eliyende utanmırdın indi utanırsan . Ə biz dayı bajıoğlu yoxeee , dost olmlıyıq . Ə bizim özümüzden başqa kimimiz var . Ə arvad dediyin ele bele şeydi , özünü pervane elesen tez yanarsan , şam elesen eriyersen olan saa olejey . Ona göre keyfine bax . Dünya beş günlükdü .
- Yox ee dayı sennen utanmıram . Ulduzdan utanıram .
- Alaa , menim kişime bax ee, əə vallah sennen kişi olmayıb olmayacaq da ... ə dur, düş qabağıma , dur ə! Yeke kişisen . İndiden arvada ayaq versen o arvad seni saya saLmaz dur ayağa ə... utanım yerine .
Beşir İbrahimi qabağına qatıb mehelleye gelende cavanlar hay küyle onu dövreye alıb alqışladılar . Özünü meşgul kimi gösteren Mikayıl , eslinde hirsinden zincir gemirirdi . Mikayılnan İbrahim arasındaki alovun yeniden alışacağından qorxan İsmayıl qardaşına yaxınlaşıb ona öyüd nesihet ederek sakitleşdirdi .
Toy gece yarısına qeder davam etdi . Aşıqların bey terifinden sonra İbrahimi cavanlar meşellerin müşayyetiyle gelin otağına götürdüler ...

ARAZIN O TAYI

Atasını rahatlayıb bişirdiyi yuxa ,feseliden , qapıda ekdiyi göy - göyertiden , pamidor , soğandan bir bağlama tutub çadrasının altında gizletdi . Atasının üzünden öpdü .
- Çox keçmez, men gelirem indi . Araz acdır - deyib sevincek qapını açdı . Qapıda Banuxatınla rastlaşdı . Çadrasının altında gizletdiklerini böyrüne sıxıb özünü topladı .
- Bıııy, başıma xeyir , az men de gelirdim seki bunlara çay cörek hazırlayım . Bu da atlanıb çıxır . Hara bele ?
- Hec ne dayıcanı , özüm durdum , şükür allaha ,yaxşıyam indi . Sen narahat qalma . Dedemin çayın çöreyin verdim . Ele indice yuxa feseli pişirdim keç iceri cay da samavarda istidi . Üreyim darıxdı . Çoxdandır şehere cıxmıram dedim bir bazarda gezim . Sen Allah gir iceri !
- Yoo ta neye girim , ele bildim genə yatırsan . Onçun geldim . Şükür yox maşallah ayaqlanmısan .
- He şükür . Yaxşıyam .
- Day men neye qalım gedirem .
- Dayıcanı !
- Haycaan ?
- Arazdan ne xeber, necedi ? Sen allah o arvad onu incidib elemir ki ? Bes onu kim emdirir ?
- Sen ondan heç mehetel qalma ,başına dönüm yaxşıdı . Ele birazdan gedecem onlara . Uşağa baxım . Qonuşuda teze doğmüş gelin var onun döşüne salıblar . Nayrahat qalma , qadan alım . Her şey yaxşı olacaq . Qoy biraz keçsin aradan seni de aparacam yanına...
Banuxatun onu nece arxayın salırdısa özü özüne meetel qalmışdı ki , eger onun uşağı hele de o qaracının yanındadırsa bes axşam emizdirdiyi kim idi ? Bes onlara gelen kişi kim idi ? Bekle onlar dogurdan da cinler imiş , hallar imiş , belke onların cildinde gelib Asyanı dile tutub , yuvalarına aparır ? Belke Asyanı yene qarabasır ? Qapıda donub qaldı ne deyeceyini bilmedi . Ağzını qoldurdu ki axşamkı ehvalatı danışsın . Fikirinden daşındı . Nenesinin danışduqları yadına düşdü . Nenesi demişdi ki cinler şer qarışanda göze görünür . İndi o adamın dediyi yere gedecek . Eger orda onu gözleyenler cinlerdilerse demeli görünmeyecekler .
Banuxatın telem telesik qapıdan cıxdı .
- Men qacım qonşu kende gedecem . Uşağa baxmağa . Axşamüstü dönerem yeqin . Sen de cox lengime arada bize de keç uşaqlara bax . Gedeleri qızlara tapşırmişam . Özünde cox dolaşma , yarıcanlısan !
Şeherin cıxışındakı yoldan biraz aralıda kehrizin yanında balaca deyirman görünürdü . Ondan xeylax aralıda ise uçulub dağılmış axır vardı . Bir nece il bunnan qabaq burda kendxudanın ilxısı saxlanılırdı . Kenxuda ölenden sonra oğlanları ilxını heresin bir terefe satıb savırmış , axır ise xaraba qalmışdı . Axırın olduğu erazi kenxudanın dede - baba torpaqları idi . Evveller burda taxıl ekilse de indi yer ekilib şumlanmadığından şoranlaşıb çöle dönmüşdü .
Yoldan cıxıb deyirmana teref kecmek isteyerken biraz uzaqdan bir deste atlının geldiyini görüb ayaq saxladı . Özünü yolun eks terefindeki çemenliye vurdu. Eyilib yerden quşebbeyi , qazayağı , quzuqulağı toplamaya başladı . Atlılar gelib kecdikden sonra dikelib eteyine yığdığı penceri yere töküb bağlamasını qoltuğuna vurdub deyirmana teref götürüldü .
Axıra yaxınlaşdıqca qulağına gelen üşaq sesi üreyini yerinden oynatdı . Özünü iceri atıb künce bucağa baxdı içeride hec kim yox idi . Amma uşaq sesi içerini başına almışdı . Biraz da ireli gedib qapısı qırılıb düşmüş yere boylandı . Ele bu vaxt kimse arxadan boynun burub bıçağı boğazına dıredi .
- Bissimillah , innisenmi, cinnisenmi , allah xetrine, deyme mene ,balama xatir geldim ...
Arxasındakı qehqehe ceken adamın eli boşaldı . Asya tez ireli atılıb yerdeki odun parçasını qarmaladı . Dönüb cin saydığı adamı vurmaq isteyende qolu boşalıb yanına düşdü . Bu adam geceki adam idi . Qaranlıqda üzünü yaxşı seçmesede boy buxunundan o adam olduğunu anladı .
- Neye gülürsen əyə ?
- İnnisemi - cinnisenmi ? Haa haa haa...
- Hee innisenmi , cinnisenmi ?
- Hele de cinlere , şeytanlara inanırsansa vallah saa sözüim yoxdu ...
- Eee ...
Asiya onun sözüne ehemiyyet vermeyib körpasinin yanına qacdı . Qucağına alıb üzünü üzüne sürtdü . Balasının qoxusunu içine cekdi . Samanlığın üstüne oturub üzünü künce cevirdi . Yaxasını açıb:
- Çıx çöle ! Boxcanın arasında ayınoyun var . Qarnını doyuzdur -deye körpesıni emizdirdi . Qulam bayıra çıxdı .

ARAZIN BU TAYI

Bir nece heftedir evlenmesine baxmayaraq . İbrahim hele de gelinine sahib olmamışdı . Vicdanı onu arvadına yaxın buraxmırdı . Evde İbrahim onlarla bir yerde, bir süfre arxasında oturmurdu. Etdiyi xeyanet yadına düşdükce ele bilirdi ki , Ulduz onu söyür , onu qınayırdı . Eslinde Ulduzun heç bir şeyden xeberi yox idi . Bu hadiseni sadece qardaşları bir de Lale bilirdi . Lale İbrahimin bu hereketkerine hirslense de , Mikayılı sakitkeşdirib onların arasın düzeltmeye calışırdı .
- Mika , sen allah fikir verme , şeytan aldadıb . Cox üstüne getme , birde etmez . Sen bele elesen , Ulduz da bir şey başa düşer ,erinden üreyi qırılar . Neye lazımdır axı ?
Hele eşidende ki , bir heftede İbrahimin eli Ulduzun eline toxunmayıb , Lalenin kürküne bire düşdü .
- Vallah bunları bağlayıblar . Molla Sadığı tapım gerek ,bir şirinlik yazdırım .
İki oğlunu da yanına salıb , şeher mescidine geldi . Molla Sadığı tapıb yeni evlilerin derdini ona danışdı . Molladan istediyi duanı alıb,eve gelerek telem telesik hazırlaşıb qaynanası Nazlını da götürüb Ağıstafaya yola düşdü .
Anası ve gelinlerini gören Ulduzun sevincden eli ayağı yere deymirdi . İbrahim işde idi . Onların gelişinden xeberi yox idi . Qadınlar toplaşıb İbrahimin tedbirini görmeye başladılar . İş duanı ona içirdib biraz işve , biraz nazla Ulduzu ona teslim etmek idi . Burda esas iş Ulduzun boynuna düşürdü . Artıq utanıb cekinmeyin yeri yox idi ...
Sabah qalxanda evde toy bayram var idi . Lalenin yazdırdığı duanın tesirini görmüşdüler .

ARAZIN O TAYI .

Artıq bir neçe gün keçmişdi . Asya yavaş yavaş özünü düzeldirdi .Yarası dinmiş , ağrıları keçmişdi. Banuxatun uşağın qaracının evinden yoxa çıxdığını bilse de, bu barede Asyaya bir şey demirdi . Asya da sadece balasının halını soruşub keçirdi . Bir iki defe de dayısı arvadına oğluyla görüşmek istediyini deyende de Banuxatun bir behaneyle verdiyi sözün arxadından qaçırdı . Asyanın üreyi arxayın idi . Balası emin eldeydi . Qulam özü qacaq orda burda gizlense de , onun oğluna da sahib çıxıb , onu gizledirdi . Gündüzler Asiya ona yeyecek aparıb , axşama qeder balasının yanında qalırdı , gece sabah namazına qeder de Qulam uşağı onun evine getirib anasına tehvil verirdi . Demek olar ki , günlerinin coxu bir yerde kecirdi . Qulam eve girende qara perdeler çekilir, qapılar kilidlenirdi . Saybalı artıq , Qulamı bu evin adamı kimi qebul etmişdi . Bunu gözlerinden oxumaq olardı .Qulam ona veziyyetini başa salıb anlatmışdi . Qulam atasıynan bir otaqda söhbetleşerken Asya o biri otaqda balasıyla beraber gün kecirdirdi .Saybalı yatdığında , yanındakı döşekcede dirseklenib uzanan Qulam gözleriyle qapıdakı perdenin arxasından içerini izleyirdi . Asyanın analıq , qadınlıq duyğularına açıq aşkar şahidi olurdu . Hele köhne axırda balasıyla kecirdiyi deqiqelerde bu qadının nece sevimli ve gözel biri oduğunu ilk günden görmüşdü . Bütün derdlerini , bütün olanları balasıyla derdleşen Asyanı artıq Qulam tanımağa başlamışdı . Bu zavallı qıza qarşı üreyinde derin hörmet ve mehebbet oyanmışdı . Bir de fikirleşdikce bu qadına aşiq olur , özünü yaxınlıqdakı kehrize verib başını buz kimi suya soxurdu .
- Allaha - tanrıya bax, Qulam . Özüne gel ! Sen özün ölüme mehkum olmuş bir qacaqsan , bu zavallı bedbextidemi öz közüne atacaqsan ? Ver uşağı özüne , qaç get burdan , heyatını yaşa . Burax ne halları var görsun . Zamanında evlenseydin indi bunun yaşında qızın vardı . Utanmırsan Allah yolunda yaxşılıq etdiyin yazıq birine qarşı bele şeyler fikirleşirsen ? Deyek ki , aldın apardın bu bedbexti , yerin yox , yuvan yox ,harda yaşadacaqsan ? Dağlardamı ? Qaçaqmı? Onsuz da seni axtarırlar . Bir gün tutulsan ? Hemde zina qurbanı olmuş , zorlamadan bic doğmuş bir qadınla bir yerde . Ne olacaq sonra . Deyek ki , sen yene qaçdın ve ya öldün qurtardın bes o ? Bes uşaq ? - deyib özü özünü şilleleyib özüne gelirdi .
Bu gün son günü idi . Uşagını da özüne tehvil verib gedecekdi . Bu barede bu gün onunla danışacaqdı .
Asya içeride balasını yedirib yatırdıqdan sonra hemişeki kimi Qulamın yanına kecdi . Süfra qabağında qalmışdı . Hec neye el vurmamışdı . Qoltugunda ona getirdiyi şamamanı bele kesmemişdi .
- Deyesen qarnın toxdur ?
- Gel , Asya danışmalıyıq . Asya ayağının altındakı taxtalara ilişmemek üçün eteyini eline yığıb Qulamın yanına geldi . Süfrenin o biri başında oturub badamı ceyran gözlerini Qulama zilledi . İlahi bele gözel gözler olarmı ? Göz göze baxdıqca , baxışlar toxunduqca Qulamın ureyi esir , reng verib reng alırdı . Gözel qızın esil gözelliyini sanki indi görürdü . Üreyi yerinden cövr edirdi . " Ahhh , keşke bu gözlerin içine baxa bilseydim , kaş bu gözleri seve bilseydim , birce defe , tek bir defe öpseydim ..."
- He , Qulam qardaş, nolub ?
- Men burda bu qeder qala bilmerem
Getmeliyem .
Qaşlar catıldı gözler süzüldü . Gözler süzüldükce üreyinin başına od düşdü . Dilinin demediyini gözler dedi : " bes men ? "
- Buna mecburam . Menim veziyyetimi az çox bilirsen . Bir gün meni tutacaqlar . Tutulmağımdan qorxmuram .
- O zaman neden qorxursan ki ?
- Bilmirem ...eslinde bilirem ...
- He ? ...
" Senden qorxuram ,sene tutulmaqdan qorxuram , sene vurulmaqdan qorxuram , sene aşiq olmaqdan , sene ümüd vermekden qorxuram " demek istedi .
- Bilirem , menden qorxursan - Qulam başını qaldırıb Asyanın gözlerinin içine baxdı , onun gözlerinde nese axtardı , ne axtardığını özü de bilmedi , baxışları alovlanıb yanan ateşe benzeyirdi . Aralıdan Qulamın baxışlarını qarsırdı . Ordan da süzülüb üreyine dolurdu .
- He senden qorxuram .
- Bes Araz , onu neyleyeceyik ?
- Ele onu fikirleşirem ...
- Hmm ...
Qulamın üzü çöle teref idi . Qefil yerinden qalxıb elini qoftasının altına salıb qapının arxasına kecdi . Barmaqlarını dodağının üstüne qoyub , Asyaya yere yatmağı işare etdi . Asya Qulamin aniden qalxmasını tehlükeli bir veziyyet olduğunu görüb yere yatdı , dönüb qapıdan bayıra baxanda Banuxatının deyirmana teref geldiyini gördü . Hemişe deyirmana ve ya işlemeye gedende uşaqlarından birini yanına alan Banuxatun bu defe tek gelirdi . Sürünüb Qulamın yanına geldi . Ayağa qalxıb Qulamın arxasına sıxıldı . Qulamı özüne siper etmişdi . Çox heyecanlı idi . Belke de , Banuxatun onun burda olduğunu bilirdi . Çoxbilmiş arvad idi . Yeqin her gün sabahdan Asyanın evden cıxıb , axşam eve gelmeyinden şübhelenib onun izine düşüb . Qulamın qolundan yapışıb :
- Menim burda olduğumu bilir yeqin . Çox qorxuram .
- Sakit ol . Deyirmana girecek . Sadece hemişeki vaxt gelmeyib . Bu defe tez gelib . Dinmezce get uşağı götur keç ordakı taxtaların arxasına ele ele uşağın sesi çıxmasın . Birazdan bura gelecekler .
- Gelecekler ? Axı o tekdi .
Qulam onun üzüne baxıb çiynini qucaqladı .
- Sen ne deyirem onu ele . İndi özün göreceksen .
Asya onun dediyi kimi edib uşağı götürüb daldalığa çekildi . Balası şirin şirin yatırdı . Qucagında qalsaydı oyana bilerdi . Burdan da cıxıb qacmağa yer yox idi . Qaçsa bele daldalanmağa yer yoxuydu, her teref cöllüküydü . Bir deyirman var idi . Balasını samanlığa qoyub nazik örtüsünü üzüne çekdi. Quru samanı üstüne cekib qırılıb haşıyesi çıxmış balaca pencereden bayıra baxdı .Banuxatun görsenmirdi . " Yeqin deyirmana gelibmiş heç mennen xeberi yox imiş, bayaqdan men de ürek göbeyimi yeyirem burda " - deye özünü teselli edib gizlendiyi yerden çıxdı . Etrafa baxıb gözleriyle Qulamı axtardı . Qulam yox idi .
- Qulam qardaş ! - yavaşca seslendi . Qolundan gücli bir el dartıb arxadan onu kimse qucaqlayıb ağzını yumdu . Qulağına "sus " deyerek geri sürüdü . Asya onu dartan adamı göre bilmirdi , çabalayıb elinden çıxmağa çalışdıqça güçlü qollar onu özüne daha çox sıxırdı . Burda onu qucaqlayan kişiyle kor korane süpürleşerken gözü yan terefde üzü deyirmana teref durmuş bir kişi gördü . Eli- ayağı boşaldı . Artıq ses salmamaq üçün sakitleşib , geri döndü . Onu tutan Qulam idi . İkisi de aşağı eyilib , vaxtı ile atların bağlandığı yere keçdiler aşayı çömelib daldalandılar . Bura qaranlıq ve üfunetli bir yer idi üfunetden Asyanın üreyi ağzına gelırdı . İçerideki yad kişi görünmese de oğlunu yatırdığı samanlıq görünürdü
- Araz orda qaldı - deye pıçıldadı
- Sene dedim axı , uşağı götür o terefde daldalan ,
Çöl qapıdan içeri düşen kölge onların sesini kesdi . Samanlıqda çadralı qadın peyda oldu . Onun arxasınca kişi . Kişinin üzü götünürdü .
- Aa , bu meşedi Said dayıdı ki ?!
- Suss . ..
Asya sesin udub ireli boylandı . Qadın Banuxatuna oxşayırdı . Amma üzünü görmeden qerar vermek istemirdi . Bele şeyi heç ağlına getirmezdi ki , Banuxatunla bacısının eri ...

... Baharın yazdığı mektublar dayanmadan elektro poçt adresime gelirdi. Ama daha ne oxumağa , ne de incelemeye halım qalmışdı . Gözlerim cox yorulmuşdu . Oxuduqca bir birinin arxasınca gelen heyecanlı sehneler gözlerimin qarşısında canlandıqca , men özüm özümü bu hekayenin qehremanı sanırdım . Yoox , bir kitabı bir güne oxumaq olmadığını bilirdim . Bir heyatı birgüne nece oxuyacaqdım ki ? Kampüteri söndürüb ayağa qalxdım ...

Yazar: Feride Acarakçay (real hekayə)
(səs: 0)
Şərhlər: 0
Baxılıb: 3 971
Geriyə
Hörmətli Qonaq, saytda şərhləri oxumaq, şərh yazmaq, xəbər göndərmək üçün QEYDİYYATDAN keçməyiniz lazımdır.

İnformasiya

Qonaq qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
Bölümlü Hekayələr

Müzakirələr

Bürclərlə BİZ

Xəbər lenti

Astrologiya

Qadın testləri