Gecikmiş bahar (1-ci bölüm)

Müəllif: Sweet Candy
Şərhlər: 2
Baxılıb: 7 591
Səs ver:
(səs: 2)
Şeherde canlanma var idi . Novruzun gelişi bütün mahalın qışdan qalan donunu açmışdı . Tebrizin dolanbac küçrlerinde evlerin alçaq , daş hasarların üstüne yuyulub serilmiş rengareng xalcalar şehere xüsusi gözellik verirdi . Sankı yay uzunu baxçalarında hana qurub xalça toxuyan xanımlar Novruz gelişini behane edib xalcalarını hasarların üstüne salaraq xalca sergisi açmışdılar . Hava qaralanda xalçalar içeri toplanar , sabah erkenden tekrar hasarların üstüne serilerdi . Bu proses ta bayram sabahına qeder davam ederdi . Qadınlar yorğan döşeyi heyetde salınmış temiz karxananın üstüne yığar güneşe verer , evin temizlik işleriyle meşğul olardılar . Kişiler ise evin torpaq döşemesine palçıqdan şire çeker , daş ehenge su qoyub yandırar, evin uçub dağılmış , catlamış yerlerini palcıqla suvayar hemin yanmış ehengle evin içini çölunu boyayardılar . Qızlar analarına , oğlanlar atalarına kömek ederdiler . Kenardan baxanda tenbel adam da bele bir ab havada işlemek , camaata qoşulmaq isteyirdi .

Saybalı kişi Tebrizin sayılıb seçilmiş tacirlerinden idi . Ağır başlı ve sexavetli xasiyyetiyle camaat arasında öz sözünü demiş adam idi . Dörd , beş devesi , iki - üç atı , üç dörd eşşeyi , dörd kömekcisi ile , Tebrizden , Erdebilden , Xoydan ipek parcalar , xalçalar , mis qablar , qızıl eşyaları aparıb Qarabağ , Şirvan , Derbend bazarlarında satar geri dönende ise ordan develerne Tebrizde tapılmayan şeyler - esasen nöyüt , mazut alıb getirerdi . Karvan yolunun üstünde görünen on ticaret karvanından biri de Saybalının idi . Evde cox az tapılırdı . Günü seferlerde idi . Bayramnan bayrama , seyrannan seyrana guya evde qalıb dincelirdi . Tebriz bazarındakı dükanına balaca qardaşı Cümüşüdü qoyub , 14 yaşlı oğlu İbrahimi de ona kömekçi vermişdi. Dükanın bütün ticaret işlerini Cümüşüd görür . İbrahimi de ora bura buyruğa gönderirdi.
İbrahim dolu bedenli gümrah uşaq idi . Şen zarafatcıl xasiyyetinden hele o vaxtın 9 10 yaşların ergenlik dövrü sayılan qızların ağlını başından almışdı . Ele dükana gelenler de guya analarıyla ipek , çit , xalca almağa qelen bu balaca qızlar idi . ibrahimi uşaqlıqdan " İbiş " deye çağırdıqlarından ele adı İbiş qalmışdı .
Şimali Azerbaycandaki veziyyetle elaqeder İran - Azerbaycan arasındakı problemler serhedlere de tesirsiz keçmirdi . İbrahimin doğuşundan sonra 6 il qaçaqmalcı kimi hebs edilerek ailesinden ayrı qalan Saybalı nehayyet vetene döne bildi . Ve bu uzun müddet ayrılıqdan sonra xanımı Esmerden bir qız ve bir oğlan ekiz uşaqları oldu .
Tebrizden cox uzaq eyaletkerin birinde dünyaya gelmiş Esmer qarabuğdayı , hündür balıq endamlı şirin bır qız idi . Atası borclarını bağlamaq üçün onu hele 9 yaşında borclu olduğu bir tacire ere vermek istemişdi . Tacir 35 yaşlarında bir kişi idi . Bu teklifi bir qız atasının ağzından eşidende taçir onunla razılaşmamış :
- Madem borclarını bağlamaq üçün qızını mene vermek isteyirsen . O zaman borclarını silirem - deyerek borç defterini onun qabağına qabağına qoydu
- Amma bir şertle . Qızını menim bacım oğlunla evlendireceyik .
- Hansıyla ?
- Lal Manqıyla !
Lal Manqının adı ne idise , kim onu danışdırıb adını soruşurdusa danışa bilmediyinden ağzından dilinin dolaşdırdığı sesden " Manqı " kelmsi cıxdığından el camaatı ona " lal Manqı" deyirdi .
Uzun sözün qısası hele döşü başı çıxmamış , bedeni berkimemiş , qızlar bulağından su içmemiş Esmeri molla getirib kebinin keserek Lal Manqıya verdiler . Hele qadın- kişi münasibetinin ne olduğunu anlamayan qız er evine ilk qedem basdığı günden bu ailenin qulu olduğunu anlamışdı . Geldiyi günden mala , heyvana , ekin biçine söfq edilen qız ele hemin günden qara kitabının sehvesinin açıldığını hiss etmişdi . Qısmetine çıxanın onun alın yazısı oldığunu qebul eyerek taleyine boyun eymişdi . Xeste ağıl catışmamazlığı olan eriyle eslinde er - arvad intim münasibeti de yox idi . Xeste er arvad dediyini sadece öpmekden ibaret olduğunu bilirdi. Kendin gencleri Lal Manqını daldalayıb ne qeder er arvad münasibetlerini ona başa salmağa calışırdısa da heç bir faydası yox idi . Lal Manqının kiçik beyni bunu qavramırdi . Aradan iller keçse de heç bir deyişen şey yox idi . Esmer artıq 14 yaşına gelib catmışdı ama hele de er evinde qız uşağı idi . Yaşının üstüne yaş geldıkce , qızlar bulağından su içdikce qızın gözelliyi göz qamaşdırırdı . İri badamı gözlerinin üstündeki qaşları sankı qelemle cekilmişdi . Qarayanız siferindeki yanaqlar alma kimi qızarırdı . Dodaqları pardaqlamaq üzre olan qızıl gül göncesine benzeyirdi . Uzun şabalıdı gur saçların ortadan ayırıb iki hörüb çiyinlerinden aşağı sallayarken sankı qoşa ilan döşlerinin üstünde qıvrılırdı . Qabarıb qalxmış şux sinesini ağ kelayagısının altında gizlederdi . Etli endamlı olsa da beli sanki üzükden kecerdi . Yaşıl donun ustunden geydiyi qızılı butalı arxalığın beline bağladığı gümüş kemer sanki qızın beline ölçülmüşdü . Bir sözle allah ele bil bu qızı qeybinden yaratmışdı .
Tay - tuşlarının xoşbext aile heyatından , sevgi mecaralarından , sevib - sevilmesinden eşidende xeste erine baxıb için cekerdi . Gözlerin yumub özü - özüne olmayan sevgilisiyle xeyal qurub onunla sevişerdi , qoxlaşardı . Tek teselli tapdığı bir dostu vardı . Qaşqa at ...
Qaşqa at doğulanda Esmer onun yanında idi . Ne qeder sevinmişdi . Atı öz uşağı kimi sevib ezizleyirdi . Temiz bir sevgiyle böyütdüyü qaşqa at da ona meylini salmışdı . Esmerden başqa hec kimi terkine mindirmezdi . Evin , xırmanın ağır işlerinden vaxt tapıb Esmer de arada Qaşqayla tebietin seyrine cıxardı . Küren qaşqa atın belinde yaşıl çemenlikde seyiren çehrayı - qırmızı geyimli qızın menzeresi kenardan baxanları valeh edirdi . El içinde at sürmekde mehşur idi . Bezen erinin geyimlerini geyer , saçlarını tüklü çoban papağının altında gizleder ,özün yeniyetme oğlana benzeder , xalq oyunlarına qoşulardı - oğlanlarla çilikağaç , diredöyme oynardı . Hele at belinde papaqqapma oyunlarına qoşulandan bu yana kimse ondan papaq yayındıra bilmezdi . Qaşqa atı şahe qalxar papağı havada tutub qaçardı . Onun atına kimse çata bilmezdi .
Günlerin bir günü , tebietin seyrinden eve dönen qız , kehrize yenib atını sulayarken uzaqdan bir deste karvanın geldiyini gördü . Qız yad kişilerden yaşmaqlanıb atının yüyeninden tutub beline sıçradı . Ne illah etdiyse at yerinden terpenmedi ki , terpenmedi . At şahe qalxır yerinde fınxırır , kişneyirdi . Zerif qız ne edeceyini bilmirdi . Atın atılıb düşmesinden yaşmağı üzünden sürüşüb sinesine düşmüşdü . Saçları dağılıb havanın mehine teslim olmuşdu . Karvan da artıq kehrize yaxınlaşmış, kehrizin arxından develer su içmeye başlamışdı . Yerinde durmayan qaşqa at karvandakı atlara can atırdı, onlarla cütleşmek isteyirdi . Qız bunu başa düşürdü . Ama bu qeder kişilerin içinde atını onların atlarıyla nece cütleşdirecekdi ki . Devenin noxtasından tutmuş kişiler develerin suladıqdan sonra onların yüklerini açıb yaxınlıqdakı cemenliye ötürdüler . Eşşek ve atları kehrizin başındakı dağdağan ağacına bağladılar . Qaşqa atın tersliyi tutmuşdu . İstediyini o biri atlardan almayınca getmek fikiri yox idi . Qız da inadına salıb atı rahat buraxmır , belinden düşmürdü . At şahe qaşxdıqca qızın eteyi yellenir baldırları açılır , saçları üzüne dağılırdı . İpek qoftasının üstünden geydiyi dar zerxara arxalığın yaxasından dik memeleri baş qaldırır bu da qızı daha celbedici gözterirdi . Kişilerin gözü bu gözel qızda idi . Saybalı adamlarına işare edib, işlerine baxmasının emr etdi . Her kes bir terefe dağılışıb eşyalarını yerbeyer eledi .
Saybalı özü de bu gözel qızın at belindeki oyunlarına , etine endamına , saçlarına , gözelliyine heyran qalmışdı . At yerinde durmurdu . Saybalı uşaq deyildi 24 yaşı vardı , bir defe evlenmiş arvadını genc yaşda itirmişdi . Gözün acdığı gunden devesi , atı , eşşeyi vardı . Onların cütleşme mövsümünü de yaxşı bilirdi . İndi bu atın cütleşmek istediyini görür , qızın ise onu rahat buraxmaq istemediyini de hiss edirdi . Odur ki , onun atına yaxınlaşıb yuyeninden tutdu . Atı cilovlamağa calışdı . Amma at bu yad adamı görüb ürkdü şahe qalxıb kişnedi . Ayaqlarını qaldırıb onu vurmaq isteyende Saybalı böyük bir qehremanlıqla atin yeherinden tutub beline tullandı . Arxadan qızın ince beline sarılıb onu yıxılmaqdan saxladı , qızın tutduğu ipi ele qızın eli ile beraber dartıb atı sakitleşdirmeye çalışdı :
- Ppüüürrr , nçççç nççç pürrr...
İlk defeydi ki , belini kişi qolu sarmışdı . İlk defeydi ki , elini yad kişi tutmuşdu . küreynı kişi sinesine dayanmışdı . İlkbaxışına diqqet edirdi .
Baharın verdiyi nefesden yaşıllaşan çemenlikde iki kol vardı birine atlar bağlanmışdı . Birinin altında ise Saybalıynan Esmer oturmuşdular . Atlar birbirleriyle oynaşarken Saybalı yaşıl otlara dirseklenib onları seyrede ede işinden gücünden danısır , qız ise ondan bıraz aralı oturub başını aşağı salaraq etrafındakı çiçekleri yolub tökerek onu dinleyirdi . Ömründe ilk defe bir kişi ile tekbetek dialoq qurub danışır , ilk defe onunla hökmlü eyni zamanda nevazişli sesiyle kişi danışdırırdı . İlahi kişi sesi eşitmek ne gözel şey imiş . Ve ömründe ilk defe onunla danışanda ilk defe bextinnen taleyinden şikayyet etdi . Allahını ne üçün onu bu gözelliklerden mehrum etdiyi üçün qınadı . Üsyan etdi . Oturduğu yerden qalxıb atlara baxdı , derinden bir ah çekdi , atlar baş başa vermiş bir birlerine mehebbetle sürtünürdüler . Üreyinde " bu at qeder de olmadım ay allah meni niye dünyaya getirmisen ? " dedi , taleyin hökmünden , cıxmaq istedi , alnının yazısını pozmaq istedi . Dönüb Saybalıya baxdı .
- Evlisen ?
- Dulam .
- Qaçırt meni !
Ele bu vaxt biznen görüşe gelmiş qızlardan ikisi yanımıza geldiler .
- Feride xanım , guya ki , biz görüşdük dee - gülüşdüler - heç bir söhbet ede bilmedik ki . Gördük başınız söhbete yaman qarışıb mane olmaq istemedik .
Olsun canım başqa zaman inşallah görüşerik . Men burda , siz burda . Ama Bahar burda deyil , bir de Allah bilir ne zaman elime kececek - deyib ayağa qalxdım . Bahardan telefon nömresini alıb :
- İndi geç oldu . İn şa Allah seninle danışacam - dedim - mütleq qaldığımız yeri yadında saxla , ele ordan davam edeceyik .

Yazar: Feride Acarakçay (real hekayə)
(səs: 2)
Şərhlər: 2
Baxılıb: 7 591
Geriyə
Hörmətli Qonaq, saytda şərhləri oxumaq, şərh yazmaq, xəbər göndərmək üçün QEYDİYYATDAN keçməyiniz lazımdır.

İnformasiya

Qonaq qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
Bölümlü Hekayələr

Müzakirələr

Bürclərlə BİZ

Xəbər lenti

Astrologiya

Qadın testləri