Gecikmiş bahar (49-cu bölüm FİNAL)

Müəllif: Sweet Candy
Şərhlər: 1
Baxılıb: 4 179
Səs ver:
(səs: 1)
El ayaq toplanmış her kes yatağına cekilmişdi . Kişiler zalda , qadınlar otaqlarda yatmağa hazırlaşırdılar . Sabah tezden duracaqdılar görülesi işer cox idi . Bahar özünü yuxululuğa vursa da eslinde içinde Muradla görüşüb halallaşırdı .
Bu yükü heç vaxt qaldıra bilmeyecekdi . Bu çirkabdan cıxa bilmeyeceyini yaxşı bilirdi .
Bahar Alının dediyi kağıza imza atmayınca Alı da onun şekillerini porno sehvasınde yaymışdı . Bahar bele qezetlerden uzaq idi , ama unversitetin müellimlerinden biri , Alının bir tanışı Firengiz müelime onu koridorda saxlayıb qezeti ona uzatmışdı :
- Bahar , hec bilirsen inadınla özün öz evini yıxmısan ? Bu yüz faiz Alının işidir bilirem . De görüm neylemisen kişinin xetrine deymisen ?
Öz şekilini qezetin üz qabığında görünce gözleri qaralsa da özünü ele almağı bacarmışdi . Bir başa Alının iş yerine gelerek bütün kabinetini darmadağın etmişdi Bahar . Amma ne fayda olan olmuşdu . 15 günden bir defe derc olunan , hemde açıq sacık yazıları ile gencler arasında izlenilen sosial qezet unversitetde eks seda doğurmuşdu . Artıq neinki telebeler hetta bezi kişi müellimler de Baharı daldalayıb , onunla görüşmeyi teklif edirdiler .
Cox götür qoydan sonra telefon menteqesine gelib Türkiyeyle - Arazla danışdı ...
Adı çıxdığı qeder cıxmışdı . Bele biabırcılıqla yaşamağın adı yox idi .
- Murad balam , hele eger Xuraman nene gil bu qezeti görseler bilirsen nolacaq ? Ellerine fürser düşecek , deyecekler, bele exlaqsız bir adam uşaq terbiye ede bilmez . Seni menden alacaqlar . Bütün mehrimi sene salmışdım , bilirsen eziz balam ? İndi seni menden alsalar nolacaq ? Men bele yaşaya bilmerem , bu adla yaşaya bilmerem . Artıq her kes mene q..be kimi baxır . Axı niye özüm öz elimle başıma daş saldım . Niye anamın atamın üzüne ağ oldum . Bax ne yaxşı sakit yaşayışım vardı . Bu ne tufan idi men düşdüm . Axı niye qismetimle qederimle barışmadım ki ? Niye Allahın meslehetine dönnük çıxdım ? Menel azım idi bunlar ?- deyib üzünü yerden yatağını salıb yatan Meleykeye baxdı . İçeri qelebelik idi . Mahire mikayıl dayısının ve Lalanın bacısı qızları sabahkı toy üçün gelmişdiler .
Muradı ehmalca bağrına basıb qoxlayıb öpdü . Ehmalca qalxıb metbexe girdi . Ehtiyyatla çekmeceleri çekib neyese baxdı , ele bil nese axtarırdı . Ne axtardığını heç özü de bilmirdi .Cox gerdin idi . Metbexin qapısı zalın qapısı ile üze üz olduğundan divanda uzanıb hele yuxuya getmeyen Habil gözleri ile Baharı teqib edirdi . Baharın nedense narahat olduğunun ferqindeydi .
- Gencdir , belke Meleykenin bu xeyir işi qelbine toxunur , belke pis olur . Axı biz yazığın ağlına ne gelerdi ki , taleyin bele oyununa gelerik . Hec ağıla gelmeyecek bir şey yaşadıq . Bizi tanımayan bir adama desek ki , başımıza bele bir şey gelib , biz tesadüfen bacı qardaş çıxmışıq , vallah bize gülerler . Deyerler " ə, bunların başı xarab olub, vallah " hec kim buna inanmaz - deye Habil gözleri ile Baharı izledikce düşünürdü .
- Yazıq qız , men yene birteher olanları unuttum , özümü ele aldım . Bilirem o üzde özünü şen gösterse de, hele içi qan ağlayır . Hele Meleykenin evlenmeyine bele pis olur . Bes men Mahireyle evlensem ... düzdür Mahireyle meni bilir .mütleq qısqanır . Büruze vermır . Neylesin ee ... Yazıq qız - içinden ona sarılıb onu teselli etmek geldi . Yorganı üstünden atıb Metbexe gedecekdi ki , Bahar elinde bıçaqla ortalıqda dolaşmağa başladı . Bir bir yatmiş qonaqların üzüne baxdı . Dodaqlarının altında nese pıçıldayırdı . Habil , yerini rahatlayıb qolunu alnının üstüne qoyub qolunun altından tekrar Baharı teqib etdi . Budur Bahar ona sarı gelirdi . Serxoş adamlar kimi yeriyirdi Bahar . Özünde deyildi . Yaxılaşıb Habilin üzüne baxdı . Gözünün yaşını silib hamama keçdi . İçeri girib qapını bağladı . Aynanın qarşısında dayanıb nifretle özüne baxdı .
- Sen kimsen ? Bahar ? Heç bilirsen bu adın menası nedır ? Bahar gözellik teravet remzidir , bes senin teravetin harda qaldı ay qız ? Sen baharını yaşamadan ömrünün payızındasan , belke de qışındasan , bilirsen bunu ? Çiçek kimi solmusan , xezel kimi heyat seni beleden bele , eleden ele süpürür ? Niye bir yer tapıb rahatlaşa bilmirsen ? Niye bu dünya sene göre deyil ? Niye bu heyatda sene yer yoxdur ? Senin yaşamağa haqqın varmı Bahar ? Daha başına gelmeyen qalmadı , daha ne gözleyirsen ? Cabalaya cabalaya düşdüyün bataqlıqdan çıxmaq isteyirsen daha da çamura batırsan , daha da derinlere gedirsen . Her şeyi bir kenara qoyaq , Meleykeni qınadın , deyirdin genc gözel qızdır , niye evli kişiyle yaşayır ? Bes sen niye Alının evli olduğunu bile bile telesine düşdün ? Axı Alı sene Əlyar Meleykeye ümüd verer kimi ümüd vermemişdi . Axı Alı sene Əliyar Meleykenye hörmet eden kimi hörmet etmemişdi . Sevmemişdi . Alıyla aranızda sonsuz eşq yaşanmamışdı ? Sen özünü kimlere tay tutdun Bahar ? Axı bunları bile bile sen Alıdan ne umdun ?
Bahar udqunub elleri ile boğazına toplanmış qeheri aşağı doğru çekirdi sanki , özünü boğurdu .
- Yaxşı , ananı qınadın , deyirdin meni doğub niye atıb ? Bes sen niye doğdun, öz qarnından çıxan balanı niye atdın ? İndi durub deyeceksen deliyem , o uşağın kim olduğunu bele bilmirdim , istemirdim , özümde deyildim ! Axı Meleyke, Medine ananın taleyini danışmışdı sene . Bes niye ona qarşı fikirin deyişmedi ? Niye hele seni dünyaya getirmeyi üçün ona lenet oxuyursan ? Niye hele bağışlamamısan onu ? Bes bilirsenmi ,vaxt gelecek eyni şeyi sen yaşayacaqsan , tale qismet seni doğma balanla görüşdürse o da sene nifret edecek ?..
Hamama girdiyi uzun zaman idi , lakin ne su sesi gelirdi , ne de bir henirti . Habil narahat olmağa başladı . Ehmalca yatağından qalxıb hamamın qapısına geldi . Qulağını qapıya dıreyib içerini dinledi . Ses yox idi . Yavaşca qapını tıqqıldatdı .
- Bahar , içeridesen ?
Bahar qapının sesini eşidib tez suyu açdı .
- He , menem ,burdayam , işim var ...
Habil Baharın sesini eşidib rahatladı . İçerini biraz dinleyib qapıdan çekildi .
- Hele Sevdanı qınadın , q..lik edir dedin , ele bildin öz xoşuyla bu yola düşüb . Ne bilirsen ki ,o neler yaşayıb , nelere mecbur qalıb ? Hansı qadın durduq yerde bu yola düşer ? Hansı qız özü özünü biabır eder ? Sevdanın q..yini beş adam bilirdise , seni indi bütün Azerbaycan bilir . Senin unversitetden qovulma qorxun var eee... bilirsen nece biabır olmusan Bahar ? Bes indi bu biabırçılıqdan nece qurtulacaqsan ? - tuvaletin qapağını örtüb üstünde oturdu . Düzlerine dirseklenib barmaqlarını saclarına daraqladı , saçlarını yolurdu . Axı sen bilirdin ki , bu yolun sonu uçurumdur ? Niye geri qayıtmadın, Bahar ? Tamahmı sene üstün geldi ? Nefisin mi seni çekişdirdi , şeytanmı aldatdı ? Ali dediyi senete niye qol çekmedin ? Senin olmayan mala niye göz qoydun ? Dadını bilmediyin o var sene namusundan deyerlimi oldu ?
Yanaqlarını ovuclayıb sıxışdırdı . Barmaqları arasında üzü eyilib getdi . Dodaqlarını dişleyib için için hönkürdü .
- Bütün unversitetde şekillerin yayıldı , qezetlerin seks ulduzu oldun ! Daha hansı biabırçılığı gözleyirsen Bahar ? Kişi müellimkerinin eline bilirsen bece fürset düşüb ?Sinif otağında tekliye salıb ellemediyi yerin qalmayıb daha . Bir o qalıb ki, kişiler evinde növbeye dayana ?
Barmaqların boğazında cemledi . Dizinin üstüne qoyduğu bıçaga baxdı .
- Ne üzle baxacaqsan Habilin üzüne ? Sene güvenen , senden metinlik , irade gözleyen Araz dayının üzüne ? Demişem ... demişem ona her şeyi , düşdüyüm bu cirkabı ona zeng edib danışmışam ! Niye deyirdin ? Axı o sene , "sene güvenirem Bahar" demişdi . Senin sehvlerin ucbatından niye camaatın güvenin qırdın ? Yoox , yox Bahar senin yaşamağa haqqın yoxdur . Ölmelisen !!!
Özü öz hökmünü oxumuşdu . Qolunu ireli uzadıb dizinin üstüne qoydu . Diqqetle bileyine baxdı . Ağlamaqdan qızarmış gözleriyle sanki qolunun damarını axtardı . Qızarıb şişmiş dodaqları gülümsedi . Gözleri bir nöqteye ilişib qalmışdı . Deyesen venasını tapmışdı , sevinirdi . Sevindiyinden sesini içine salıb hönkürürdü . Gözleri qollarının göyermiş damarlarında gezdikce teredüd edirdi .
- Göresen hansıdır ? Hansını kesecem ? - qollarının eyri - üyrü damarlarını indi bu deqiqe o dünyaya geden yola benzedirdi - Göresen o dünyaya geden yol hansı damardan keçir ? Bıçağı bileyinden yuxarı qolunun etli yerine sürtdü. Bıçağın soyuğu ureyini üşütdü . Qolunun kesiyine baxdı . Kesik gözlerinin qarşısında uzun yolun sonundakı uçuruma benzeyirdi , ele bil uçurumun içerisinden qırmızı alovlar üzunu qarsırdı . Üzü , vücudu alışıb yanırdı . Bir üreyi üşüyürdü . Belke başqa yere keçse isinecek , uçurumun biraz aşağısına geldi aşagıdan qalxan alov dilimlerini qan yağışı söndürmeye calışırdı. Başını yuxarı qaldırdı , yoox yağış deyilmiş , oturduğu daşın üstünden Ucsuz bucaqsız qan gölüne baxırdı . Dizkerinin üstünden qollarından qan çayı axıb denize tökülürdü sanki . İçinden bu denize baş vurub çimmek keçirdi . Yerinden qalxıb özünü bu ümmana atmaq istedi ... qalxa bilmedi . Bir daha özüne güc verdi , olmadı . "Bextinizi bir daha sınayın" deye kimse onu geri cekirdi . Kim idi bu ? Bu söz ona harda deyilmişdi ? Kim demişdi , bes ona gülüşenler kimdi ?
Qulağına qarışıq sesler gelirdi , seslerin içinden uşaq sesi gelirdi ...
- Bir uşaq görürem - kimse deyirdi - sen o uşağa analıq edeceksen , sevdiyinin qoxusunu ondan alacaqsan ...
Bahar etrafa baxdı , bu sözleri ona kim deyirdi , o qadını görmek isteyirdi , uşağın sesi heç kesmir , dayanmadan ağlayırdı . Baharın qulaqlarında "Bextinizi bir daha sınayın ! Bir uşaq görürem , sen o uşağa analıq edeceksen , sevdiyinin qoxusunu ondan alacaqsan ..." sözleri dayanmadan tekrarlanırdı ...

E P İ L O Q

25 İL SONRA

HOLLANDİYA

Böyük bir bagın bağcasında bir birinden aralıda tek tek dairevi masalar qoyulmuş , masalara sade tül örtüler serilmişdi . Üstünde sade bakallarda meyve suları ve şerablar, meyve ve her masanın ortasında böyük qablarda şirniyyatlar qoyulmuşdu . Her kesin üzü gülür , sevinc içindeydi. Gencler bağın böyük bir meydanında reqs edir , orta yaşlılar ve yaşlılar masa başında bir birleri ile hal ehval tutur , söhbet edirdiler . Bağcanın en gözel yerinde qurulmuş "sehnecikde" meclisin sebebkarları Murad ile Leyla gelen qonaqlarla bol bol resmler cekirdiler .
Dekorativ gül kolunun altında bir qadın dayanmışdı . Hündür boylu , qeddi qameti biraz dolu bedenli olan , vaxtından önce ağarmış beyaz saçlı bu qadın Bahar idi , Bahar genclere baxıb gülümseyir , arada köks ötürerek, kimseye hiss etdirmeden gözlerinin yaşını silirdi .
- Xanım , bağışlayın , sizi ordakı bey masasına devet edir .
Bahar geri dönüb önce ofsyantın üzüne baxdı , elindeki salfetkanı gözüne sıxıb gülümsündü .
- Teşekkür edirem - deyib biraz aralıda elil arabasında oturmuş yaşlı kişiye teref addımladı . Aradakı mesafede qarşısına çıxan qonaqlarla el tutub salamlaşır , ev sahibi kimi onlara " xoş geldiniz " deyirdi .
- Araz dayı , necesen , darıxdınmı ? Düzdür Hollanda toyları bizim toylara benzemez , amma bu günlere şükürler olsun .
- Hemd olsun - Araz elini ona uzatdı . Bahar hörmetle Arazın elinden tutub dodaqlarına yaxınlaşdırdı , öpdü , sonra kişinin çiyinlerini qucaqlayıb özüne sıxdı .
- Ne yaxşı ki , geldin , Araz dayı , ele bilirem ,arxamda bir dağ var . Sensiz özümü arxasız , kömeksiz hiss edirdim .
- Men kişi sözü vermişdim . Öler güne geder ne olur olsun arxanda dayanacam . Şükür , hele nefesim gelib gedir , yaşayırıq . Her şey yaxşıdır , her şey gözeldir - Araz dönüb genclere baxdı - Maşallah gencler cıvıl cıvıldır . Allah xoşbext etsin .
- Amin , kaş ke atası da Muradın bu günlerini göreydi .
- Demek ki , atasının qısmetinde bu günü görmek yox imiş . Demek ki , Allah bu uşaq ortalıqda qalmaması için onu sene hevale edibmiş .
- Doğrudur - Baharın gözleri uzaqlara sancılıb qaldı . Eyer o gün men ölseydim ? O zaman ne olacaqdı bu uşağın sonu ?
- Görürsen ? Sen ne qeder istesen de qederi deyişe bilmezsen Bahar qızım . Allah bilir ki , harda kimin gümanı kesilir harda kime ümüd verir . Sen ne bilirdin ki , hemin gün Habil o qapını sundırıb seni o hamamdan cıxarmasaydı bu körpenin başına neler gelecekdi . Ne bilirdin ki , ele bu hadiseden 3 il sonra Mahireyle Habil qızları balaca Lemanla gezerken Sevdanın güdazına gelecekdiler ? - Bahar başı ile Arazın dediklerin tesdiq etdi . Hele de gözleri uzaqlara dalıb getmişdi .
...Hebsxanadan qurtarıb , yeniden mafiyanın eline düşmüş Sevda Habilin dayısı qızı ile evlendiyini eşidib çox pis olmuşdu . Hele eşidende ki , onun oğlunu Bahar saxlayır , lap deliye dönmüşdü . Xuraman onu sakitleşdirirdi .
- Yerine olsam Bahara deyib dolaşmaram . Ay deli özünü niye helak eliyirsen ? Bahar sonsuzdur , bir daha uşağı olmayacaq . Bu ne demekdir bilirsen ? Bu o demekdir ki , oğlunun başına dövlet quşu qonub . Bax qızım , atanın servetinden bir dene qalan Baharda olan hissedir . O qeder varın hamısı Balaqardaşın keleyine getdi . Guya seni mfiyadan qurtaracaqdı . Noldu ?
- Axı men demişdim onlardan qurtuluş yoxdu .
- Neyleyecekdik ay bala . Başımızı ele itirmişdik ki , bir isteyimiz qardaşını da seni de o bataqlıqdan qurtarmaq idi .
Sevdanın yene bir ümüdü vardı . Oğlu atasının halal servetiyle böyüyecekdi . Xuramanın sözlerinden sonra Sevda oğlunu Bahardan almağı heç düşünmürdü de . Eyer oğlunu ondan alsaydı oğlu sefalet içinde anasının pis adıyla yaşayacaqdı .
Baharın intihar xeberini eşiden Müzefferle Xuraman özlerini xestexanaya yetirmişdiler . Ne olur olsun onun ölmesine razı olmayacaqdılar . Eyer o , ölerdise onun adına olan hisseler Mahmudun ve onun ailesinin adına keçeçekdi . Çünkü senetde Bahar onların qızı idi . Baharın mirası da uşağı olmadığı üçün onlara qalacaqdı . Son qepiyine qeder Baharın sağalması namine olan olmazından keçen Müzefferle Xuraman İntiharın sebebini bildiyinde ilk işleri Baharın şekillerini hemin neşriyyatdan geri almaq , neşriyyatı ve Alını şikayyet etmek oldu . Sen deme Alının arvadı hemin qezetin müxbiri imiş , bele bir hadiseni tek Baharın başına getirmemişdiler . Eri ile elbir olan müxbir xanım , erinin tövlayıb tora saldığı imkanlı ailenin qızlarını şantaj etmekle onların ailelerinden ve özlerinde küllü miqdarda pul elde edirmişler . Balaqardaşa girişe bilmeyen Müzeffer Baharın elinde olan , sonda nevesine çatacaq bu serveti itirmemek üçün qanın qaşığa qoymuşdu . Bir neçe il süren mehkemeden sonra hemin qezet müveqqeti olaraq fealiyyetini dayandırdı . Alı ve xanımı hebs olundu .
Meleykenin toyu ah şivenle keçdi . Elinin Azerbaycanda qalma şansı olmadığı üçün toydan sonra Meleykeni orda qoyub Moskvaya döndü . Bahar sağalana qeder Meleyke Bakıda qalıb balaca Murada baxdı . Bu yandan da Mahire Habilden uşağını uşaq evine qoymasını teleb edirdi . Mahireyle Habil evlenmişdiler . Amma ne evli kimi evli deyildiler , ne de subay kimi subay . Moskvanın serbest ve rahat heyatına alışmış Mahire Bakıda özünü tesevvür ede bilmirdi . Hele kirada qalmaqları , bir terefden de ölkenin iqtisadi - siyasi veziyyeti qızı deliye dönderirdi . Habile ya Moskvaya ya da Xarice getmesi üçün yalvarırdı . Mehkemenin qerarına göre Habil uşağı qoyub gede bilmezdi . Muradı özleri ile aparmağa da Mahire razı deyildi . Ne qeder ki , uşaq Habildeydi , Mahirenin rahatçılığı olmayacaqdı , xarice çıxa bilmeyecekdi . Odur ki, ilk önce bu uşaqdan qurtulmalı idiler . Bunun yolu ise ancaq ve ancaq ya uşağı Bahara övladlıq etmek , ya da onu uşaq evine yerleşdirmek idi . Bahar Muradı evlatlıq etmesine razı olsa da Habil bununla razılaşmırdı
- Bahar genc qadındır , men uşağımı niye ona yük edirem ki , belke bir gün qismeti açılar ere geder . Eyer sen menim uşağımı qebul etmirsense bes Baharın gelecek eri bunu nece qebul edecek - deye Habil Mahireni bu fikirinden döndermek isteyirdi . Bu veziyyetde Mahire de heç neden çekinmeden Muradı uşaq evine vermesini teleb edirdi . He qeder ki , Mahire ile HAbilin qızları Leman dünyaya gelmemişdi Mahire bu isteyini yumuşaq şekilde Habile deyirdi . Leman dünyaya geldikden sonra ise artıq bu teleb formasına keçmişdi . Ne Habil , ne de Bahar bu barede eşitmek bele istemirdiler . Bir terefden de Mahirenin qısqanclığı , onların hüzurlarını emelli başlı qaçırmışdı . Çaresiz qalan Habil Sevayla danışıb , Muradın xarice çıxması üçün ondan icazesini istedi . Sevda heç vaxt buna razı olmazdı . Muradın Habille xarice getmesi oğlunun Baharın servetinden mehrum olması demek idi .
- Ver Muradı Bahara , inanmıram ki , Bahar bundan imtina eder. Lap men özüm de Baharla danışaram .
Ne olur olsun oğlundan imtina etmeyeceyini gören Sevda bu yolun bir çıxışını tapdı . Habil ölmeli ve oğlu Bahara evladlıq verilmelidir .
...Ve Sevda qurduğu planı ustalıqla yerine yetirdi . İki maşın qezasında dayanacaqda dayanıb avtobus gözleyen Mahire ve Habil genc yaşlarında qezanı qurbanı oldular . Lemana Mahirenin anası Olqa sahiblendi . Amma yaşlı qadının 3üç yaşlı körpeye baxabilmeyeceyine etiraz eden qanunlar Leman uşaq evine yerleşdirdi .
- Atalar deyir sen saydığını say , gör felek ne sayır - bütün bu olanları Bahara xatırladan Araz başını buladı . Mahire bir yetime sahib çıxmadı onu yetimxanaya göndermek istedi , bunu allah götürmezdi . Allah da dedi: " dur hele ! Sen kimsen menim hökmüme el qatırsan ? " Hele gör Allah neyledi ? Öz balasını yetim qoydu , uşaq evine saldı - dönüb Bahara baxdı . Bahar Arazın elini övuçlarına alıb dalıb getmişdi Araz onun dalğın üzüne baxıb hemişeki sakitlikle - BAhar ? - Deye seslendi .
Baharın gözleri Muradla - Leylada , ovcunun içinde yaşlı Arazın eli titrese de özü hele keçmişde idi .
... Habille Mahirenin ölümünden sonra Lemanı uşaq evine yerleşdiren mehkeme Muradın da uşaq evine yerleşdirmesine qerar veri . Muradın o zaman 5 , Lemanın ise 3 yaşı var idi . Buna qeti şekilde etiraz eden Bahar Sevdanın ayağına gederek Muradın ona evladlıq edilmesini istedi . Belelikle Sevdanın planı baş tutdu .
Bu arada şehid ailesi olduğu üçün dövlet Bahara ev de vermişdi . Bahar Muradla yeni evinde yaşayıb , bundan sonrakı ömrünü Murada hesr edirdi .
Qezer ehvalatından sonra bir müddet şorgöz kişilerin , o çümleden ağzı göycek arvadların diqetinde olan Bahar , biraz sonra artıq tamamile unudulmışdu .
Unversiteti bitiren Bahar bir beçe illik fasileden sonra Arazın desteyiyle Türkiyede yerleşdi . Ankarada şirketlerin birinde vekil olaraq işe başladı . Murad artıq mektebe gedirdi. Heyatlarının çetin günlerini artıq geride qoymuşdular . Sakit , hüzur içinde yaşayırdılar . Bahar bütün emeyini , ömrünü Murada serf etmişdi . Bahar işe gederken Muradı Silaya tapşırır , işden sonrakı bütün gününü Muradla beraber keçir , onunla gezir , onunla eylenirdi . Heyatda er ve ya sevgili sarıdan bexti getirmeyen , gözü qorxan Bahar eks cinse tövbe etmişdi , Bahar üçün Arazın qapısına gelen elçileri tek kelme ile redd edirdi Bahar . Belece aylar illeri qovdu . Her şey yolunda idi . Artıq Türkiyede vetendaşlığını da almışdı . Özü ayrıca iş yeri açmışdı . BAhar evvelki Bahar dryildi . Hüquqşunas olduğu üçün özü öz haqqını da bilirdi . Artıq mübarizeye başlamaq zamanı idi . Başladı da ...
Balaqardaşın ölüm xeberin eşiden Baharın ilk işi servetini onun oğlanlarından qurtarmaq oldu . Bu uğurundan sonra Moskvadakı malların Mobilin eliyle kiraye verib sermayesini toplamağa başladı . Eli ile Meleykenin Leyla adlı bir qızı olmuşdu . Mobil ömrünü tehsile ve ixtiraya serf etmişdi . Hele de subay idi . Qabil , türmeden bir başa verem dispanserine yerleşdirilmişdise de artıq müalicesinin heç bir faydası olmadı .
Moskvadakı malları elde etdikden sonra Bahar Bakıya geldi . Doğuş etdiyi xestexanaya gelib bütün arxivi tökdürdü . 12 il bundan evvel onunla beraber yatan Samireni axtarıb tapdı . Aileyle kenardan kenara maraqlandı ailenin veziyyeti acınacaqlı idi . Ailenin başçısı iş qezasında sağ qıçını ve bir gözünü . İtirmişdi . Ailenin bütün yükü Samirenin çiynine tökülmüşdü . Qızları Xatire ise mektebe gedirdi . Beli Xatire qoymuşdu Samire onun adını . Bu Xatire indi onun arxasınca gelen Baharın xatiresi idi .
Bir nece gün idi ki , mektebden çıxıb bazarda bir neçe dükanda temizlik işine gederek , qazandığı pulla evine yeyecek alan Samireni teqib edirdi , Bahar . Fürset tapan kimi yaxınlaşıb özünü Samireye tanıtdırdı . Qarşısındakı meğrur qürulu qadını gören Samire tereddüd keçirtdi . Qadının narahatlığını hiss eden Bahar onu da rahat etmeye çalışdı :
- Men senden qızımı almağa , gelmemişem , rahat ol ! Men bu uşağı sene düşünerek vermişem . Ve eger yadındadırsa sene demişdim , bu qızı Bahar adına nifretle böyüt . Bir ana övladını öz eli ile atırsa o ana nifrete layiqdir .
- Ele ise menden ne isteyirsiz . İzin verin qızımın arxasında durum .
- Nece - Samire istehza ile gülümsündü .
- Ona esil analıq etmesem de menevi analıq edim .
- Reşidin bu işden xeberi yoxdur bilirsen de ? Reşid hele de Xatireni öz qızı bilir . Bu sirri sadece o sanitar qadın , Gile hekim sen ve men bilirdik .
- Sen narahat olma . Yene bu sir aramızda sir olaraq qalacaq .
- Fikirin nedir , bu vaxta qeder hardaydın . On iki ilden sonra qalxıb niye gelmisen bura ele bilirsen Xatıre seni qebul edecek ?
- Etmesini de istemirem .
- Bes ne isteyirsen ? - Baharın hele de niye geldiyini anlamayan qadın tecüble ona baxdı .
- Onun bütün maddi ehtiyyacını qarşılayacam , oxudacam . Amma bir xahişim var ! Heç zaman o bunu bilmeyecek . Qoy ele bilsin ki , bütün bunları sen etmisen onun üçün .
Samire çaşıb qalmışdı . Baharın semimiyyetine inanmırdı . Axı heç kim qarşılıqsız heç kime heç ne etmezdi . Mürleq onun bu semimiyyetinin arxasında bir planı var idi . Bir neçe zaman Baharın teklifini götür qoy etdikden sonra Bahardan qızına qarşı her hansı bir pis niyetin olmadığını görüb onun bu teklifini qebul etdi . Baharın kömekliyiyle Xatireni türk liseyine qoydular . atirenin bütün xerclerini Bahar özü qarşıladı . Samireyle banka gedib Xatirenin adına uşaq hesabı açdırdi . Her ay maaşının 40 faizini Xatirenin hesabına yatırmağa qerar verdi . Xatirenin tehsili , özel xercleri üçün bütün xerclerini Bahar özü çekecekdi .
Samire Bahar ne deyirdise her şeye razılaşırdi . Ama bir şeye mettel qalmışdı . Eger Bahar Xatireni istemirse bu qeder pulu niye ona xercleyir , deyek ki pulu ile vicdanın temizleyirse , on iki ilden sonra ortaya çıxıb qızına " analıq " etmeye qerar veribse niye bir defe Samireye qızı ile görüşmek istemesini demirdi . Bezen fikirleşirdi ki, Bahar artistlik ederek qızını ondan qoparmağa çalışırb. Belke de Samireden gizlin Xatireyle görüşür .
Bakıdakı işlerini yoluna qoyduqdan sonra Türkiyeye dönen Bahar bütün qüvvesini cemleyerek , işine serf etdi . Aradan iller keçdi güçlü - Türkiye iş dünyasında damğasını vuran bir iş qadını oldu Bahar . Xatire de böyüdü , Murad da böyüdü . Artıq o illerden 26 il vaxt keçib . Budur bu gün illerle ömrünü yolunda feda etdiyi , Habilin qoxusunu ondan aldığı Muradın Meleykenin qızı ile toyudur . Tehsilini Hollandada Behruzun yanında alan Murad ele iş dünyasına da orada başlamışdı . Ömrünün payız çağlarına qedem qoyan Bahar bütün servetini Murada hevale edib onu heyata atmişdı . Murad xeyirli övladlardan idi . Anasına laiqli övlad olmuşdu . Dörd il bundan qabaq gelib anasının elini öperek :
- Ana , bu zamana qeder mene hem ana, hem ata olmusan . Böyümüşem deye sanma ki , artıq menim sene ehtiyyacım yoxdur . Men eğer bu seviyeye gelib çatmişamsa senin ağlınla , senin varlığınla gelmişem . Gel gedek , sen mene her zaman lazımsan - deyib onu özü lie Hollandiyaya aparmışdı .

Bahar hekayesinin finalını vurmusdusa da , menim suallarım hele bitmek bilmirdi:
- Bes Elçin noldu , bes Sevda ? O vaxtan gelib sizi narahat etmedi ki ?
- Yox canım, ne narahat edecek ki ? Onların bir isteyi vardı -servet.. O da artıq onun oğlunda ... Onu da quzışdıran Xuraman idi . Biz turkiyeye gelenden sonra bir neçe il Xuraman bizi axtardı - aradı . Menimle , Muradla danışdı . Sonra yavaş yavaş ara soydu .Daha arayıb soran olmadı . Eşitdiyime göre Sevdanin Bakıda fealiyyet gösterdiyi bardakı yanğından sonra üzü eybeçer hala düşüb . Hem de artıq Sevda o Sevda deyil qocalıb . Adı yene de qadın alverinde çekilir . Amma nedense hele de ortalıqda dolaşır .
- Bes Muradın esil ata anasının kim olduğunu özü bilirmi ?
- Bele hesab edirem ki , bu hekayeni oxusa bilecek - deye görüntülü kameradan gülümsünıb , barmağı ile meni hedeledi - Eger xeber tutsa senden bilecem - gülüşdük .
- Bes xatire ? Heç Xatireni heç görmedinmi, ona yaxınlaşmadınmı ?
- Liseyi bitirib ODTÜ - de oxuyarken anasının isteyiyle gedib görüşdüm, kız yurdunda qalmağa izin vermedim . Azerbaycanlı iş qadını kimi ona ve yaxın refiqelerine ev tutub onları orda yerleşdirdim .Nezerim üzerinde idi . Tez tez unversitete gedib müellimleri ile görüşürdüm . Tedbirlerinde iştirak edirdim .
- İlk defe nece görüşdün , bu barede danış ! - sebirsizlenib Baharın sözünü kesdim , suallar bir birinin ardınca yağdırırdım - Bes Xatire sonralar bildi ki , sen onun anasısan ? - Bahar başın buladı . Men ondan cavabımı almamış növbeti suala keçirdim - Bes eger bilseydi , sen onun anasısan , o seni qebul ederdimi ? İndi hardadır , ne işle meşğuldur ?
- Ne çox sual verirsen ay Feriş , Ay qız , artıq final ele deyen sen deyildin ? İsteyirsen bu nesil dramını dartıb 2 ci esire çatdıraq ?
- Hmmm !!! Yanı , bu barede danışmamağa qerarlısan ?
Bahar başıyla tesdiq etdi .
- Sene menim heyatım lazım idi , onu da danışdım . Day uşaqlarla işin olmasın . Balalarımın xoş günlerini gördüm . Şükür bu günüme .Men ömrümü Muradla Xatire üçün verdim . Onları her beladan qorudum . Xatırenin yanında olmasam da , onun üzerinden desteyimi esirgemedim . Bilirsen Feriş ? Her kes meni sonsuz bilmişken , men artıq neneyem - sevincek güldü - onları verene şükür . Artıq Xatirenin 3 , Muradın bir uşağı var . Allah sene de nenelik zirvesini qismet etsin ! Nene olmağın lezeti başqadır ...
- Amin ...
Biraz da danışsydıq daha bu hekayeni final ede bilmeyecekdim . Odur ki , sağollaşıb , halalaşıb görüntülü söhbete son verdim .
Bilmirem , nedense romanın son cümlelerin yazarken gözlerim dolmuşdu . Bilmirem, bu ne hiss idi . Bilmirem , belke de qehremanım olan bu qadının "geçikmiş baharına" sevinirdim . Belke de Xatirenin haqqında bir şey öyrene bilmediyime tessüflenirdimi ? Beynimde çox suallar dolaşırdı . Baharın
Sözü olmasın . Eger davam etseydim esir yarımlıq roman artıq ikinci esire keçid alacaqdı ...

Son...

Yazar: Feride Acarakçay (real hekayə)
(səs: 1)
Şərhlər: 1
Baxılıb: 4 179
Geriyə
Hörmətli Qonaq, saytda şərhləri oxumaq, şərh yazmaq, xəbər göndərmək üçün QEYDİYYATDAN keçməyiniz lazımdır.

İnformasiya

Qonaq qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
Bölümlü Hekayələr

Müzakirələr

Bürclərlə BİZ

Xəbər lenti

Astrologiya

Qadın testləri