Gecikmiş bahar (28-ci bölüm)

Müəllif: Sweet Candy
Şərhlər: 0
Baxılıb: 3 702
Səs ver:
(səs: 0)
Qehremanlarımın hekayesinin bir terefi işıq üzü görürdü , o birisinin qaranlıq geleceyi ortaya çıxırdı . Bu hekayenin sonu nece qurtalacağını bilmirdim . Bezen mene ele gelirdi ki , bu roman "Santa Barbara" kimi heç bitmeyecekdi.
Bahar hekayeyeye yeni rol almışdı . Gencecik qızın heyat yolu mene cox maraqlı idi . Düşünürdüm ki , xoşbext aile heyatı yaşayan bir qadını heç bir rüzgar asanlıqla vurub qürbete sala bilmez . Texminim beledir ki , Bahar veteninde cox açı dolu bir heyat yaşayıb , ve acılardan qacıb xoşbextliyini qürbetde tapıb . Belke de zennim meni yanıltmışdı . Belke de yanlış düşünürem , bilmirem ...

Meleykenin evine girende ilk divardakı ve komodun üstündeki resimler Baharın diqqetini çekdi . Ağ- qara olan bu resmlerden bir qadın ve beş uşaq boylanıb sanki ona baxırdı . Bahar teeccüb içinde idi . Sanki Bahardan heyat rengi alınıb ağ qaraya dönderib o şekilde yerleşdiribler . Özü şekile teeccüb ve diqqetle baxdığı kimi şekildekiler de ona diqqet ve teeccüble baxırdı sanki . Baharın dilinin ucundakı sual kimi , şekildeki baxışlar da sanki ona " sen kimsen " deye sual edirdi.
- Men burda 10 yaşımdayam - Meleyke Eliyarı yola salıb qapını bağlayaraq içeri girdi . Fotonun qarşısında donub qalmış Bahara yaxınlaşıb davam etdi :
- Anam Ulduz , fedakar qadındır . Bizden ötrü nelere qatlanmadı . Yazıq qadın bir bataqlığa düşmüşdü . Çabalayıb cexmaq isteyirdi cıxa bilmirdi ki bilmirdi . Beş uşaqla tekbaşına düşdü heyat adlı bir deryanın burulğanına . Dalğalar heremizi bir terefe tulladı - içini cekib barmağını resmdeki balaca qızın üstüne qoydu :
- Cox isteyirdim Aynuru . Ele darıxıram ki onun üçün . Ele görmek isteyirem ki , kaşke harda olduğunu bilseydim , dünyanın harasında olursa olsun axtarıb tapardım . Aynurla beraber o burulğan Qabil ve Mobili de yoxa cıxartdı . Atamın hec üzünü görmürdük . Qazaxıstanda işleyirdi . Gelmirdi . Arada anam bizi götürüb gederdi . Atamızı cox isteyirdik uşaq idik de , ne bilirdik ki, heyatda ne var ne yox . Sonra atanın yaxşı yolda olmadığını anladıq . Özü pis yoldaydı , bizi de kirletdi , ele menide ... Atamın pislikleri bizi peren- peren saldı . Anamın ne qeder ezab çekdiyini görürdüm . Dayılarım anam üçün her şey edirdiler . Anamın heyatını yoluna qoymaq isteyirdiler , mümkün deyildi ee...
Bahar hele de şekildeki qadının baxışlarında donub qalmışdı . Meleyke davam edirdi . Bu da Habil ... ömrümün yarısı , başımın tacı qardaşım ...
Doluxsundu dodaqları seyirdi . Bütün heyatımı vererem qardaşıma , heyatdaki yegane varlığımdır Habil . Dese ki, bacı, ömrüme bir gün qalıb, meni yaşadan senin canındır , gözümü qırpmadan deyerem qurbandır qardaş , al senin olsun !
- Allah hemişe mehriban elesin . Evlidir? Uşaqları var ?
- Yox ay qız ne evli ? Anadangelme subaydı .Yazıq heç oxumqdan başın aça bilib ki , gözü qız görsün? - Güldü -gel seni alım Habile !
Qefil deyilen bu bu yarı zarafat yarı ciddi söze yerinden dik atıldı .
- Yox ta bir ... Bu hardan geldi ağlına ?
- Ne bilim? Vallah ,ele üreyime yatırsan ki , oturuşun duruşun , medeniyyetin ... Çoxdandır fikir verirem , çoc ağır başlı qızsan . Lap ele Habilin istediyi kimisen . İnanıram ki , seni beyenecek .
- AY Meleyke bacı , utandırırsan ee meni . Men hele oxuyuram . Hele ere getmeyi fikirleşmirem . Hele tehsilimi davam etmeyi düşünürem . Hem bu ele bir qerardırki , tek başına qebul ede bilmerem . Menim de bir ailem var .
- Olsun da . Yene oxu . Oxumaq o deyil ki , üreyinin qapılarını bağlayasan . Sevmek, sevilmek senin de haqqındır . Gencsen gözelsen it de ağız atar sene qurdda . Ele bu günkü kimi .
- Sen onları tanıyırsan dedin .
- He , tanıyıram . Onlarin işi menimledir, bilirem . Dişleri mene batmayınce sene ağız atdılar . Köpekler...
- Menim günahım nedir ?
- Mennen padruqalıq elemek - Güldü - ele bilirler bele elemekle Eliyarı menim elimden alacaqlar . Bu deeyy bunu görerler - dirseyini gösterdi .
Meleyke danışa danışa metbexe keçdi . Elüstü bir şeyler hazırlayıb zala keçende Baharı hele resmin qarşısında dayanıb şekile baxan gördü . Padinosu masanın üstüne qoyub arxadan Baharı qucaqladı:
-Sen Allah , gör anama nece oxşayırsan ee
- Hee , ele men de ona baxıram , qeribedir .
- İnan Habil de seni görse meeteel qalacaq - Meleyke Habilin adın cekdiyinde Baharın yanaqları qızarırdı . Meleykenin biraz evvel qardaşı haqqında dediyi sözlerden ar edirdi .
- Gel , gel soyutma çayını , bir şagirdimin maması paxlava yolamışdı dünen , qeşeydi , al - masadakı paxlavadan bir - iki dilim Baharın boşqabına qoyub televizoru açdı . Ağ qara televizorun buracağını burub kanalları deyişdi . Zeyneb Xanlarova oxuyurdu :

Qara gözlüm badam
O dedi yox - yox , yox ,yox
Mene qelsin qadan
O dedi yox- yox ,yox , yox

Mahnı sümüklerine düşmüşdü . El çalıb oynamağa başladı . Meleykenin pozitiv ehval ruhiyyesi bir anda aradakı gerginliyi götürdü . Sanki heç bir şey olmayıbmış .
- Ay qız oyna daa ne baxırsan ?
- Yox , keyfim yoxdu , heç özümde deyilem
Meleyke qızın ehvalını qaldırmaq üçün Zeynebin oxuduğu mahnının sözlerini deyişib onunla beraber oxudu :

Dedim ay qız dur gel oyna
O dedi yox , yox, yox , yox
Dedim ay qız gellem toyuna
O dedi yox , yox, yox , yox

Qeh qehe cekib güldü :
- Eee Ay Meleyke bacı ...
- Bacın gelsin toyuna , haa , haa- kef ele ay qız , her şeyi üreyine salsan çerleyersen ee, çerleyersen . Bunu men sene deyiram . Qarşında heyat sınağından keçmiş bir müellim deyir . Heyata teslim olarsan eyer , heyet seni vuracaq , yıxacaq , sürüyecek , heyatın üzüne baxa baxa oynayıb gülsen bütün pisliyin de götürüb qaçacaq .
- Axı menim ne günahım var idi ki, men bu gün bunları yaşadım .
- Eee, çürütme - deye Baharın ellerinden tutub yuxarı qaldırdı - Bax bele oyna, eylen
Bahar bu pozitif qadının ehval ruhiyyesine eylense de günorta olanlardan qarnı qan ağlayırdı . Heyatının en böyük şokunu yaşayırdı . Beli bu hadise Meleyke üçün adi bir şey ola bilerdi , özü demiş , heyat onu sertleşdirmişdi . Bahar ise heyatının ilk zerbesini indi alırdı . Onun üçün bu cür veziyyet bağışlanmaz idi . Özünü namussuz , kirlenmiş biri sanırdı . Bayaq olanlar yadına düşdükce elini Meleykenin elinden qoparmağa çalışırdı . Meleyke onun elini zorla yuxarı qaldırdıqca oğlan onun elini mehrem yerine zorla sürtdüyü ağlına gelirdi . Özü özünden diysinirdi . Meleyke onunla eylendikce onun gözlerinden yaşlar muncuq kimi yanaqlarından süzürdü .
Meleyke Baharın elini buraxıb onu qucaqlayıb başını çiynine qoydu :
- Nolub sene ay deli ? Bele getse seni yeyerler , parcalarlar ee . Biraz soyuqqanlı , etinasız ol . Nolub sene ? Menim yerime olsan neyliyersen ?
Meleyke divanda oturub Baharın başını dizinin üstüne qoymuşdu . 12 yaşından bu yana ailesinin ve özünün başına gelenleri Bahara danışırdı . Bahar uşaq vaxtında anasının sonuncu uşağın doğulmasına Neleyke de kömek etdiyini danışanda qulaqlarına inanmadı . Yerinden dikelib düz gözlerinin içine baxdı :
- De vallah , anamın uşağı olanda yanındaydım ?
- Vallah . Habilin eziz canı üçün .
- Nujelni o boyda ses küyde o biri uşaqlar xeber tutmayıblar ?
- Eslinde Habilin xeberi olub . Mene sonralar dedi . Menden soruşdu ki , anam o uşağı neyledi ?
- Heqqi ee !!! Bes nece oldu o uşaq ?
- Bilmirem . Bu olanlardan sora anamı uzun müddet görmedik . Ne men , ne de Habil . Habili ismayıl dayım , meni de Mikayıl dayım saxlayıb böyütdü . Oxutdu . Bizi onlar adam elediler . Anamın yanında atamın yanında qalsaydıq Allah bilir , başımıza ne oyunlar gelmişdi .
- Bes ananı görmedin heç ?
- Gördüm . Dayım bizi Astarxana apardı . Anam delixanadaydı . Uzun müddet orda qaldı . Sonra eşitdik ki , cavanlıqda bunu biri isteyirdi, o saxlayır . Ona nifretim bire beş artdı . Dedim , heç uşaqlarından xeberi yoxdur , arvadın keyfine bax ee . Utanıb ölmür ? Biz mektebde anamızın ne , nece olduğunu deye bilmirik ki , bize lağ edib delinin uşağı deyecekler . Bezen Mikayıl dayımın uşaqları anamın kim olsuğunu , nece olduğunu başımıza qaxınc edirdi .Hele Lala bibim ... Guya emisi oğlu yönnü zibil idi ...
- Emisi oğlu kimdi ?
- Atam daa. Axı atamla Lala bibim emi uşağıdır .
Bahar xeyli teselli tapmışdı . Bu boyda derdin qabağında Baharın xulqanlarla elbeyaxa olması muştuluq imiş .

Geceni Arazın gözüne yuxu getmirdi . Yatağını ele qonaq otağı sayılan zalda açmışdılar . Qalxıb yatağında oturdu . Damla damla damlayıb yanan neft sobasının istisi payızın bu soyğunda pencereleri terletmişdi . Perdeni çekib islanmış şüşenin terini barmağıyla silerek heyete baxdı . Göyün üzü ter temiz idi . Aydın buludsuz göy üzündeki ay böyük projektor kimi bütün kendi işıqlandırmışdı . Yüksekden baxanda aşağıdakı evlerin arasındakı kölgeler terpeşirdi . Kendin itleri arada bir yorğun yorğun hürür, arada da ağız ağıza verib kendin sakitliyini pozurdular . Perdeni çekib kamodun üstüne qoyulmuş qrafinden su töküb içdi . Qapını ses salmadan ehmalca açıb artırmaya çıxdı . Ayın işıgında bağca cennet bağına benzeyirdi .
- Halal olsun qocaq kişidir , bu yaşda her adamın işi deyil ee heyet bacaya baxa , görünür kişi cavanlığında rahatlığını fikirleşen bir kişi olub . Dünyanı veçine alan olmayıb . Eve eşiye baxan olub .
Ağır - ağır pilekenleri enib hetete düşdü . Kenardan durub eve bazdı . İkimertebeli evin önü taxtadan " XXXX " işareli balkon balkonun arxası ise böyük şüşebend idi . Evin qarşısındakı böyük armud ağacının tepelerinde toplanmamış duşes armudları saralırdı .Araz geri dönüb biraz aralıda yerleşen tuvalete teref addımladı .
Heyetde gezişen kölgeden Beşir yatağından qalxıb heyetedeki kölgeye seslenmek isteyende kölgenin Arazın kölgesi olduğunu gördü . Kirimişce çarpayısına sığınıb üstünü örtdü . Araz evin qabağındakı armud ağacından asılmış el- üz yuyana yaxınlaşıb ellerini yudu . Ele ağacdan asılmış mehrebaya ellini silib pilekende oturdu . Cibinden siqaretini çıxarıb yandırdı . Derin bir qulab vurub dumanını göye üfledi . Bayaq baxdığı şekiller gözlerinin qarşısından getmirdi . İbrahimi tanımışdı , dayısı idi . Araz özünü onlara tanıtdırmamışdı . Bu qocanın kim olduğunu bilmek isteyirdi . Heyatına dogulmamış zerbeler vurub anasını lekelemiş , onun varlığından xebersiz olan adamı tanımışdı eslinde . Hele ki , sebr edib susurdu . Bu adamı deqiqleşdirmek isteyidi . Eşitdiyine göre Beşir Bağdadadır. Hetta bir neçe defe özü Bağdada gedib onu axtarmış . Ama gördüm deyen olmamışdı . Yaşanmış tarixlere baxanda hemin illerde Beşirin Azerbaycana keçmesi imkansız bir şey idi . Araz hardan bileydi ki , beşir buraya hansı yollarla gelib cıxıb
Ağıla gelmez bir şey idi axı ...
İceri girib soyuqdan ayazımış üzünü sobanın istisine verib isitdi . Masanın başına keçib masa lampasını yandırdı . Albomu açıb qarşısına qoyaraq bir bir şekilleri çek çevir etdi . Eline kecen şekilde üc nefer var idi . İki qadın bir de eynen özünün gencliyine çox benzeyen bir kişi . Şekili eline alıb diqqetle baxdı . Qadınlardan biri anasına oxşayırdı . Şekili sevirib baxdı . Fars herfleri ile "Asya , Banuxatun , Beşir Tebrizden Bağdada getmeden 1 ay evvel 25 camaziel 1348 il" yazılmışdı . Teqvim hicri teqvimi idi .
- Beli Beşir . Beli o Beşirdir. Texmin etmişdim . O menim ... ata demeye dilim gelmir . Şerefsiz atam - Beşirdir ... oz bacısı qızını zorlayan oğraş ...- şekili qezeble ovcunda sıxdı .
- Sen , sen ... Oğlum ... - Arxadan gelen sese döndü - sen menim oğlumsan ?
Araz qorxunc bir şey görübmüş kimi ağaga qalxdı . Şekil ovcunun içinde masaya söykenib ona teref addımlayan Beşire baxdı .
- Ay Allah , sene qurban olum. Sen nelere qadir imişsen . Seni tanımayana nehlet. Meni bu yaşımda rezil etmek üçün günahımı çıxarttın qabağıma - barmağın uzadıb Araza toxunmaq isteyende Araz eliyle onun elini vurub masadan çekildi .
- Bağışla meni oğlum , cavan olmuşam cahillik etmişem , nefisime hakim ola bilmemişem .
Beşir Arazın arxasınca gezib ona yalvarır , Araz ise yatağının yanına keçib eşyalarını toplayırdı . Heç bir söz demirdi . İllerle Atasıyla üz- üze gelince ona hesab soracağını planlaşdıran Arazın bu görüşden boğazı qurumuşdu sanki , ayağı tutduqca qaçmaq isteyirdi buralardan . Ovcunda ezdiyi şekili hele elinden buraxmamışdı . Eşyalarını götürüb qapıdan çxanda Beşir onun ayaqlarına yıxıldı . Qıçlarından sallanıb Arazın addımları ile beraber sürünürdü . Cansız , çelimsiz bedeni Arazın ayaqlarında artırmya qeder gelmişdi . Qoca hönkürüb ağlayır oğlundan halalıq isteyirdi .
- Getme oğlum , getme Arazım . Allah bu yaşımda neni tek qoymamaq üçün , günahımı üzüme vurmaq üçün seni mene göndermiş , barım sen de meni tek qoyma oğlum . Meni el - alemin çiyninde gönderme . Bir bilsen elediklerime be qeder peşimanam ? Haqqını halal et , menim balam . Heç olmasa qulağım eşide eşide seni bağışladım de . Çahil olmuşam . Senin varlığından bele xeberim olmayıb .
- Sus ! Menim varlığımdan xeberin olmayıb , bes geride buraxdığın 7 uşaq ? Onları damı bilmirdin ? Bes iki - üç qadın ? Bes anama etdiyin şerefsizlik ? Sene ne deyeceyimi bilmirem . Menim ne günahım vardı ay ... sene Atamı deyim , dayımı deyim , babamı deyim ? Sene sadece bir ad vere bilerem . Oğraş ... Haqqımı da heç zaman halal etmiyecem . Burax ayağımı - deyib onu murdar bir bez parcası kimi ayağıyla kenara iteledi .
İbrahim de sese otağından bayra cıxmışdı . Yuxulu olduğundan ne baş verdiyini anlamırdı . Qapıya qaçıb dayısını ayagında sürüyen adama bir yumuruq ilişdirib söydu .
- Vur, dayı ,vur ! Vur qoy mezarda babam Saybalının , nenem Esmerin , bu şerefsiz dayının namusunu kirletdiyi bacın - anam Asyanın , namusunu qoruya bilmediyi üçün xecaletinden özünü asmış dayım Azerin sümükleri sızıldasın . Men hele bu alçağın ordakı şerefsizliyini bilirem . Otur dön geri bax . Alçaq ger yerde alcaqdır . Bax gör burdakı alçaqlığı nedir , neler edib ? Vur, bu şerefsizin acığını , menden cıx . Eybi yox , men bu dünyada bu oğraşın günahını ceke ceke 65 yaşıma gelib çatmışam . Hemişe dualarımda allaha yalvarırdım ki , meni onunla görüşdürmeden canımı alma . Şükür bu günüme . Görüşdüm . İnanıram kı, o bu vaxta qeder yaşayıbsa inden sonra nefesi üstünde bir ölü olacaq .
- Sen ne deyirsen ? Bir otur danış görek axı sen kimsen ? Bu ne ikrah , bu ne hirsdir .
- Men kim olduğumu bilmirem onu dayından soruş . Vicdanı varsa heç olmasa indi neyi var açıb danışar , o dünyaya rahat geder ...
Asfaltla şehere doğru bir qariban yol almışdı . Arada ireli geri baxıb yoldan bir maşın keçeceyini gözetleyirdi . Uzaqda tepenin üstündeki evin alovları gecenin qaranlığına işıq salırdı . O yann ev Beşirin evi idi ...

Bu isti münasibetden sonra Meleykeyle aralarındaki bağlar daha da möhkemleşmişdi . Bahar bu vaxta qeder onun evine getmemişdi . Artiq Meleyke onu evine devet edir . Günlerinin coxunu beraber keçirirdiler . Eliyarla da tanış olmuşdu
İlk günler Eliyardan utanıb cekinen Bahar bir müddet sonra Eliyarın semimiyyetinden yana bu utancaqlıq aradan qalxdı . Eliyar yaxşı , hem de qeyretli oğlanlardan biri idi . Şeherde xetiri hörmeti vardı . Meleykeyle qeyri qanuni yaşasa de onu öz arvadından ayırmırdı . Ona sahib çıxmışdı . Kimsenin Meleykeye bir kelme söz demesine izin vermirdi . Baharın başına gelen hadise de cezasız qalmamışdı . Qardaşı Aqile , qayını Tahire lazımı cezanı vermişdi . Bu cezadan hiddetlenen Gülnaz mektebe gelib Meleykeni uşaqların ve müellim kolletivinin içinde söyerek biabır etmişdi . Meleyke hec bir söz demir meğrur baxışıyla qadının acızlıyine gülümseyerek cavab verirdi . Dili bir şey demese de baxışları ve gülüşü qadına od qoyurdu .
Aqil institutun etrafında dolanır , Bahara yaxınlaşmasa da onu qaraba - qara izleyirdi . İlk günler onun arxasınca Tahirle düşen Aqil sonralar başqa oğlanlarla qızı teqib edib ona söz atdırırdı . Yaşadıqlarından gözü qorxmuşdu Baharın . Aqil ve Tahirle üz üze gelmek istemirdi . Bezen avtobusun sıxlığında mecburen Aqille üz - üze, nefes - nefese qalırdı . Avtobusun sıxlığından istifade eden Aqil qızın orasına - burasına el atırdı . Hele bir iki defe Avtobusda çantasını , kitablarını Aqilin başına çırpmışdı . Camaatın teyziqini gören Aqil menzil başına çatmadan avtobusdan düşüb qaçmışdı . Canının derdinden dersden cıxanda Bahar ozünü tek qoymaz eve tek getmezdi .
Sevda adlı qrup yoldaşı vardı . Sumqayıtdan idi . O qız ona cox yoldaşlıq edirdi . İnstitutda tanış olan qızların da aileleri bir birlerine möhkem dost olmuşdular . Bir birlerine gedib geler , aileler qızlara bir birinden xebersiz kömek ellerini uzadardılar .
Günlerin bir günü Sevda elindeki mektubu Bahara uzadıb çıxış qapısında dayanmış Aqili gösterdi :
- O oğlan verdi .
- Qelet eledi . Apar qaytar özüne .
Baharın mektubdan xoşlanacağını zenn eden Sevda Baharın sert cavabını eşidince özünü yığışdırdı .
- Niye ? Men poçtalyon - zadam beyem sizin üçün ?
- O zaman bu mektub ne gezir sende ?
- O verdi ... dedi...
- P.. yedi o da , sen de qelet edib getirdin .
Ne baş verdiyini anlamayan qız o düşen Baharla düşdü ...
Meleyke defelerle Baharın yanında qardaşına mektub yazmışdı . Mektublaşma yeri kitabxana idi . Meleyke yalnız orda asude olurdu . Yoxsa evde vaxt tapa bilmirdi . Habilin yazdığı mektubları Baharla birlikde oxuyur ona cavab yazırdı . Bahar Habili qezet ve jurnallarada resmlerierinden tanıyırdı . Onun haqqında bir yazı çıxan kimi Meleyke harda olur olsun, hemin qezet ve jurnalı tapar qardaşıyla fexr ederek ağız dolusu danışardı . Gercekden qürur verici bir haldı , bele bir alimin bacısı olmaq . Meleyke ile Bahar arasında Habille tanışlıq söhbeti bir defe olmuşdu . Ele hemin gün Meleykenin evinde . Bahar cox isteyirdi ki, bu söhbet tekrar açılsın . Özü de arada Meleykeye Habilden cöz açaraq hemin mövzuya qaytarmaq isteyirdi . Meleyke cavabında hemişeki kimi qardaşı ile öyünür , almaniyadakı nealiyyetlerinden ağız dolusu danışırdı . Meleykenin bir açdığı tanışlıq mövzusuna qayıtmırdı ve ya qayıtma istemirdi . Lakin bu mövzu kapanmışdı . Belke de meleyke düşünmüşdü ki , Baharla qardaşı arasında 8 - 9 yaş ferq var . Belke de Baharın hele 1 ci kursda oxuması ve tehsiline hele de davam etmek istemesi bu mövzunu bağlayıbmış . Kim bilir belke de o taciz olayından yana özünü Eliyarın yanında xoş göstermek , Baharın Aqile ve Eliyara qarşi pis fikielerini Başından atmaq üçün bele bir söz atmışdı ortaya . Bilmirdi . Ama Bahar cox isteyirdi Habille tanış olsun onunla xeyallarındakı mehebbeti yaşasın . Habil kimi oğul hem ailesine yaraşardı , hem de özüne ...

Araz bir neçe gün idi ki , Karsa gelmişdi . Anasının ve Qulamın mezarına gelerek onları zıyaret etdi . Mezarın otun alağını temizleyib iki mezarın arasında oturub ellerini her ikisinin sinesine qoyub sığalladı . Dolmuş gözleri başdaşındakı yazıları oxudu .
- Ana , bu gün senden üzür istemeye geldim. Hemişe meni terketdiyin üçün seni günahkar bilirdim . Düşünürdüm ki , ne olur olsun sen meni atmamalıydın . Ama indi özüm özümü terk etmişem, ana . Özümü tanıya bilmirem - gözlerini sıxdı . İki damla mirvari kimi goz yaşı qöz etrafı qırışlarında yayılaraq yox oldu .
- Bu gün ruhum bir yanda , cismim bır yandadır . Ata deye bilmediyim o şerefsizle üz üze geldiyim günden ruhum bedenimden ayrılıb, ana . Özümü toparlaya bilmirem . Hemişe düşünürdüm ki , o şerefsizle üz üze gelersem ona özüm öz elimle ceza verecem . Allah onun cezasını vermiş . Bayquş kimi o cah celalın içinde tek başına ulaya ulaya qalıb . 7 övladından biri yanında yoxdur . Bu yaşında etdiyi günahı Allah qarşısına çıxartdı . Bir görseydın onun o andakı halını . Heyf Allah möhlet vermedi . Allah möhlet verseydi onu senin mezarına getirib senden üzür istedecekdim , başını ayaqların altında eydirecekdim . Menden sonra İbrahim qardaşın qeyrete gelib ,men gelenden sonra dayımın arvadının başına açdığı oyunları etiraf edib ondan üzür isteyib . Yuvası dağılıb balalarından ayrı düşen dayım döze bilmeyib o şerefsizi alıb ayaqlarının altına dalaşıblar . Nece olubsa alşaq ele bu dünyada cehenneme vasil olub . salyarka peçine düşub cehennemini bu dünyada yaşadı . Diri diri qurduğu cehennem yuvasında yandı ,eziyyet çeke çeke , it kimi ulaya ulaya . Artıq yandığı iki heftedir ,gür neçe murdar insandırsa bu yaşında Allah da onun kimi it murdarını hüzuruna qebul etmır ee . Canın tapşıra bilmir . Qardaşın aradı meni , nolar gel dedi . Seni arzulayır . Bilmirem ne edim , gedimmi getmeyimmi ? Qerarsız qalmışam .
Araz ne edeceyini bilmirdi . Anasının mezarıyla derdleşib içindekileri atmaq isteyirdi . Rahatlamaq isteyirdi . Bu saat ele isteyirdi ki, anası sağ olaydı ona sarılıb doya doya ağlayaydı . Ömründe ilk defe idi ki , anasına sarılmaq isteyirdi . İlk defeydi ki , anasının onu qucaqlamasını isteyirdi . Heç vaxt özünü yetim saymamışdı Araz . Amma bu yaşında ömrünün bu çağında özünü yetim sayırdı .
Özünü mezarın üstüne serib sine daşını quçqladı .
- Nolar ana , mene bir yol göster . Nolar canım anam , qurbanın olum sen de meni qucaqla , nolar ay ana , o can verende dediyin kimi , yene mene "oğlum" de , qurbanın olum, ay ana içim yanır yanğıma su çile , mene bir yol göster , men neyleyim , nece eleyim ? - hökürüb ağladı . Göz yaşlarıyla anasının dine daşını islatdı .
Havadan yağış qıxusu gelirdi . Payızın bu çağında hava ele dolmuşdu ki , ele bil Arasın içindeki derdi buludlara yüklemişdiler . Buludlar da bu yükü daşıya bilmeyib hardasa bu saat partlayacaq göyden yere boşaldacaq .
Ne qeder ağladığını , mezara ne qeder sarıldığını bilmedi . Nehayyet ağlayıb , ağlayıb doydu . Qalxıb mezarın yanına qoyulmuş sudan götürüb el üzünu yudu . Mezarlara su çiledi . Çibinden desmalını çıxarıb üzünü qurulayacaqdı ki , eli cibinde diktafona ve Beşirin evinde ovcunda sıxıb ezdiyi şekile toxundu .
- Bax, ay ana , bu şekil tanış gelir ?
Şekili cevirib resmlerin arxasını oxudu . Asya , Banuxatun , Beşir Tebrizden Bağdada getmeden 1 ay evvel 25 cemaziel 1348 il" . Yani 28 oktyabr 1929 cu il . Men dünyaya gelmeden 7 ay önce . Demek men o zaman senin betninde yer almışammış .
Diktafonu açdı , Beşirin sesi mezarlığın sessizliyine yayıldı .
Göyler şaqqıldayır , bayaqdan dolmuş buludlar gözyaşlarını yere buraxırdı .sanki Arazın derdine şerik olub ağlayırdı .
Qoşa mezarlığın arasında oturmuş Araza yağan yağış tesir etmirdi . Hele de tekrar tekrar Beşirin sesin cevirib anasına dinletdirirdi ...

Yazar: Feride Acarakçay (real hekayə)
(səs: 0)
Şərhlər: 0
Baxılıb: 3 702
Geriyə
Hörmətli Qonaq, saytda şərhləri oxumaq, şərh yazmaq, xəbər göndərmək üçün QEYDİYYATDAN keçməyiniz lazımdır.

İnformasiya

Qonaq qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
Bölümlü Hekayələr

Müzakirələr

Bürclərlə BİZ

Xəbər lenti

Astrologiya

Qadın testləri