Gecikmiş bahar (11-ci bölüm)

Müəllif: Sweet Candy
Şərhlər: 0
Baxılıb: 3 174
Səs ver:
(səs: 0)
Suyumu içib , bir stekan da su doldurub , balkona cıxdım . Dağların qoynunda yerleşen kendimizin temiz havasını ciyerlerime cekib , derinden nefes aldım . Dağların arasından yay qış başı dümmağ görsenen Ovit dağlarına teref boylandım . Menim texminim, bizden baxanda Kars texminen o tereflerde idi . Bu bölümleri yazdığım zaman artıq yoldaşımın memleketine gelmişdik . Dağların qoynunda yerleşen bu kiçik aul demek olar ki , cenneti xatırladırdı . Bir terefi mavi Qaradeniz , bir terefi yüksek dağlar, dağlardan süzüb derelere tökülen şelalerler , burda insanın ruhunu dinceldirdi . Qeribe tebieti vardır buranın . Sabah erken acar , axşam tez qaralardı . Sabah bire , ikiye qeder güneş insanın üzüne gülümser , günortadan sonra buludlar qaşqabağın sallayardır , sanki kimse xoşbext tebietin xetrine deyib , keyfini qacırmışdı . Meşelerin derinliklerinden gelen Ayı , çölqabanı sesleri meşeye girenleri vahimeye salırdı . Çaqqallar göz göresi rahat rahat caylıqların arasında gezişirler . Sanki bura onların meskenleridir . Hec neden ürküb qorxmurdular . Vehşi heyvanlara rast gelerek ürkmüş ceyran - cüyürler , hara qaçdıqlarının ferqine baxmayaraq , ot basmış meşe yollarına qeder enirdiler . Bir sözle Qaradenizin bu ucqar dağ kendi bir alem idi . Belke de Allah - talanın behs etdiyi cennet buradır . Eger buradırsa bes melekleri , hurileri hanı ?
Deyesen metlebden cox uzaqlaşdım . Balkondan bu gözel menzereye baxdıqca ilhamım gelir , Allahın yaratdığı bu gözellikleri terif etmeseydim tebiet menden inciyerdi .

Qulam desteye özünü teqdim etmese de onların düşmen yox, dost olduğunu yaxşı bilirdi . Silahını qaldırıb onlara teslim oldu .
- Yolçuyuq qardaş , İrandan gelirik , buralarda qohumlarımız var onlara gedirik . Daha doğrusu onlara penah aparırırıq .
- Siz sınırı nasıl geçdiniz ? Sınırlar kapalı ya ?
- Bilmirem , biz İrandan günbatara üz tutub geldik . Doğrudur serhed kecdik, tikanlı meftiller falan , ama hec bizi tutan , saxlayan olmadı .
- Ne dediyinizi tam anlayamadık . Ama olsun . Hoş geldiniz abi , buyurun yolculuk nerye ? Biz sizi uğurlayak .
Qulam ne deyecekdi , haranı deyecekdi , kimi deyecekdi bilmirdi . İlk defe geldiyi bu yerlerde şeherlerin bele doğru dürüst adını bilmirdi . Asya da , Qulam da gözlerini döye döye qalmışdılar . Adamlar el ayağa düşüb onları telesdirdiler :
- Haydı gidelim buralar çok tehlikeli . Belli ki , buraları bilmiyorsunuz , dilimizi de anlamyorsunuz . Siz müslimanmısınız?
- Elhemdüllah , müselmanam qardaş . De görüm buralarda Azerbaycan türkleri varmı ?
- Azerilermi ? Olmaz olurmu , bu ilçe bir Azeri , hep azerilerdir .
- Bes siz ?
- Yoo biz Azeri deyiliz . Biz türkmenleriz . Burya kaçak geldik .
Qacaq adı eşidende Qulamın üstüne gün doğdu . Tay tayın tapmışdı .
- Siz neden , kimden qacdınız qadaş , deyesen derd tek iranda deyil burda da var ...
- Derdi olmayan yer yok ki , haydi atla arabaya , evli evine , köylü köyüne . Yolda konuşuruz . Burda fazla kalamayız .
Türkmenlerle beraber bir ucqar kende teşrif buyurdular . Bura Azerbaycanlıların yaşadığı bir kend idi , dilleri , imanları bir idi . Uzun zaman idi burda onlarla yaşayır , kend camaatı bu qacaq aileye ellerinden gelen kömekliyi edirdiler . Aile dedim . Çünkü her kes bu qacaqları aile , er ve arvad sanırdı . Kendin kenarında köhne bir daxalda mesken salmışdılar . Bu daxal yol üstünde idi . Qulam daxalın etrafını qazıb , torpağı münbit hala getirdi . Asya orda gözel bir bağça yartmışdı . Buranın qışi ve payızı sert, yazı mülayim, yayı çox isti kecirdi . Atının arabasına koldan kosdan kesib yükleyerek qışlarına tedarük gören Qulam , sabah evden çıxıb axşam eve dönürdü . Birazdan qış qapını kesecek , yeni eve qışlıq tedarük görmeli idiler . Qapıda sarı palcıqdan qurduqları tendirde Asya çörek bişirer , çölden topladığı göy göyertiden toplayıb kendin cuma bazarında satar , yerine qatıq süd , yumurta alıb getirirdi . Yeni bir heyata sıfırdan başlamaq doğurdan da çetin idi , Banuxatının Qulama verdiyi pul bitmişdi , bu vaxta qeder ne yeyirdiler kiseden yeyirdiler . Araz da heç kirimek bilmir , bütün günü zar zar zarıyırdı . Körpesini arxasına şelleyib kend bazarına gelen Asya bir gün bazarda bir qadınla tanış oldu . Qadın , kend ağasının kahyası idi . Ağlayan uşagı ve cındırından cin ürken Asyanı tepeden dırnağa süzüb ,onları danışdırdı . Buraya yeni geldiklerini öyrenib , onlara kömek etmeyi qerara aldi . Ağasının sexavetinden danışıb onlar üçün ağasından kömek isteyeceyini söyledi . Belelikle Asya ve Qulam Cevdet ağanın malikanesinde işe başladılar . Qulam ağanın heyvanlarına cobancılıq edir , Asya ise ev işlerinde kahya qadına kömek edirdi . Belece artıq heyatın nebizini tutmağa başladılar .
Cevdet ağa torpaqlarında onlara kiçik bir daxal verib bu genc aileni oraya yerleşdirdi . Bütün heyvanların axırı da burda idi . Qulam sabah açar açmaz qoyun quzunu qabağına qatıb çöle geder , Asya peyeni temizler , sağdığı südden qatıq calar , yağ pendir tutardı , işlerini bitirdikden sonra uşağını da götürüb ağanın evine geder , orda ekilen bağ bostana qulluq ederdi . Arada bir imkan edib uşağı yatırdaraq kahyaya tapşırıb , bir tike isti çörekden , ter göy göyertiden , isti yemekden alıb Qulamın yanına qacardı . Göyden od tökülen çöllükde uzaqdan Asyanı gören Qulamın üstüne bir serinlik çökerdi . Üzü güler içini bir sevinc bürüyerdi . Bu iki insan bir birilerine canı - könülden aşiq olmuşdular , her kes onları er - arvad bilseler de özleri öz aralarında bunu qebul ede bilmirdiler . Bir otağlı daxalı ortaq paylaşan bu gencler üçün geceler çekilmez olurdu . Heresi evin bir küncünde yıxılıb yatan Asyayla Qulamın eslinde ruhları , xeyalları bir idi . Qulam tezden qalxıb örüşden yorğun geldiyi üçün tez yatardı . O yuxuya gedenden sonra Asya uşağını yatırıb , işini bitirenden sonra , çırağın işığını azaldar , yatağına gırer, ilan vuran yatar Asyanın gözüne çimir kecmezdi . Ehmalca Qulamın yatağına yaxınlaşar havadan onu qoxlamadan , onu sevmeden yuxuya getmezdi . Eyni şeyleri de Qulam sabah yuxudan qalxıb Asyanı kenardan kenara sevib qoxlamadan örüşe getmezdi . Bir damın altında bu genclere ne mane olurdu özleri de bilmirdi . Derd serleri bir idi , er arvad kimi bir birleri ile danışıb derdleşer , keçmişde olanlardan danışar , bezen Asya atası üçün darıxıb dolanda , Qulam onun başını sinesine sıxıb , onu teselli ederdi . Onlar bu yalançı ailelerini artıq bele qebul etmişdiler .
Araz da artıq böyümüşdü . Ama xesteliyi heç kecmek bilmirdi , bütün günü qarnı gedir , sinesi xış xış xışıldayırdı . Buralarda hekim anlayışı bele yox idi . Ara hekimleri kim ne deyirdise hansı otları verirdise Asya onu demleyib uşağına verirdi .
Günlerin bir günü , soyuq bir qış sabahında Qulam yuxudan qalxıb sobanı yandırdı , Arazın üstünü yoxlayıb , süd sağdığı qabları hazırlayıb qapının yanına qoydu .
- Biraz işıqlansın , hele tezdı . Sonra sağaram - düşünüb yene hemişeki kimi , Asyanın yatağına yaxınlaşdı . Önce kenardan durub onu seyretdi . Qumral buruq saçları başına bağladığı qiyqacıñ altından cıxıb üzüne dağılmışdı . Yorğanın altında büzüşmüş qızın esdiyini açıq aşkar görürdi . Qulam onun üşüdüyünü zenn edib , öz yorğanını götürüb onun yanına geldi . Dizlerini yere qoyub, yanına çökdü . Onu oyandırmamaq üçün ehmalcayorğanı üstüne serdi . Onun terpenmediyini görüb üreklendi , saçların üzünden çekib eline aldı . Barmaqlarını saçlarına sürtüb oxşadı öpdü . Bütün bedeni esirdi , qızın saçlarının etiri onu bihuş etmişdi . Bu heyat bele davam ede bilmezdi , heyat sevib qoxlaşmaqdan ibaret deyil , bu sevginin , bu heyatın sonu nece olacaqdı , bunu bir yoluna qoymaq lazım idi . Onsuz da her kes onları er arvad bilir , bele qebul edib , bes onlar kimi gözleyirler ? Çağırsınlar bir molla kessin kebinlerin .
- Hee ele mesele de bundadır da ...
7 - 8 aydır burdadılar her kes onları er arvad sanmışken , Arazı Qulamın oğlu bilmişken , bes indi Qulam hansı mollaya desin ki, biz neçe vaxtdır er arvad deyilik , ama bir damın altında bir tekneden çörek yemişik , bu vaxta qeder haram - zina idik , indi gel bizim kebinimizi kes halal et ? Bu zamana qeder zina etdiler deye onları daş qalaq etmezlermi . Onların bir evin altında yaşayıb , beraber olmadıqlarına kim inanardı ki ? Bes sormazdılarmı , bu uşaq kimindir ? Deyeydi bu uşaq bizim ikimizin uşağımız deyil , o zaman Asyanı oda atmazdımı ? Yox bu heyat bele davam ede bilmezdi . Qulam kebinsiz Asyaya sahib olsaydı onun Beşırden ne ferqi olardı ki , eger bu iş olacaqdırsa Qulam ona "halalım" deyib alnından öperek qebul edecekdi . Bu barede Asyayla danışıb onun reyini almaq isteyirdi . Eger Asiyanın bu vaxta qeder qelbini qazanıb, ozunu ona sevdiribse , ne gözel , o zaman aralarında heç bir problem qalmayacaqdı . Yox eger aralarındakı uçurum qeder olan yaş ferqine göre Asya onu redd etseydi ,o zaman ayrılmağa qerar verecekdi . Asya ve onun oğlunu orda qoyub gedecekdi .
Eyilib Asyanın saçların qoxladı . Üzün üzüne yaxınlaşdırıb onu oxşamaq istedi . Allanmış yanaqlarından od qalxırdı . Bu ne hereret idi bele ? Elini üzüne , alnına qoydu. Asya ateşden yanırdı .
- Asya ! - deyib çiyninden tutub silkeledi - Asya , od tutub yanırsan Asya , noldu sene ? Asya qızarmış gözlerini açıb Qulamı süzdü , ateş kimi yanan eliyle Qulamın buz kesmiş elini tutub tekrar gözlerini yumdu ...
... Şeher merkezine çatanda artıq hava qaralmaq üzreydi . Asyanın heraretini keçire bilmeyen , Qulam onu arabaya qoyub , uşağı kahyaya tapşırıb şehere yola cıxdı . O zaman eyaletlerde ve ucqar dağ şeherlerinde xestexana yox idi. Qonşu şeherde avropalı bir hekimin olduğunu eşitmişdi . Arabanı şeher bazarına sürüb hemin hekimi xeber aldı . Uzun soraqdan sonra hekimin yerini nişan alıb atını oraya sürdü . Ama teessüf ki , hekim orda yox idi . Xidmetçi qadın hekimin yaralı arxasıyca getdiyini dedi . Soyuq ve uzun yolculuqda elden düşmüş Qulam Asyanı qucağına alıb içeri götürdü .
Gece yarı bayırda qarışıq ses - küye Qulam elini silahına atıb qapının arxasına keçdi . Heyetde bir deste silahlı adamlar dolaşırdı . Pencereden bayıra boylanan xidmetci Qulamı sakitleşdirib
- Doktor geldi , yaralı varmış , haydı yardım edelim .
Qulam el ayağa düşüb bayıra çıxdı .
Bir anda xestexana sayılan bu kiçik bina yaralılarla doldu . O qeder yaralıları görüb Qulamın öz derdi yadından cıxdı . Özünden asılı olmayaraq hekimin kömekcisi ile doktora yardıma başlamışdı . Adını bilmediyi hekime kömek edir , yaralıları qaldırır , sarğılarını yenilemeye kömek edirdi . Bezilerini de hekim bağırda bağırda gülleni bedeninden cışardıqca qulam üzünü yana tutub gözlerini möhkem möhkem yumub , eyni zamanda yaralını güçlü qollarıyla qucaqlayıb terpenmeye qoymurdu . Uzun ve yorgun işin ardından heresi bir terefe çöküb oturmuşdular . O qeder yorğun idiler ki , heç Qulam bura niye geldiyini bele unutmuşdu . Bu iki bir birini tanımayan adamlar bir birlerine baxıb gülümseyirdiler . Ele yorulmuşdular ki adlarını soruşub , tanış olmaq bele ağıllarından keçmirdi . Kömekci içeri girib ,
- Doktor , içeride bir hastamız vardır , hiç iyi değil, ateşten yanıyor . Bakarmısınız? - deyende Qulam Asyanı xatırladı . Doktorun arxasınca iceri girende doktor :
- Bu sizin hastanızmı ? - deye soruşdı
- He , menim xanımımdır - dedi .
-Azerbaycanlısız ?
- He ...
- Mende . Burda gözleyin ...- deyib iceri girdi . Kömekci ara kesmenin perdesini çekib , içeri kecdi ...
Dan yeri sökülmüşdü . Qulam tütün torbasın çıxardıb qalyanın doldurdu . Bir qulab alıb qapını açdı . Sübhün temiz havasını ciyerlerine cekib başını yuxarı qaldırdı . Güneş özünü göstermek istese de boz buludlar perde kimi güneşin önünü kesmişdı . Axşamnan yağan sulu qar yerini indi qara vermişdi . Belli ki, qar yenice kesmişdi . Yerdeki qar ipek kimi yumuşaq idi. Qardan budaqlar ağırlaşıb başlarını aşağı eymişdi . Heyetde gezişen silahlıların ayaqları altında qalıb xışıldayan qarın sesinin ayrı lezetti vardı . Pilekenlerden enib silahlılara yaxınlaşıb :
- Sabahınız xeyir - dedi
- Hayırlı sabahlar , siz nerelisiz ?
- Cenubi Azerbaycannanam ağrın alım .
- Sadece Azerbaycanlı olduğunuzu anladım .
- Hee qusuruma baxmayın men türkce danışa bilmirem ama sizi anlayıram .
- Anlaşıldı .
Qulam tütün torbasını ireli uzadıb:
- Qeşey Xorasan tütünüdür buyurun-
- Hee bizim Hemdi hanım da Horasan tütününü cok sever .
- Hemdi hanım ?
- Efendim , bakarmısınız ? - kömekcinin sesi onların söhbetlerini yarım qoydu ...
Qulam perdeni aralayıb başını içeri saldı . Doktor Asyanın yatağının yanındakı ketilde oturub , Asyanın elinden tutaraq başını qolunun üstüne qoyub yatmışdi . Bir kişi xeylağını Asyayla bele görmesi Qulamı qıcıqlandırırdı . Hele bu vaxta qeder hiss etmediyi , bilmediyi qısqanclıq duyğuları baş qaldırmışdı . İçeri keçib doktorun yaxasından yapışmaq istedi . Tam ona yaxınlaşmış fikirinden vaz kecdi . Geceki doktorun yoğun çalışması gözünün qarşısına geldikce bu qısqanclığın ebes olduğunu anladı .
- Yorğundur , yeqin nece yatmağından heç xeberide yoxdu . Hele men bir iş görmeye görmeye bele yorulmuşdum . Oki qaldı hekim ola .
- Doktor bey , doktor bey ,
Doktor yerinden dik atılıb geri cevrildi .
- Doktor bey, hemen şuraya , birinci yaralı cok fenalaşdı .
- Hemen geliyorum , hava balonun hazırlayın - deyib telesik özünü bayra atanda geri döndü :
-Asya sene emanet , başından ayrılma . Hemen dönecem .
Asya ? Bu Asyanı hardan tanıyır ? - deye düşünerek bir - iki ,addım atıb dayandı , ne edeceyini bilmedi . Seyrek saqqalını sığallayıb ovcuna yığdı , dartışdırmağa başladı .
-Axı bizim Azerbaycanılı olduğumuzu bilende , o men de azerbaycanlıyam demişdi . Yeqin Asya ayılıbmış , adını soruşub o da deyib . Yoo ola bilmez axı ! Biz burya gelennen adlarımızı deyişmişdik axı . Menim adım Eli , Asyanın adı Ülker idi . Axı Asya özü öz adını nece deye biler ki ? Hmm - otağın içinde var gel etmeye başladı . Belke bu hekim bizi tanıyır ? Yoo hardan tanıyacaq ki , eşii.yeqin asya qızdırmadan sayaqlayıb adını deyib . Yoxsa Asya özünü tanıtdırmazdı ...

Sesle küyle evimizin qapısı açıldı . Azerbaycandan bayram tetiline gelen qonaqlarım hekayemi yarım qoydu . Arada boş vaxt tapan kimi , Bahara bu kelmeleri yaza bildim .
" Canım Baharım . Mence bir neçe gün tetile çıxsaq gözel olacaq . Hem qurbanımızı kesek , hem qonaqlarımızı qarşılayaq , sen yavaş yavaş , arxayın arxayın gönder , men boş olduqca baxacam , bayramdan sonra görüşerik canım " ..

Yazar: Feride Acarakçay (real hekayə)
(səs: 0)
Şərhlər: 0
Baxılıb: 3 174
Geriyə
Hörmətli Qonaq, saytda şərhləri oxumaq, şərh yazmaq, xəbər göndərmək üçün QEYDİYYATDAN keçməyiniz lazımdır.

İnformasiya

Qonaq qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
Bölümlü Hekayələr

Müzakirələr

Bürclərlə BİZ

Xəbər lenti

Astrologiya

Qadın testləri